Ο Γερμανός πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη κι ο Ερντογάν στη Βαγδάτη

Το viral ενσταντανέ της ημέρας στην Τουρκία: Ο Σταϊνμάγερ φτάνει στην Τουρκία, με το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να του ανοίγει την πόρτα αντί για τον Ερντογάν που βρίσκεται στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, , έφτασε σήμερα στην Τουρκία για τον εορτασμό της 100ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας, τον οποίο υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Ιράκ, σε μία επίσκεψη μετά από 13 χρόνια, και θα

τον συναντήσει την τελευταία ημέρα της 3ήμερης επίσκεψής του στην Άγκυρα, την Τετάρτη.

Η πρώτη στάση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σήμερα ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός Σίρκετζι στην Κωνσταντινούπολη, από όπου χιλιάδες μετανάστες της Τουρκίας αναχωρούσαν με τρένο για τη Γερμανία. Εκεί τον προϋπάντησε ο δήμαρχος της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και στη συνέχεια είχαν μία τετ α τετ συνάντηση.

Ο Ιμάμογλου έγραψε για τη συνάντηση στον λογαριασμό του στο X:

"Υποδεχθήκαμε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Dr. Frank-Walter Steinmeier στον σιδηροδρομικό σταθμό Σίρκετζι, το σημείο από όπου ξεκίνησε η εργατική μετανάστευση προς τη Γερμανία. Μετά την τετ α τετ συνάντησή μας, επισκεφθήκαμε την έκθεση για τη μετανάστευση στο Μουσείο Σιδηροδρόμων με την αφήγηση του Ιλμπέρ Ορταϊλί".

Almanya Federal Cumhurbaşkanı Dr. Frank-Walter Steinmeier'i Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Sirkeci Tren Garı’nda karşıladık. Yaptığımız karşılıklı görüşme sonrasında Demiryolu Müzesi’ndeki göç ile ilgili sergiyi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezdik. pic.twitter.com/Y5igLRBoQG

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) April 22, 2024

Διαμαρτυρίες

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σταϊνμάγερ στον σιδηροδρομικό σταθμό, μια ομάδα διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στους Παλαιστινίους.

Οι πολίτες που φώναζαν "Δολοφόνα Γερμανία, ένοχη γενοκτονίας" συνελήφθησαν.

Επίσκεψη με έντονο πολιτικό περιεχόμενο

Αναμφίβολα, η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Με πολλές συναντήσεις και εκδηλώσεις στο πρόγραμμά του, ο Σταϊνμάγερ δείχνει πρόθυμος για ενίσχυση της συνεργασίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων με την Άγκυρα.

Ο Σταϊνμάγερ θα επισκεφτεί ένα σχολείο αύριο στο Γκαζιάντεπ, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, ενώ η κορύφωση της επίσκεψης θα είναι η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σε ένα κλίμα που σκιάζεται από την ένταση στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν την περιοχή, καθώς και η ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τέλος, ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, ενισχύοντας έτσι τις διπλωματικές επαφές και την ανταλλαγή απόψεων με τις πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Ο Γερμανός πρόεδρος έρχεται στην Τουρκία με 60 κιλά ντονέρ

Αξιοσημείωτο επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία στις 22-24 Απριλίου, ο Σταϊνμάγερ θα σερβίρει ντονέρ στους καλεσμένους του στη γερμανική θερινή κατοικία στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης. Στην αντιπροσωπεία του συμμετέχει κι ο πολύ γνωστός στη Γερμανία ντονερτζής Αρίφ Κελές.

VİDEO HABER | Alman Cumhurbaşkanı Türkiye’ye 60 kg dönerle geliyor:

Steinmeier, 22-24 Nisan'daki Türkiye ziyareti sırasında Tarabya'daki Alman yazlık rezidansında misafirlerine döner ikram edecek. Heyetinde Berlinli dönerci Arif Keleş de var. pic.twitter.com/6KGWp7FIfo

— serbestiyet (@serbestiyetweb) April 19, 2024
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανός, Κωνσταντινούπολη, Ερντογάν, Βαγδάτη,germanos, konstantinoupoli, erntogan, vagdati