«Όφειλε να αποχωρήσει από τη συνεδρία»

Διευκρινίσεις για τα ευρήματά του έδωσε ο Γενικός Ελεγκτής
Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα δωροδοκίας του Λούη Κάππα και ότι η εισφορά των εργολάβων στην ΕΔΕΚ ήταν νόμιμη. Τόνισε δε, πως προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφέροντος, επειδή, παρ' όλο που γνώριζε για την ιδιάζουσα σχέση του, εντούτοις συμμετείχε στην απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής

Διευκρινίσεις επί των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την υπόθεση της σύγκρουσης συμφέροντος, που καταλογίζει στο μέλος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών

Λούη Κάππα, έδωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε δεύτερη τοποθέτησή του στη Βουλή. Μετά την προχθεσινή συμμετοχή του σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία αποκάλυψε την όλη υπόθεση, χθες συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο εξέτασης του προϋπολογισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2016 και αναφέρθηκε εκ νέου στο καυτό θέμα.

Οι διευκρινίσεις Οδυσσέα
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έριξε περισσότερο φως σε σχέση με ευρήματα της υπηρεσίας του για να μη γίνονται παρερμηνείες, αλλά και για να μην αφήνονται σκιές σε ανύπαρκτες πτυχές. Πρώτον, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία για δωροδοκία του κ. Κάππα, αφού η επιταγή των 20 χιλιάδων ευρώ που παρέλαβε ο κ. Κάππας από κοινοπραξία εργολάβων, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο-μιζών του ΣΑΠΑ, κατέληξε στα ταμεία της ΕΔΕΚ.

Το δεύτερο που ξεκαθάρισε ο Γενικός Ελεγκτής είναι πως δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό ούτε εναντίον της ΕΔΕΚ σε σχέση με τις 20 χιλιάδες, επειδή επρόκειτο για νόμιμη εισφορά προς το κόμμα.

Το τρίτο που άφησε να νοηθεί ο κ. Μιχαηλίδης είναι ότι, από τα ευρήματα τουλάχιστον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν αποδεικνύεται ότι η ψήφος που έδωσε ο κ. Κάππας, ως μέλος της Αρχής, υπέρ τού μη αποκλεισμού των εργολάβων-μιζαδόρων από δημόσιο διαγωνισμό, ήταν αποτέλεσμα οποιασδήποτε συνεννόησης ή ανταλλάγματος για τις 20 χιλιάδες, που σε προγενέστερο χρόνο κατέληξαν στα ταμεία της ΕΔΕΚ. Αυτή η πτυχή, ενδεχομένως, να τύχει διερεύνησης από τον Γενικό Εισαγγελέα, όταν και θα του μεταβιβαστούν τα στοιχεία.

Ιδού η σύγκρουση συμφέροντος
Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η σύγκρουση συμφέροντος προκύπτει από το γεγονός και μόνο ότι ο κ. Κάππας είχε ιδιάζουσα σχέση στην όλη υπόθεση. Έχοντας, κατά τον Γ. Ελεγκτή, διπλό ρόλο ως μέλος της Αρχής Προσφορών και αξιωματούχος της ΕΔΕΚ, αλλά και ως γνώστης και μεσολαβητής του οφέλους που είχε το κόμμα του από κοινοπραξία εταιρειών, όφειλε να μη συμμετάσχει σε απόφαση της Αρχής που αφορούσε εργολάβους της ίδιας κοινοπραξίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, έπρεπε, βάσει των σχετικών κανονισμών, να ανακοινώσει ενώπιον των υπολοίπων μελών της Αρχής την ιδιάζουσα σχέση του και να αποχωρήσει από τη συνεδρία. Υπενθυμίζεται ότι από την ψηφοφορία (3-2) διαμορφώθηκε απόφαση να μην αποκλειστούν οι εργολάβοι που παραδέχθηκαν μίζες στην υπόθεση ΣΑΠΑ από δημόσιο διαγωνισμό.

«Αυτό το πρόσωπο, μέλος της Αρχής Προσφορών, γνώριζε αυτό το γεγονός και είναι αξιωματούχος κόμματος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο νόμος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών προβλέπει ότι όποιος έχει οποιαδήποτε ιδιάζουσα σχέση με κάποιον τον οποίο αφορά το θέμα που εξετάζει, επειδή η Αρχή ενεργεί ως οιονεί δικαστήριο, οφείλει να αποχωρήσει από τη συνεδρία», είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε πως «η σύγκρουση συμφερόντων σημαίνει πως υπάρχουν λόγοι που δεν του επιτρέπουν να ασκήσει σωστά την κρίση του και δεν σημαίνει πως δεν θα την ασκήσει σωστά».

Συνέχισε λέγοντας ότι, «ενώ η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ασκώντας μια τέτοια εξουσία κρίσης επί δημόσιας σύμβασης, αποφάσισε ότι οι εργολάβοι οι οποίοι έδωσαν μίζες σε δημόσιους λειτουργούς δεν πρέπει να αποκλείονται από δημόσιες συμβάσεις, άσκησε μια εξουσία η οποία δεν είναι πολιτική εξουσία αλλά εμπίπτει στη διοικητική λειτουργία και κατ' εμάς υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων».

«Δεν τα έβαλε στην τσέπη του»
Ειδικότερα, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι το μέλος αυτό της Αρχής Προσφορών (κ. Κάππας), που είναι αξιωματούχος κόμματος, ήταν δέκτης εισφοράς 20.000 ευρώ για το κόμμα του από κοινοπραξία που ελέγχεται για το 2009 από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, και στην οποία συμμετέχει και εταιρεία που δείχνει να έχει κάποια ιδιάζουσα σχέση με το κόμμα.

Ανέφερε ότι το πρόσωπο αυτό «κατέθεσε τα λεφτά για λογαριασμό του κόμματός του και όχι για την τσέπη του, και γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ ότι ετίθετο θέμα χρηματισμού του προσώπου αυτού», και πρόσθεσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έλαβε «υπ' όψιν ότι δεν είναι οποιαδήποτε εισφορά αλλά μια εισφορά που έγινε από μία κοινοπραξία -και όχι φίλο του κόμματος- που είχε αναλάβει δημόσιο έργο και λίγες μέρες μετά που πήρε την προκαταβολή αυτού του έργου έκανε μια νόμιμη εισφορά σε ένα κόμμα».

Μιλούσε στη «Σ» ως οικονομικός διευθυντής
Στον απόηχο των διαψεύσεων της ΕΔΕΚ, ότι ο κ. Κάππας παραμένει ενεργό στέλεχος του κόμματος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από προχθές βράδυ είχε μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα και είχε εντοπίσει αναφορές σε δημοσιεύματα (εφημερίδας «Σημερινής» το Καλοκαίρι του 2014), μετά που θεωρητικά είχε αποχωρήσει και σύμφωνα με το οποίο «παρέστη σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής (του ΚΣ ΕΔΕΚ) όταν είχε γίνει μια αναπληρωματική εκλογή, και μιλούσε ως οικονομικός διευθυντής (του κόμματος) ο κ. Κάππας». Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι κ. Κάππας εξακολουθεί να έχει υψηλούς δεσμούς με κάποιο κόμμα και κατ' εμάς υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων.

Ερωτήματα της ΕΔΕΚ για Αρχή
Η ΕΔΕΚ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής, με δεύτερη τοποθέτηση χθες στη Βουλή και απαντώντας σε ερωτήσεις της βουλευτού της ΕΔΕΚ Ρούλας Μαυρονικόλα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρηματισμού του πρώην μέλους του κόμματος Λούη Κάππα και ότι η εισφορά στην ΕΔΕΚ ήταν καθ’ όλα νόμιμη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται δε, πως εξακολουθούν να υπάρχουν τα εξής ερωτήματα:
1) Γιατί ακόμη και όταν για ευνόητους λόγους δεν υπήρξε κατηγορία ή καταδίκη εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλες διαδικασίες που επιτρέπονται από τη νομοθεσία για να τους επιβληθούν ποινές (π.χ. μέσω του Συμβουλίου Εγγραφής Εργολάβων);

2) Γιατί σε άλλες περιπτώσεις, που ήδη επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή εταιρειών σε σκάνδαλα, δεν αποκλείστηκαν από διαγωνισμούς του Δημοσίου και ποιοι έχουν την ευθύνη για τον μη αποκλεισμό τους;

Η ΕΔΕΚ τονίζει ότι αναμένει από το κάθε μέλος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών να λαμβάνει ορθολογικές αποφάσεις και να τοποθετείται με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, στη βάση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει την Αρχή. «Το 2015 αναμένουμε επίσης να μην αδικούνται άνθρωποι για νόμιμες και διαφανείς πράξεις, τις οποίες καθηκόντως διεκπεραίωσαν πριν από εφτά χρόνια και από τις οποίες δεν είχαν κανένα οικονομικό όφελος και καμιά υποχρέωση».

«Επιχειρούν να σπιλώσουν την ΕΔΕΚ»
Για προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα συγκεκριμένων κύκλων, με διάφορους ευτελείς τρόπους, να σπιλώσουν είτε την ΕΔΕΚ είτε τα στελέχη της ΕΔΕΚ, με κύριο στόχο να μειώσουν την αξιοπιστία και την πολιτική εμβέλεια του κόμματος, έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας το όλο θέμα που δημιουργήθηκε με τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή προχθές ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου. Ερωτηθείς, κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ οφείλει να θέσει τα γεγονότα ως έχουν και απ' εκεί και πέρα ας αποφασίσουν οι πολίτες.

«Αν είναι δυνατό να θεωρείται σύγκρουση συμφερόντων το γεγονός ότι ένα στέλεχος του κόμματος, ως τραπεζικός υπάλληλος, παρέλαβε και κατέθεσε στον λογαριασμό της ΕΔΕΚ πριν από επτά χρόνια μια συγκεκριμένη εισφορά, η οποία έγινε κατά τρόπο νόμιμο και διαφανή. Και μάλιστα η ΕΔΕΚ πριν από ένα χρόνο έδωσε στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη επιταγή, την απόδειξη κατάθεσης στην τράπεζα και έθεσε τους λογαριασμούς του κόμματος από τότε στη διάθεση της Γενικής Εισαγγελίας και των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για να κάνουν οποιονδήποτε έλεγχο», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν, όταν η ίδια η Πολιτεία με αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων της έχει απαλλάξει διάφορες εταιρείες από οποιαδήποτε υποχρέωση ή ενδεχομένως και από οποιαδήποτε κατηγορία εμπλοκής σε σκάνδαλα ή διαπλοκή, να έχουμε την απαίτηση από έναν πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδικάσει με τη στάση του αυτές τις εταιρείες.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε, στη συνέχεια, πως είναι πολύ κατανοητό πλέον ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα από συγκεκριμένους κύκλους, οι οποίοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διαχείριση του Κυπριακού και την κακή πορεία, για τα σκάνδαλα της οικονομίας, για τη συγκάλυψη ενόχων που αφορούν σκάνδαλα και όχι μόνο, επιχειρούν με διάφορους ευτελείς τρόπους να σπιλώσουν την ΕΔΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα