Οδηγία Άγκυρας στο ψευδοκράτος σχετικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων στα Κατεχόμενα τα τελευταία χρόνια με μεγάλο αριθμό έργων ανέγερσης κατοικιών έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο τόσο λόγω του «δημογραφικού» αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, όσο και λόγω των ανησυχιών για ροή «μαύρου χρήματος».

Ειδικά στο θέμα της απόκτησης ακινήτων από αλλοδαπούς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο παρακολουθεί η Τουρκία, αναμένεται να τεθούν στο άμεσο μέλλον περιοριστικές νομικές ρυθμίσεις.

Έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα μετέφερε την άποψή της στο ψευδοκράτος

για τη λήψη μέτρων, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις κατοικιών και γης, δεδομένων των επικρίσεων που δέχεται η Τουρκία σχετικά με τα Κατεχόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νομικός περιορισμός για τις πωλήσεις ακινήτων στα Κατεχόμενα θα είναι στην ημερήσια διάταξη στο εγγύς μέλλον.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό, είχε δηλώσει ότι είχε παρακολουθήσει στενά τις πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς στα Κατεχόμενα, όταν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT).

«Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αιτήσεις αγοράς ακινήτων στην 'ΤΔΒΚ' ανήλθαν σε 15 χιλιάδες, δηλαδή όχι από το Ισραήλ αλλά από άλλες χώρες. Από το 2000, το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στην πρώτη θέση και τα τελευταία πέντε χρόνια, το Ιράν έχει περάσει στην πρώτη θέση. Όπως γνωρίζετε, η πώληση ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών στην 'ΤΔΒΚ' μπορεί να γίνει με την έγκριση του 'Υπουργικού Συμβουλίου'. Δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε την Κύπρο [σσ. ενν. ψευδοκράτος] ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο 'κράτος', θέτουμε αυτές τις ανησυχίες στις κυπριακές αρχές».

Με οικοδεσπότη την Ένωση Τ/Κ δημοσιογράφων, μια ομάδα διπλωματικών ανταποκριτών, συμπεριλαμβανομένης της VOA Türkçe, συζήτησε τους ισχυρισμούς για «ξέπλυμα χρήματος» μέσω της πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς στα Κατεχόμενα.

Το σημαντικότερο παράδειγμα για το ζήτημα των ιδιοκτησιών, η περιοχή του Τρικώμου

Σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς στα Κατεχόμενα, η πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς περιορίζεται βασικά σε 1 οικιστική ιδιοκτησία και 1 στρέμμα γης. Μετά την πώληση, η εγγραφή του τίτλου ιδιοκτησίας γίνεται με την έγκριση του 'Υπουργικού Συμβουλίου'.

Τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται ότι λόγω ενός «νομικού κενού», περισσότερα από ένα ακίνητα έχουν αγοραστεί από αλλοδαπούς μέσω δικηγόρων 'πολιτών της ΤΔΒΚ' και έχουν γίνει μαζικές πωλήσεις κατοικιών.

Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι έγιναν πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς μέσω της αγοράς δεκάδων στρεμμάτων γης στην περιοχή Τρίκωμο Αμμοχώστου και της ανέγερσης δεκάδων πολυτελών κατοικιών εκεί. Παρόλο που οι πωλήσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχουν ακριβή επίσημα στοιχεία, αφού δεν έχει ξεκινήσει το στάδιο της εγγραφής των τίτλων ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου ο αριθμός των μεταβιβάσεων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που είχε ανακοινώσει ο Χακάν Φιντάν ως 15 χιλιάδες.

Υπάρχει η ανησυχία ότι λόγω του νομικού κενού στο ψευδοκράτος που προκύπτει από την έλλειψη ενός κεντρικού και ενιαίου σημείου, δηλ. απαίτηση πώλησης τίτλων ιδιοκτησίας, όπως στην Τουρκία, σχηματίζεται μια συσσώρευση ακινήτων στα χέρια αλλοδαπών και ότι πίσω από αυτή τη συσσώρευση ακινήτων ξεπλένεται «μαύρο χρήμα».

Ποιες νομικές αλλαγές συζητούνται στο πρόβλημα της απόκτησης ακινήτων;

Σύμφωνα με πληροφορίες της VOA Türkçe, το σύστημα αγοράς και πώλησης ακινήτων στα Κατεχόμενα θα συγκεντροποιηθεί. Όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται σε ένα κτηματολογικό γραφείο παρόμοιο με αυτό της Τουρκίας.

Στο θέμα των ακινήτων στη νομοθεσία του ψευδοκράτους θα εξαλειφθεί η δυνατότητα πώλησης ακινήτων με συμβόλαιο δικηγόρου χωρίς ημερομηνία στο έγγραφο.

Προκειμένου να αποτραπεί η πώληση αγροτικών εκτάσεων για κατασκευές πολυτελών κατοικιών, θα προβλεφθεί ότι καμία πώληση δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς τη σύσταση δικαιώματος επί συνιδιοκτησίας. Στόχος είναι να αποτραπεί η καταστροφή γόνιμων γεωργικών εκτάσεων χωρίς οριοθέτηση.

Στη νομοθετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί επίσης μεταβατική διάταξη σχετικά με τις πωλήσεις ακινήτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, εάν οι αγορές που έγιναν στο παρελθόν καταχωρηθούν στο κτηματολόγιο σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο εντός 1 έτους, δηλ. υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν το πολύ 1 στρέμμα γης και 1 κατοικία, τα δικαιώματά τους θα προστατεύονται.

Μετά από αυτή τη μεταβατική περίοδο, οι πωλήσεις που έγιναν στο παρελθόν με συμβόλαιο δικηγόρου θα θεωρούνται άκυρες και δεν θα εφαρμοστεί καμία «αμνηστία» στο θέμα αυτό.

Τονίστηκε επίσης ότι αυτή η μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους τέθηκε σε εφαρμογή για να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς κατοικίας.

Για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η αγορά ακινήτων στα Κατεχόμενα θα αναδιαμορφωθεί ως τρεις κατοικίες.

Τατάρ: «Δεν το πιστεύω αυτό, ότι ‘Οι ξένοι ήρθαν και κατέλαβαν την Κύπρο’»

Ο Τ/Κ ηγέτης πιστεύει ότι υπάρχουν «υπερβολικές» αντιδράσεις σχετικά με το θέμα των περιουσιών.

Λέγοντας ότι ο ίδιος ανησυχεί μόνο για τις γεωργικές εκτάσεις, ο Τατάρ δήλωσε: «Υπάρχει επίσημη πώληση 1 κατοικίας και 1 στρέμματος γης σε αλλοδαπούς. Επανεξετάζονται επίσης οι πωλήσεις με μεσάζοντες. Υπάρχει νόμος για αυτό. Φυσικά, αυτό έχει όλων των ειδών τις 'εθνικές διαστάσεις'. Είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι γεωργικές εκτάσεις, να ρυθμιστούν οι νόμοι περί ζωνών και να προστατευθεί το γαλάζιο και το πράσινο. [...] Δεν το πιστεύω αυτό, ότι «οι αλλοδαποί ήρθαν και κατέλαβαν την Κύπρο». Υπάρχουν 50 χιλιάδες Ρώσοι στη 'Νότια Κύπρο', υπάρχουν άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων στη Νότια Κύπρο».

Σε ερώτηση για την υποτιθέμενη αγορά γης και οικιστικών ακινήτων από τους Ισραηλινούς, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε: «Το Ισραήλ δεν είναι εχθρός μας, άρα δεν αποτελεί απειλή. Δεν είναι οι 'Ε/Κ' που έρχονται και αγοράζουν. Οι 'Ε/Κ' αποτελούν απειλή για εμάς. Οι Ισραηλινοί είναι εδώ για επενδύσεις».

Ο Τουφάν Ερχιουμάν, ηγέτης του ‘Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος’ (‘CTP’), του κύριου ‘κόμματος’ της ‘αντιπολίτευσης’ στην ‘ΤΔΒΚ’, ανησυχεί για τη σημερινή κατάσταση, σε αντίθεση με τον Τατάρ.

«Στο σχέδιο Ανάν υπήρχε η δήλωση ότι τα δύο τρίτα της ΤΔΒΚ θα ανήκαν στους Τ/Κ. Υπάρχει μια κατάσταση όπου και αυτό θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Πρώτα απ' όλα επίσης, θα πρέπει να γίνει μια απογραφή. Συζητάμε ότι θα έχουμε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον πληθυσμό».

Ο ‘βουλευτής’ του ‘CTP’ Φικρί Τόρος δήλωσε επίσης στη VOA Türkçe: «Ετοιμάζεται μια εισαγωγή κυρώσεων για το θέμα των πωλήσεων ακινήτων, υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Για τους 'Τ/Κ', θα υπάρξουν προβλήματα όσον αφορά τον σαφή πληθυσμό και την εδαφική κυριαρχία/ιδιοκτησία στο στάδιο της συνολικής λύσης. Υπάρχει το θέμα του τρόπου με τον οποίο θα μοιραστεί η γη στη λύση. Πρόκειται για ένα πολύ τρομακτικό και ανησυχητικό ζήτημα. Το γεγονός ότι υπάρχει κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης με φοβίζει πάρα πολύ».

Ο ‘βουλευτής’ του ‘κυβερνώντος’ ‘Κόμματος Εθνικής Ενότητας’ (‘UBP’) στα Κατεχόμενα και πρώην ‘πρωθυπουργός’ Φαίζ Σουτζούογλου, σε αντίθεση με τον Τατάρ, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πωλήσεις ακινήτων όσον αφορά τους Ισραηλινούς.

Εξηγώντας ότι υπάρχει και ο κίνδυνος του δημογραφικού, δηλαδή της μεταβολής του πληθυσμού στην πώληση ακινήτων, παρόλο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι προσανατολισμένη στο κέρδος, και ότι υπάρχουν επίσης υποψίες για το θέμα του μαύρου χρήματος, ο Σουτζούογλου πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σχέδια του Ισραήλ και των νότιων γειτόνων μας 'Ε/Κ' είναι εκατοντάδων ετών».  

Keywords
Τυχαία Θέματα