Όχι στη δημοκρατία των ολιγαρχών

Το πολιτικό και οικονομικό παιγνίδι που παίχθηκε τις τελευταίες ημέρες στις πλάτες των δυσπραγούντων πολιτών της Ελλάδας είναι ανέντιμο αλλά και απάνθρωπο. Οι Γερμανοί, που δυστυχώς βλέπουν τη ζωή με τον ψυχρό φακό των αριθμών, αδυνατούν σκοπίμως να παραδεχθούν ότι τα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία προκάλεσαν τεράστια ύφεση, που όμοιά της δεν υπήρξε στον ευρωπαϊκό χώρο από το 1929. Η Μέρκελ,

ο Σόιμπλε και οι συνοδοιπόροι τους, με τις αψυχολόγητες πολιτικές πρακτικές τους και το ανθελληνικό τους μένος, παρ’ ολίγον να τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ευτυχώς που στην Ευρώπη σε τούτη την κρίσιμη περίοδο δεν εξέλιπε η νούσιμη φωνή της Γαλλίας, η καταλυτική παρέμβαση της οποίας έσωσε την παρτίδα, κρατώντας όρθιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μ. Βαλς, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Φ. Ολάν, αρνούμενος κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός Grexit, έστειλε με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης ισχυρότατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, με βασικό αποδέκτη τη Γερμανία. «Ό,τι αποδυναμώνει την Ελλάδα μάς αποδυναμώνει όλους συλλογικά.

Εμείς, η Γαλλία, θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό». Ακούγοντας την καρδιά του Γάλλου πρωθυπουργού να κτυπά ελληνικά, ή αν θέλετε αρχαιοελληνικά, νιώσαμε βαθύτατη ανακούφιση. Βεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά ότι το ακατάλυτο αρχαίο ελληνικό πνεύμα ακόμη εμπνέει όχι μόνον τους λαούς που διαδηλώνουν στις πλατείες υπέρ της Ελλάδας, αλλά και τους δυσεύρετους πλέον οραματιστές ηγέτες. Πεισθήκαμε πως στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες των οραματιστών ιδρυτών της μεγάλης οικογένειας των ευρωπαϊκών κρατών.

Ως Ευρωπαίοι πολίτες, αναπνεύσαμε βαθιά γιατί, έστω και την υστάτη, εμφανίσθηκε η δύναμη εκείνη που όρθωσε ανάστημα ενάντια στις αλαζονικές συμπεριφορές των Γερμανών, που θέλουν να χαλιναγωγούν κατά το δοκούν την Ευρώπη. Τέλος καλό όλα καλά, λοιπόν, στο ελληνικό ζήτημα. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ελληνικό ζήτημα επανέφερε ζωντανά στο προσκήνιο την αδήριτη αναγκαιότητα για αλλαγή πλεύσης της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθε η ώρα η πολιτική, οικονομική και νομισματική ένωση να βαδίσουν παράλληλα και ισόρροπα. Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει η τιτάνεια προσπάθεια για διόρθωση των κατασκευαστικών ατελειών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με ενεργό συμμετοχή των ευρωπαϊκών λαών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ζητούμενο δεν είναι απλώς η υιοθέτηση ενός Προγράμματος μόνο και μόνο για να πάρει παράταση ζωής η χώρα που παραμένει συνδεδεμένη στον οικονομικό αναπνευστήρα. Το μέγα ζητούμενο είναι η υπογραφή μιας καθαρής συμφωνίας, που να δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα, να βρει τον βηματισμό του και ως ισότιμος εταίρος να εργαστεί μέσα σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, για να ευημερήσει και ασφαλώς να εξοφλήσει τα χρέη του, τα οποία του φόρτωσαν απατεώνες πολιτικοί σε συνεργασία με αδίστακτους οικονομικούς κερδοσκόπους, ντόπιους και ξένους, με έντονη τη σφραγίδα της γερμανικής Siemens και άλλων επιχειρηματικών κολοσσών, τραπεζικών και μη.

Καταλήγοντας, θέλουμε να διαμηνύσουμε ότι η επόμενη μέρα της ιστορικής Συμφωνίας Ελλάδας -Θεσμών σηματοδοτεί μια νέα πορεία προοπτικής και αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρώπης. Η όλη αντίδραση της κυβέρνησης Τσίπρα, με τα λάθη και τις παραλείψεις της, είναι βέβαιον ότι θα αποτελέσει ορόσημο για αφύπνιση των Ευρωπαίων πολιτών που καλούνται να συστρατευθούν στον νέο αγώνα που τώρα ξεκινά για εδραίωση της κοινωνικής Ευρώπης, όπως την οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της και όχι όπως τη θέλουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι αδίστακτοι τραπεζίτες και οι πολιτικάντηδες συνεργάτες τους. Σε τούτη την κομβική συγκυρία, ας προτάξουμε, λοιπόν, το δικό μας ηχηρό «όχι» στη «δημοκρατία» των τραπεζιτών και των ολιγαρχών, διεκδικώντας δυναμικά την ευρωπαϊκή δημοκρατία των ανθρώπινων αξιών. Αν δεν το πράξουμε θα παραμείνουμε μονίμως εκτεθειμένοι σε ποικίλα απεχθή κουρέματα της καθημερινής μας διαβίωσης και της ανθρώπινής μας αξιοπρέπειας.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα