Ο Τατάρ επαναφέρει πρόταση για αποναρκοθέτηση για να δώσει πρόσβαση σε παραλία

Στην παγίωση τετελεσμένων σε ολόκληρη την περιοχή της Κάτω Δερύνειας μέχρι και τον Άγιο Μέμνωνα προχωρεί το κατοχικό καθεστώς. Μετά την εξαγγελία εποικισμού της Κάτω Δερύνειας με εποίκους τρίτης γενιάς, η ψευδοκυβέρνηση, υπό τον μανδύα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα παραχωρήσει διευκολύνσεις προσβασιμότητας και στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζοντας τη Σύμβαση της Οττάβας το 2003 και μέχρι το 2013 κατέστρεψε περίπου 50 χιλιάδες νάρκες κατά προσωπικού της Εθνικής Φρουράς. Οι Αττίλες άρχισαν ανάλογες εργασίες αποναρκοθέτησης τον Αύγουστο του 2005 στη γραμμή

κατάπαυσης του πυρός και μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί, εντός της Νεκρής Ζώνης, πέραν των 80 ναρκοπεδίων.  Το μοναδικό ναρκοπέδιο που έχει απομείνει είναι αυτό των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, το οποίο βρίσκεται μετά τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός προς την τουρκοκρατούμενη περιοχή της Δερύνειας και φτάνει πολύ κοντά στον Άγιο Μέμνωνα, με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή της Δερύνειας. Το συγκεκριμένο ναρκοπέδιο δεν έχει εκκαθαρισθεί μέχρι στιγμής από το Κέντρο Αποναρκοθέτησης των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της άρνησης των κατοχικών δυνάμεων να το αποδεσμεύσουν.

Άλλωστε, πρόκειται για περιοχή με νάρκες αντιαρματικών και όχι κατά προσωπικού και δε μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει να την εκκαθαρίσουν.  Επισημαίνεται ότι ότι η ΕΦ δεν διαθέτει ναρκοπέδια εντός της Νεκρής Ζώνης. Στο σημείο αυτό αρχίζει ο τουρκικός σχεδιασμός. Ο κατοχικός ηγέτης, στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την εξαγγελία του Ταγίπ Ερντογάν, για εποικισμό της Κάτω Δερύνειας, με το κτίσιμο 1192 διαμερισμάτων, τα οποία θα δοθούν σε έποικους τρίτης γενιάς, θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, σε μια νέα κίνηση η οποία δεν θα είναι μόνο εντυπωσιασμού αλλά και ουσίας η οποία θα παγιώνει κατά τη συνήθη τακτική τους νέα τετελεσμένα.

 Θα επαναφέρει, υπό τον μανδύα των μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την πρόταση που είχε υποβάλει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μέσω του ΟΗΕ για την πληρη  αποναρκοθέτηση του νησιού τον Ιούλιο του 2022.  Αναμένεται να το κάνει κατά τη διάρκεια των εορτασμών της μαύρης επετείου της εισβολής στις 20 Ιουλίου, στην παρουσία του νεοσουλτάνου, ο οποίος εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται παράνομα στα κατεχόμενα για να εγκαινιάσει  τη νέα πτέρυγα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Ο Ερσίν Τατάρ θα το κάνει σε μια προσπάθεια να δείξει καλό πρόσωπο, ότι είναι δήθεν διαλλακτικός και νοιάζεται για το καλό του νησιού.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ την 1η Ιουλίου 2022 ο Τατάρ ανέφερε ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά, παρουσίασε ολοκληρωμένες προτάσεις για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αιτιολογώντας ότι η Τ/κυπριακή πλευρά, το 2014, το 2015 και το 2018 είχε καταθέσει και πάλι προτάσεις για αφαίρεση των ναρκών εξουσιοδοτώντας μάλιστα και προσωπικό να εργαστεί ταυτόχρονα και στη βάση της αναλογικότητας μέσω ενός μηχανισμού υπό την αιγίδα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, στη βάση της ισότητας και με τη συμμετοχή ίσου αριθμού προσωπικού. Ακόμη και σε αυτό το θέμα ο Τατάρτ έβαζε μπροστά το 50-50 και την ισότητα. Είχε ζητήσει επίσης στην επιστολή του και υποστήριξη από τον ΓΓ των ΗΕ για να παρακαμφθεί, η αντίσταση δήθεν της Ε/Κυπριακής πλευράς στη συνεργασία, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αποτελεί απειλή τόσο για τον τουρκοκυπριακό όσο και για τον ελληνοκυπριακό λαό. 

Η μεγάλη εικόνα ουσιαστικά είναι να παραχωρήσει ο Τατάρ θαλάσσια πρόσβαση στους έποικους της Κάτω Δερύνειας, η εγκατάσταση των οποίων στην περιοχή δεν θ’ αργήσει και για να το πετύχει προτάσσει την αποναρκοθέτηση ως το εργαλείο που θα κλειδώσει στην ουσία τα νέα τετελεσμένα. Δηλαδή προτάσσει το θέμα αυτό διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ΗΕ ποτέ δεν έφεραν αντίρρηση σε τέτοιες κινήσεις, αντιθέτως, μάλιστα τις ενθάρρυναν, αφού είναι γνωστό πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο παρελθόν είχε προτείνει την ετοιμασία ενός οδικού χάρτη για ‘’Κύπρο χωρίς νάρκες’’, όπως τον ονόμαζε, κάτι που επανέλαβε και πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ με αφορμή την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σημερινές δηλώσεις του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη εγείρει το θέμα που αφορά την ανέγερση από την Τουρκία των κατοικιών  στην περιοχή της Δερύνειας σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι γίνονται όλες οι ενέργειες που πρέπει σε πλαίσιο διπλωματικό, ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Υπάρχει η εκτίμηση πάντως ότι δεν πρόκειται αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ προχωρεί με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο μόλις παρουσιάσαμε, έχει εκπονηθεί με οδηγίες της Άγκυρας και εφαρμόζεται από τον εγκάθετό της, χωρίς απόκλιση, χαράσσοντας στην ουσία τον δρόμο των δύο κρατών και μακριά από κάθε προσπάθεια πραγματικής εξεύρεσης λύσης, στη βάση των διεθνών ψηφισμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας μετά τις εκλογές στην Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα