Ο καθοριστικός ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν

Τον σπουδαίο και καθοριστικό ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν ανέδειξε χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τίτλο «Το Κυπριακό πρόβλημα σε νέο σταυροδρόμι, ο ρόλος της κοινωνίας των Πολιτών».
Με τους ομιλητές να εξαίρουν το έργο της Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών αλλά και των Κυπρίων, απέναντι σε ένα κατεστημένο πολιτικών και κομμάτων που υποστήριζαν με σθένος το καταστροφικό για το μέλλον του ελληνισμού της Κύπρου

Σχέδιο Ανάν.

Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι «αυτό ήταν μια σαφής και μοναδική προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών να δημιουργήσει δικές της δομές για να παρέμβει πρωταγωνιστικά στον δημόσιο διάλογο σε μια από τις κορυφαίες στιγμές».

Από πλευρά του, ο δημοσιογράφος Σάββας Ιακωβίδης ανέφερε ότι «Στις 16 Νοεμβρίου, Σάββατο απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο Λευκόθεο στη Λευκωσία ογκωδέστατη συγκέντρωση πολιτών μετά από πρόσκληση της Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Ήταν η φρενήρης αρχή και το ογκωδέστατο ξέσπασμα εθνικής και βιολογικής επιβίωσης και αυτοσυντήρησης των Ελλήνων». 

Στην αναγκαιότητα οι πολίτες να αναλαμβάνουν την ιστορική τους ευθύνη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας.

«Να διεκδικήσουμε το ρόλο που μας αναλογεί. Και αυτό είναι να διεκδικήσουμε λόγο και άποψη επί των δρώμενων στο Κυπριακό. Εύχομαι να γίνει αυτό σιγά σιγά αντιληπτό διότι ενδεχομένως αυτό να είναι και το κλειδί για να σπάσει το αδιέξοδο», δήλωσε ο κ. Κέντας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέας Θεοφάνους, οι δημοσιογράφοι Κώστας Βενιζέλος και Λάζαρος Μαύρος, καθώς και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών, Άντης Χριστοφορίδης, το έργο του οποίου εξήραν στο σύνολο τους οι ομιλητές.

Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε σε σειρά γεγονότων της εποχής του αγώνα ενάντια στο Σχέδιο Ανάν, με ένα από αυτά να αφορά τη γνωριμία του με τον ιδρυτή του Συγκροτήματος Δίας και της τηλεόρασης Σίγμα, Κωστή Χατζηκωστή.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός.

Keywords
Τυχαία Θέματα