Τι αλλάζει για τη Βρετανία μετά το Brexit σύμφωνα με Κιντ

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, σε σχέση με την Κύπρο, θα πρέπει να προστατεύει αυτό που υπάρχει σήμερα, το οποίο τόσο η Βρετανία όσο και η Κύπρος, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, αξιολογούν ως σημαντικό, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ.

Επιπλέον, τόνισε ότι η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, αλλά όχι την Ευρώπη, σημαίνει

επίσης ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εκτιμά, ίσως περισσότερο, τις διμερείς του σχέσεις με κράτη μέλη.

“Από τη δική μου την πλευρά εδώ στην Κύπρο, γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σημαντικές για την Κύπρο, λόγω των στενών σχέσεων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την οικονομία, τον τουρισμό, αλλά επίσης και θέματα παιδείας, καθώς και τη διαμονή πολιτών των δύο χωρών σε Βρετανία και Κύπρο”, είπε στο ΚΥΠΕ, όταν κλήθηκε να παρουσιάσει τη θέση του Λονδίνου για το Brexit σε σχέση με την Κύπρο.

Το ΗΒ, εξήγησε, “θα επιθυμεί να εργαστεί με την Κύπρο στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών του θέσεων και των διαπραγματεύσεων με τους 27, γιατί πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μπορεί και θα πρέπει να είναι τέτοιο που θα προστατεύει αυτό που έχουμε σήμερα, το οποίο είναι σημαντικό και για εμάς και για τους 27”, πρόσθεσε.

Αυτό το αποτέλεσμα, θα μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα είδος μιας νέας βαθιάς ειδικής εταιρικής σχέσης που δεν υπάρχει σήμερα πουθενά στον κόσμο μεταξύ οποιασδήποτε ομάδας χωρών, αλλά που θα μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στους 28, αφού όλοι ξεκινούμε με τόσα πολλά κοινά στοιχεία, που θα θέλουμε να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε.

Ο κ. Κιντ χαιρέτισε την έναρξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ της διαδικασίας για συμφωνία των 27 επί των κατευθυντηρίων γραμμών από πλευράς ΕΕ ώστε να καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας των διαπραγματεύσεων.

“Από δικής μας πλευράς, θεωρούμε ότι αυτό είναι καλό, γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτή την πορεία”, πρόσθεσε.

Ελπίζουμε, συνέχισε στις δηλώσεις του, “ότι όλοι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια διαπραγμάτευση, σε συνεργασία και με εποικοδομητικό τρόπο, στην οποία όλοι μας να μπορέσουμε να αποφασίσουμε πώς θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις ευρωπαϊκές αξίες τις οποίες θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε, την ευημερία και την ασφάλεια που επιθυμούμε να προωθούμε”.

Το ΗΒ, τόνισε, αποχωρεί από την ΕΕ, αλλά όχι την Ευρώπη, και ως εκ τούτου οι αξίες που ασπαζόμαστε θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για όλους μας.

“Δεν φεύγουμε από την Ευρώπη και αυτό σημαίνει επίσης ότι συνεχίζουμε να εκτιμούμε, ίσως περισσότερο – και να δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά – τις διμερείς σχέσεις που έχουμε με κράτη μέλη της ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο, και αυτό σημαίνει θα προσδίδουμε περισσότερη αξία σε κάποιες από τις άλλες ομάδες στις οποίες ανήκει το ΗΒ, περιλαμβανομένης της Κοινοπολιτείας”, σημείωσε ο κ. Κιντ.

Το ΗΒ, κατέληξε, ελπίζει να καθορίσει νωρίς τις προτεραιότητες σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις γιατί - όπως εξήγησε - “πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όσο το δυνατό πιο γρήγορα σε αυτή τη διαπραγμάτευση”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα