Ο Φεβρουάριος σε γεγονότα: Όσα έγιναν στην Κύπρο τον μήνα που μας πέρασε

Τα κυριότερα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο τον μήνα που μας πέρασε, κατέγραψε το ΚΥΠΕ. Στην ανασκόπησή του για τον Φεβρουάριο του 2024, περιλαμβάνονται, από τις επαφές της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, μέχρι και τα γεγονότα που οδήγησαν στην απαλλαγή του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με σφετερισμό

ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Δείτε αναλυτικά:

1.2.2024 Συνεχίζει και σήμερα τις επαφές της με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

1.2.2024 Εντός του 2024 και εφόσον δεν υπάρξουν νέες απροσδόκητες εξελίξεις αναμένεται να υπάρξει μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυπριακή οικονομία παρουσίασε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

1.2.2024 Πάρα πολλά προβλήματα έχει η κατασκευή του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό «και έχουν γίνει πολλές αστοχίες στο παρελθόν», τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου, σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, λόγω του γεγονότος βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαιτησίας σε δικαστήριο του Λονδίνου, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος εκ μέρους του εργολάβου του έργου από τις 17.2.2023 μέσω της οποίας ζητεί επιπλέον 200 εκ. ευρώ.

2.2.2024 Οι συζητήσεις με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είναι πολύ ουσιαστικές, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης που είχε σήμερα την δεύτερη του συνάντηση με την κ. Ολγκίν.

2.2.2024  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Νίκολας Σμιτ, που επισκέπτεται την Κύπρο παρακίνησε την Παρασκευή τους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση να βρουν τρόπους να βελτιώσουν την προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

3.2.2024 Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά να αποτελέσουν την αφετηρία της νέας προσπάθειας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

3.2.2024 Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και για «την τρέχουσα κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και για το Κυπριακό», αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφορικά με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

4.2.2024 Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 θα λειτουργούν συνολικά 90 σταθερές κάμερες, σε 30 σημεία του οδικού δικτύου, ενώ από αύριο, 5 Φεβρουαρίου, αναμένεται η σταδιακή λειτουργία σταθερών καμερών φωτοεπισήμανσης σε άλλα 12 σημεία, στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση.

5.2.2024 Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στην Κύπρο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου. Την Αγία Ζώνη μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

5.2.2024 Η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη θέση που εξέφρασε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ιρφάν Σιντίκ ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν κίνητρα για την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου στο σημερινό στάδιο που βρίσκεται το Κυπριακό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

5.2.2024 Εντός εβδομάδας αναμένεται να μεταφερθεί στην Κύπρο ο Τ/κ δικηγόρος, Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος τελεί υπό σύλληψη στη Ρώμη από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για υπόθεση εκμετάλλευσης και πώλησης ε/κ γης στην κατεχόμενη Κλεπίνη.

5.2.2024 Μείωση 12,3% παρουσίασε σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2024 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, βάσει των στοιχείων που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας

6.2.2024 Συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη είχε  σήμερα, στην Αθήνα, η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

7.2.2024 Φαίνεται ότι θα αποτραπούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση θα παρθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.

7.2.2024 Η επίσκεψή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας στην Κύπρο Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κεντρικών τραπεζών, αναφέρει σε ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

7.2.2024 Τις διαρκείς βελτιώσεις της κυπριακής οικονομίας αλλά και τις καλύτερες επιδόσεις από χώρες με παρόμοια κατηγοριοποίηση με αυτή της Κύπρου σημείωσε ο Χάικο Πέτερς, Αντιπρόεδρος  και Ανώτερος Αναλυτής στην Ομάδα Εκτίμησης Κινδύνου του οίκου Moody's σε ομιλία του σε διαδικτυακή συζήτηση πάνελ του Cyprus Economic Society. Σημείωσε επίσης ότι προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας για τα έτη 2024-25.

8.2.2024 Για στενό συντονισμό για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είχε επίσης συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο.

8.2.2024 Ετήσια αύξηση 8% στα ενοίκια κατοικιών και 11,1% στα ενοίκια διαμερισμάτων κατέγραψε για το 4ο τρίμηνο του 2023 ο δείκτης Ask Wire. Αντίστοιχα, ετήσια αύξηση 3% και 8,8% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών και διαμερισμάτων, αντίστοιχα.

8.2.2024 Πορεία με δεκάδες τρακτέρ και στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, πραγματοποίησαν πορεία οι Κύπριοι αγρότες, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους αγροτών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας να αναβληθούν οι «αντιαγροτικές πολιτικές, που στην ουσία στοχεύουν και όλους τους καταναλωτές» και να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καλύτερους σχεδιασμούς και με πιο ήπια χρονοδιαγράμματα.

9.2.2024 Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε από το δικαστήριο ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ μέχρι την ακρόαση της υπόθεσής του, που θα γίνει στις 29 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί. Ο Κιουρσάτ είχε εκδοθεί από τις ιταλικές Αρχές στην Κύπρο, όπου αφίχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ως ύποπτος για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

9.2.2024 Οι λόγοι που τον οδήγησαν στη λήψη της απόφασης να παραιτηθεί από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών είναι προσωπικοί και άσχετοι με τη Διοίκηση ή Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Ιωάννης Καπνουλλάς. Ο κ. Καπνουλλάς εκφράζει ικανοποίηση για την αποδοχή της παραίτησης του από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

10.2.2024 Ακόμη 144 παράτυποι μετανάστες έφτασαν χθες στην Κύπρο.

10.2.2024 Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανάδειξε στον Αμερικανό ομόλογο του 'Αντονι Μπλίνκεν τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για το Κυπριακό μετά την ανάληψη καθηκόντων από την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιέρ, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

11.2.2024 Μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι το συμφωνημένο πλαίσιο δεν τίθεται προς συζήτηση και αυτό είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

12.2.2024 Πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο. Σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ δήλωσε ότι πρέπει να γίνεται συχνά σαφές στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της προς την επίλυση του Κυπριακού θίγει και άλλα θέματα της Τουρκίας όπως η προσέγγιση στην ΕΕ. Ο Γερμανός Πρόεδρος είδε την Πράσινη Γραμμή, ενημερώθηκε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου

12.2.2024 Το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των επιστημόνων και των μηχανικών στην Κύπρο βρισκόταν στο 44% το 2022 (18,5 χιλιάδες γυναίκες από 42,2 χιλιάδες εργαζόμενους), κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ που βρισκόταν στο 41% (7,3 εκατ. γυναίκες από 17,8 εκατ. εργαζομένους), σύμφωνα με την Eurostat

13.2.2024 Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ είναι μια εξαιρετικά έμπειρη διπλωμάτης, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αμφιβάλει καθόλου ότι θα συνεχίσει την εντολή της με ενθουσιασμό.

13.2.2024 Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αντάλλαξε σκέψεις με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για το πως η χώρα του μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, και όχι απλά μέσα από δηλώσεις, προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

13.2.2024 Σε συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (CULT) συμμετείχε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, με αντικείμενο την κατάσταση των ελληνόφωνων σχολείων των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, με πρόσκληση των Ευρωβουλευτών.

14.2.2024 Σε κινητοποίηση βρίσκεται από τις 03.00 τα ξημερώματα η δημοτική Αρχή για αντιμετώπιση των προβλημάτων και ζημιών που προκάλεσαν τουλάχιστον δυο ανεμοστρόβιλοι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένα πρόσωπο υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων δεξιού χεριού και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στη Λευκωσία.

14.2.2024 Στο 2,1% ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% που καταγράφηκε το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

14.2.2024 Έκκληση προς όλους να κινηθούν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, απεύθυνε ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι, σε κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, κάνοντας επίσης λόγο για «συλλογική ευθύνη».

15.2.2024 Στους τρεις μήνες κατά μέσο όρο σε σχέση με τον ένα μέχρι τρία χρόνια που απαιτείτο μέχρι τώρα, περιορίζεται  πέραν του ενός μέχρι των τριών χρόνια που απαιτείτο μέχρι τώρα κατά κανόνα, ο χρόνος εξέτασης και έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας, δήλωσε ο  Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε χαιρετισμό του στην εκπαιδευτική ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, με θέμα «Η νέα διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας».

15.2.2024 Την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου με την αρχική ερευνητική γεώτρηση στο «Κρόνος 1», κατέγραψε η γεώτρηση αξιολόγησης στο «Κρόνος 2», με το Υπουργείο Ενέργειας να σημειώνει παράλληλα την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, καθώς και την υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα.

15.2.2024 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της κατασκευής οχυρωματικών έργων πλησίον της Νεκρής Ζώνης και εντός της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου, ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων Άντρος Καραγιάννης, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο  Χριστοδουλίδη μέλη της Επιτροπής

15.2.2024 Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών στον Δήμο Γερμασόγειας και έχουν δοθεί οδηγίες στην Επαρχιακή Διοίκηση για γρήγορη αξιολόγηση και αποζημίωση των πληγέντων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

15.2.2024 Σε επίδειξη «ευελιξίας» από όλες τις πλευρές ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού καλεί το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν στη Λευκωσία οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπάτου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ.

15.2.2024 Τη βούληση και συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης για πλήρη αποκατάσταση και προστασία της φήμης και αξιοπιστίας της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA).

16.2.2024 Ένας Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής, ο Ταχσίν Οζλέρ που αγωνίζεται στην Ομόνοια Λευκωσίας, είναι ο πρώτος Τ/κ που κλήθηκε σε Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Οζλέρ περιλαμβάνεται στην πρώτη κλήση του προπονητή της Εθνικής Νέων Άρσεν Μιχαϊλοβιτς, στην προετοιμασία της Εθνικής Κ-19 ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

16.2.2024 Στο Λονδίνο μεταβαίνει την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Ανγκελα Ολγκίν, όπως ανέφερε η ίδια σε δήλωσή της, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο για νέες συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

16.2.2024 Το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2024, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) υπογράφηκε στο Άμπου Ντάμπι

17.2.2024 Το κύριο μέλημα μας ως Υπουργείο Υγείας είναι η καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας προς όλους τους πολίτες, προς όλους τους συνανθρώπους μας για ολόκληρο το διάστημα της ζωής τους, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

17.2.2024 Αποτροπιασμό και θλίψη για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

18.2.2024 Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για επίτευξη του στόχου μας που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό που να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαιρέτισε την ανακοίνωση της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι μπορεί η κ. Ολγκίν να μην βρίσκεται στην Κύπρο, «αλλά είμαστε σε συνεχή επαφή».

19.2.2024 Εκτόξευση κερδών ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου με την καθαρή κερδοφορία για το 2023 να ανέρχεται στα €487 εκατομμύρια σε σύγκριση με €57 εκατ. το 2022, πλησιάζοντας τα επίπεδα προ της κρίσης του 2013, με την κερδοφορία να ωθείται από το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

19.2.2024 Με χρόνο 23.23 η Ολίβια Φωτοπούλου συνέτριψε το παγκύπριο ρεκόρ στα 200 μ. κλειστού Στίβου στη διάρκεια του 38ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Πειραιά.

20.2.2024 Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με φίλιες χώρες.

20.2.2024 Στις 2.254 έφθασαν μέχρι σήμερα οι αιτήσεις επιδότησης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος

20.2.2024 Το 2023 κάηκαν 21,26 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπαίθρου και προκλήθηκαν συνολικά ζημιές αξίας €9,5 εκ. εξαιτίας πυρκαγιών, αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ανταποκρίθηκε συνολικά σε 11.919 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για πυρκαγιές, ειδικές εξυπηρετήσεις και ψευδείς κλήσεις.

21.2.2024 Στα €22,4 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης (περίπου το 99% του συνόλου του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας) στο τέλος του 2023, παρουσιάζοντας μείωση €689 εκατομμυρίων εκατ. ή 3% σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

21.2.2024 Νέο πακέτο μέτρων το κόστος του οποίου ξεπερνά τα €60 εκατ. ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνοντας πως «γνώμονας των δράσεων μας είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων συμπατριωτών μας και η στήριξη της μεσαίας τάξης».

21.2.2024 Το Υπουργείο Γεωργίας, χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της οποίας απορρίφθηκε η προσφυγή για ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/591 της Επιτροπής, της 12ης Απριλίου 2021, για την καταχώριση ονομασίας στο Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων [«Χαλλούμι» (Halloumi)/«Hellim» (ΠΟΠ)].

21.2.2024 Τρόπους για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μεταξύ άλλων προς επίσπευση της ανάπτυξης του συμπλέγματος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη μεταφορά αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο να αποτελεί μια από τις κύριες επιλογές για την αξιοποίησή τους, συζήτησαν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα.

22.2.2024 Μέχρι στιγμής ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει πετύχει τους στόχους του, υπάρχει όμως περιθώριο βελτίωσης καθώς υπάρχουν «ορισμένα ρίσκα καθυστερήσεων», σύμφωνα με την ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος από την Κομισιόν

23.2.2024 Αύξηση 472% στις νέες καταχωρηθείσες προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας από το 2020 μέχρι το 2023 καταγράφει η Νομική Υπηρεσία, στα συμπεράσματά της από την ανάλυση για το 2023, των προσφυγών που καταχωρούνται εναντίον της Δημοκρατίας από αιτητές ασύλου και αλλοδαπούς.

23.2.2024 Αύξηση 18,2% παρουσίασε σε ετήσια βάση ο αριθμός των πραγματικών υποθέσεων που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία το 2022, με τον δείκτη εγκληματικότητας (ανά 100.000 κατοίκους) να ανεβαίνει στο 584 σε σύγκριση 501 το 2021 και 482 το 2020 σύμφωνα με έρευνα.

24.2.2024 Με κυκλάμινα από την γη του Ριζακάρπασου ευχαρίστησαν εγκλωβισμένοι μαθητές και φοιτητές την Υπουργό Παιδείας, την πρόεδρο της ΠΟΕΔ Λεμεσού και τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού για την δωρεά υπολογιστών που θα τους διευκολύνει, όπως αναφέρθηκε, στην διδασκαλία των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

25.2.2024 Διαπιστώνεται αύξηση στον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι για το 2023 ο πληθυσμός της εκτιμάται στα 20-22 άτομα.

25.2.2024 Προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο οδεύει η Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα υπό διαπραγμάτευση» όσον αφορά κυρώσεις και τη φήμη της χώρας. Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη έγιναν έπειτα από την εμφάνιση νέων νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με την Κύπρο στις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς.

26.2.2024 Η λύση του Κυπριακού είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στη Μεσόγειο, τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε δηλώσεις στο Προεδρικό μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε από πλευράς του ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά θέματα, εκφράζοντας στον Ιταλό Πρόεδρο την ετοιμότητά του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

26.2.2024 Γύρω στα €90 εκ. ανέρχονται τα έσοδα που εισέπραξε το κράτος από το καζίνο από τη μέρα λειτουργίας του μέχρι σήμερα, ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών ο Χρίστος Μαυρέλλης, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο Κύπρου, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Αρχής. Σημείωσε επίσης, ότι φέτος θα προσληφθούν οι πρώτοι μόνιμοι υπάλληλοι της Αρχής, με τις εγκεκριμένες θέσεις να ανέρχονται σε 35.

26.2.2024 Οκτακόσια διαζύγια καταχωρίζονται ετησίως σε κάθε επαρχία της Κύπρου, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν καταχωριστεί σχεδόν 400 αιτήσεις διαζυγίου, αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα για να ξεκινήσει τη συζήτηση για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός διαζευγμένων.

27.2.2024 Στις προσπάθειες επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και τη συμβολή της ΕΕ στο Κυπριακό επικεντρώθηκε η συνάντηση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα σήμερα στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο.

27.2.2024 Καθαρή μείωση σημείωσαν τον Ιανουάριο του 2024 τόσο τα συνολικά δάνεια, τα οποία μειώθηκαν κατά €122,9 εκατομμύρια, όσο και οι συνολικές καταθέσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά €366,0 εκ., μετά την αύξηση που κατέγραψαν (δάνεια και καταθέσεις) τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο 2023), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

28.2.2024 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, θέματα που αφορούν την ανταλλαγή εμπειριών Κύπρου και Ολλανδίας στα θέματα διαχείρισης υδάτων, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη Χάγη με τον Βασιλιά της Ολλανδίας Willem-Alexander στο Παλάτι Huis ten Bosch.

28.2.2024 Η Κύπρος είναι στην πρώτη θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων μεταναστών και στην τέταρτη θέση σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών και απελάσεων. Συνολικά, η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει επιφέρει μέσα σε ένα χρόνο απτά αποτελέσματα καθώς καταγράφηκε 37% μείωση αφίξεων μεταναστών και 50% μείωση των αιτήσεων ασύλου.

29.2.2024 Ένοπλη ληστεία διαπράχθηκε χθες βράδυ σε απομακρυσμένο παραλιακό υποστατικό, όπου έγινε ιδιωτική εκδήλωση με 30 πρόσωπα. Εκεί εισέβαλαν τέσσερις κουκουλοφόροι, που φαίνεται να πρόταξαν όπλα και να απέσπασαν την περιουσία των θαμώνων, όπως κινητά τηλέφωνα, ρολόγια και χρήματα.

29.2.2024 Την αλληλεγγύη της χώρας της προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό εξέφρασε η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας Urška Klakočar Zupančič, στη διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα υποστήριξη σε μια δίκαιη, συνολική λύση που θα προστατεύει τα βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

29.2.2024 Σε σημαντικό αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η οποία το 2023 προέβη σε εκταμιεύσεις δανείων €230 εκατ. που αφορούν έργα του δημοσίου τομέα, με τη συνολική χρηματοδότηση έργων από την τράπεζα της Ευρώπης να ξεπερνά τα €2 δισεκατομμύρια είπε ο Αντιπρόεδρος της τράπεζας Κυριάκος Κακουρής.

Keywords
φεβρουάριος, κυπρος, γεγονοτα, φεβρουάριος, κυπε, οηε, ΕΚΤ, τραπεζες, σμιτ, υπουργοι, συμμετοχή, εφραιμ, συλληψεις, Πρωτοχρονιά, ελλαδα, αθηνα, αηκ, κος, cyprus, αιγυπτος, wire, βουλη, cult, σχολεια, νέα, ηαε, θλίψη, λύση, πειραιας, χρεος, αοζ, πετρελαιο, εμφάνιση, ηπα, bosch, εθνικη τραπεζα, ρια αντωνιου, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, πυρκαγιες, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, εσπα 2021, αποτελεσματα, χωρες, θλίψη, αηκ, αστυνομια, δανεια, δημοκρατια, εθνικη, ηπα, θεμα, κινητα, κινητα τηλεφωνα, κυπρου, λονδινο, οηε, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, ρολογια, ρυθμος, ρωμη, σημερινη, χθες βραδυ, bosch, cyprus, αυξηση, αιτησεις, αλληλεγγυη, αποζημιωση, απλα, αφορμη, βδομαδα, βραδυ, βρισκεται, γαζα, γινει, γινεται, γραφεια, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, διοικητης, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εργα, εμφάνιση, εξελιξη, ερευνα, εσωτερικων, ετη, ετος, ζωης, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, υποθεση, ιωαννου, ομιλια, ισορροπια, καμερες, καναδας, κυβερνηση, κος, λαρνακα, λευκωσια, λειτουργια, ληψη, λύση, λογο, μηνες, μειωση, μαρια, νικο, νομικη, ξημερωματα, ομαδα, παντα, ομονοια, ουασιγκτον, ουσιαστικα, ουσια, περιβαλλον, ποιοτητα, πρασινη, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρεκορ, ριαντ, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συλληψη, συμμετοχή, σκεψεις, σμιτ, τουρκια, υπουργειο υγειας, τρακτερ, τρια, υπουργειο εξωτερικων, υπουργος παιδειας, υψηλη, φημη, χαγη, χριστος, χρονος, ιωαννης, κωνσταντινος, ωρες, κυπε, alexander, δικαιωματα, γερμανο, ηγετες, χωρα, υπουργειο, υπουργειο γεωργιας, κληση, κωνσταντινου, ο χριστος, πακετο, τραπεζα, θεματα, θεσεις, υγειας, wire
Αναζητήσεις
o-fevrouarios-se-gegonota-osa-eginan-stin-kypro-ton-mina-pou-mas-perase.htm
Τυχαία Θέματα
Φεβρουάριος, Όσα, Κύπρο,fevrouarios, osa, kypro