Ο Γερμανός Καγκελάριος στην Ινδία για προώθηση εμπορικής συμφωνίας με ΕΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε το Σάββατο την Ινδία επιδιώκοντας να εμβαθύνει τους επιχειρηματικούς και αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών και να επιταχύνει την πρόοδο για μια εμπορική συμφωνία της ΕΕ παρά τις διαφορές για την Ουκρανία.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ινδία και τη συνεργασία μας σε παγκόσμια ζητήματα, όπως ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και ο μετασχηματισμός των οικονομιών μας με δίκαιο, πράσινο και βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή

του στην εφημερίδα Times of India.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για εντατικοποιημένη συνεργασία, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, η κινητικότητα, η φαρμακευτική βιομηχανία, η ψηφιακή οικονομία και πολλοί άλλοι», δήλωσε στην εφημερίδα.

Ο Σολτς, συνοδευόμενος από στελέχη μεγάλων γερμανικών εταιρειών όπως η Siemens, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Ναρέντα Μόντι, στο Νέο Δελχί, και επρόκειτο να κατευθυνθεί στη Μπανγκαλόρ για να επισκεφθεί γερμανικές εταιρείες λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της SAP.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σολτς θα πιέσει για πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, η οποία έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό λόγω διαφωνιών σχετικά με τους δασμούς και την πρόσβαση των Ινδών εργαζομένων στην Ευρώπη.

Γερμανός αξιωματούχος στο Βερολίνο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν «αρκετά μακριά».

«Κάποιοι θέλουν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Άλλοι λένε ότι ακόμη και το καλοκαίρι του επόμενου έτους είναι φιλόδοξο», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Σολτς επρόκειτο να συζητήσει μια προσφορά της γερμανικής Thyssenkrupp Marine Systems για την κατασκευή έξι υποβρυχίων στην Ινδία σε μια συμφωνία αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το Bloomberg News.

«Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης. Σε αυτόν τον τομέα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε το ανεκμετάλλευτο δυναμικό μας», δήλωσε ο Μόντι στους δημοσιογράφους.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την Ινδία να αρνείται να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας και να αυξάνει τις αγορές πετρελαίου από τον μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων της.

«Αν θέλουμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για τις παγκόσμιες προκλήσεις, χρειαζόμαστε μια σταθερή, αξιόπιστη και βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη. Το να επιτεθείς στον γείτονά σου, να καταλάβεις έδαφος με τη βία, να διαπράξεις τρομερά εγκλήματα πολέμου, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο Σολτς στη συνέντευξη.

«Με την Ινδία μοιραζόμαστε τα θεμέλια της δημοκρατίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Μαζί υποστηρίζουμε την κρατική κυριαρχία και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων παγκοσμίως», ανέφερε.

Ο 64χρονος Σολτς δήλωσε επίσης ότι η G20 δεν πρέπει να χαλαρώσει την πίεση προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας της Ινδίας και να συνεχίσει να στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα».

Συμμετέχοντες σε συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μπάνγκαλορ που πρόκειται να ολοκληρωθεί το Σάββατο δήλωσαν ότι η Κίνα επιδιώκει να αμβλύνει δηλώσεις της συνόδου κορυφής των ηγετών το Νοέμβριο που καταδίκασε τον πόλεμο.

Ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι, στο παρασκήνιο, η Ινδία χρησιμοποιεί «σαφείς λέξεις» στις συζητήσεις της με τη Ρωσία για να δείξει ότι το Νέο Δελχί δεν είναι ευχαριστημένο από τη σύγκρουση.

«Το περασμένο φθινόπωρο σε συνάντηση με τον (Ρώσο) πρόεδρο (Βλαντιμίρ) Πούτιν, ο πρωθυπουργός Μόντι εκφράστηκε με πολύ έντονο τρόπο: «(Δεν είναι) ώρα για πόλεμο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Δεν ήταν σαφές εάν ο Σολτς θα έθετε τις ανησυχίες του για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των μέσων ενημέρωσης στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον ινδουιστή εθνικιστή Πρωθυπουργό.

Την περασμένη εβδομάδα Ινδοί εφοριακοί έκαναν έφοδο στα τοπικά γραφεία του BBC, σε μια κίνηση που ομάδες δικαιωμάτων συνέδεσαν με ένα ντοκιμαντέρ του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα για τον ρόλο του Μόντι στις θρησκευτικές ταραχές του 2002.

Η ινδική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι οι δύο αυτές υποθέσεις συνδέονται μεταξύ τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανός Καγκελάριος, Ινδία,germanos kagkelarios, india