Απερρίφθη αναπομπή ΠτΔ για τέλη κυκλοφορίας διπλοκάμπινων

Στην Επ. Μεταφορών η αναπομπή του Προέδρου για τα τέλη κυκλοφορίας μονοκάμπινων/ διπλοκάμπινων.

Η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια στις 19 του περασμένου Μαΐου για μείωση κατά τρία σεντ στα τέλη κυκλοφορίας

για μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα οχήματα.

Υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν ΔΗΣΥ και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και εναντίον ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Η αναπομπή οδηγείται στην Ολομέλεια για τελική τοποθέτηση. Αναλόγως της εξέλιξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα είτε να κάνει αναφορά του νόμου στο Ανώτατο είτε να τον υπογράψει.

Ο Πρόεδρος, στην επιστολή που απέστειλε στη Βουλή για αναπομπή του «περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικό) Νόμου του 2017», αναφέρει πως η μείωση στα τέλη, επιφέρει μείωση των εσόδων του κράτους κατά περίπου 4.000.000 ευρώ ετησίως, ποσό που θεωρείται σημαντικό. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι το μέτρο είναι αντιπεριβαλλοντικό, καθώς δημιουργεί κίνητρο για συνέχιση της χρήσης οχημάτων που δεν φέρουν σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία και που είναι κατά τεκμήριο ενεργοβόρα.

Το μέτρο, αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος ημερομηνίας 14 Ιουνίου 2017, είναι επί του γενικότερου αντιοικονομικό, αφού δημιουργεί επίσης κίνητρο οχημάτων που εκ των πραγμάτων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων με επακόλουθες συνέπειες και ως προς την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το μέτρο, συνεχίζει, ενδεχομένως να θεωρηθεί άδικο και άνισο συγκριτικά με ιδιοκτήτες οχημάτων άλλης κατηγορίας, όπως οχήματα σαλούν, ίδιου ακριβώς κυβισμού, ηλικίας κ.λπ. με τα διπλοκάμπινα που ευνοούνται από τον εν λόγω Νόμο, αφού στην ουσία η μόνη διαφορά των οχημάτων των δύο αυτών κατηγοριών είναι ότι τα διπλοκάμπινα διαθέτουν στο πίσω μέρος τους περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια, στις 19 Μαΐου 2017, με 41 ψήφους υπέρ και δύο κατά (Οικολόγοι), είχε ψηφίσει σε νόμο την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ για μείωση των τελών κυκλοφορίας από 1η Ιανουαρίου 2018 σε παλαιά μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα πετρελαιοκίνητα οχήματα μεγάλου κυβισμού μέχρι 2850cc.

Keywords
Τυχαία Θέματα