Οι «αμαρτίες» του ΡΙΚ σύμφωνα με την Έκθεση του Ελεγκτή

Στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης βρίσκεται το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του οργανισμού. Πάντως, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει απλήρωτο το προσωπικό του ΡΙΚ και εξέφρασε την αισιοδοξία πως ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος θα ψηφιστεί. Υπενθυμίζεται ότι στις

15 Ιουνίου του 2018 η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τις οικονομικές καταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Στην εν λόγω έκθεση διαπιστώθηκαν πολλά από τα «αμαρτήματα» του ΡΙΚ, που έχουν να κάνουν με ελλείμματα, κακοδιαχείριση, αλόγιστες οικονομικές σπατάλες, μη τήρηση ωραρίων κτλ.

Ακολουθούν κάποιες από τις διαπιστώσεις της σχετικής έκθεσης:

Ταμείο Συντάξεων

-Αναλογιστικό έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων, που στις 31.12.2017 ανήλθε στα 122 εκ. ευρώ περίπου. Το ταμείο αυτό θεωρείται εδώ και χρόνια ως μια ωρολογιακή βόμβα. Και επισημαίνεται στην έκθεση ότι υποβλήθηκε καταγγελία για το Ταμείο και η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Ταμείο κίνησης

- Έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης, ύψους €8,75 εκ., και σύνολο υποχρεώσεων που υπερβαίνει το σύνολο του ενεργητικού κατά 141,4 εκ. Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ικανότητα του Ιδρύματος να συνεχίσει ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα στηρίζεται στη συνέχιση παροχής κρατικής χορηγίας και στη μη υποχρέωση για άμεση καταβολή των οφειλών στο Ταμείο Συντάξεων και των περιθωριακών ωφελημάτων του προσωπικού.

- Μεγάλη καθυστέρηση στην μηχανογράφηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών από την καταχώριση μέχρι και την προβολή των διαφημίσεων και καθυστέρηση στην αναδιοργάνωση του Εμπορικού Τμήματος.

-Χρεώστες ύψους €2.354.828 μετά την πρόβλεψη για επισφαλή χρέη ύψους €1.449.712 με υψηλό κίνδυνο και αδυναμία ανάκτησης των εισπρακτέων. Το Ίδρυμα θα πρέπει να διερευνήσει τους λόγους για τη συσσώρευση και μη έγκαιρη απαίτηση των πιο πάνω οφειλών και, εάν και εφόσον διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις, να εξεταστεί το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών στους αρμόδιους λειτουργούς του Ιδρύματος.

Διαδικασία πρόσληψης συνεργατών

Στις 11.1.2017, το ΔΣ του Ιδρύματος αποφάσισε την έγκριση Προσχεδίου Εσωτερικών Κανονισμών για τη διαδικασία πρόσληψης των συνεργατών, με την προϋπόθεση ότι το σχετικό έγγραφο θα σταλεί στον Νομικό Σύμβουλο του ΡΙΚ και εάν δεν υπάρξουν οποιαδήποτε σχόλια θα τεθεί σε άμεση ισχύ. Σημειώνεται ωστόσο ότι, μέχρι την ημερομηνία του ελέγχου και παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις προς τον Νομικό Σύμβουλο, δεν είχε ληφθεί η άποψη του.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στους Κανονισμούς που έχουν ετοιμαστεί, περιλαμβάνονται πρόνοιες (π.χ. άρθρα 3(4)-(5)) που επιτρέπουν στον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος (α) να αποφασίσει τη διεξαγωγή μόνο προφορικής εξέτασης των υποψηφίων αντί γραπτής και προφορικής εξέτασης και (β) την πρόσληψη συνεργάτη/τιδας ορισμένου χρόνου 11 εξειδικευμένων καθηκόντων (π.χ. παρουσιαστών, μουσικών, ηθοποιών, κ.λπ.) και την πρόσληψη συνεργάτη/τιδας ορισμένου χρόνου καθορισμένης διάρκειας για εποχιακές ανάγκες με βάση τη μέθοδο “Head Hunting”. Οι πιο πάνω πρόνοιες ενδεχομένως να επιτρέπουν την πρόσληψη συνεργατών χωρίς να τηρούνται επαρκώς διαφανείς διαδικασίες.

Ακαδημαϊκά «προσόντα» Προσωπικού

Παρατηρήθηκε ότι 11 άτομα από το προσωπικό δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα από τα Σχέδια Υπηρεσίας ακαδημαϊκά προσόντα, εκ των οποίων οι 4 απέστειλαν προσωπικές επιστολές στο ΔΣ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Αναφέρεται ότι από τα υπόλοιπα 7 άτομα, τα 2 αποχώρησαν από το Ίδρυμα. Στις 31.1.2018 στα 5 άτομα που δεν είχαν απαντήσει στάλθηκαν σχετικές επιστολές για προσκόμιση αντιγράφων των ακαδημαϊκών τους προσόντων, σημειώνοντας ότι με τη μη προσκόμισή τους θα θεωρηθεί ότι δεν κατέχουν τα εν λόγω ακαδημαϊκά προσόντα. Σημειώνεται ωστόσο ότι, στις εν λόγω επιστολές δεν γίνεται αναφορά στα μέτρα που το Ίδρυμα προτίθεται να λάβει. Αναφέρεται επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν φαίνεται να έλαβε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το κατά πόσο αποδέχθηκε ή όχι, τους λόγους που προέβαλαν τα 4 από τα 11 άτομα για τη μη προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων. Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι συνολικά 9 άτομα δεν έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα από τα Σχέδια Υπηρεσίας ακαδημαϊκά τους προσόντα.

Χρόνος προσέλευσης υπαλλήλων

Στο Ίδρυμα λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων από την εργασία τους, το οποίο χρησιμοποιεί όλο το προσωπικό εκτός από τον Γενικό Διευθυντή και τους Διευθυντές του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι στη Δημόσια Υπηρεσία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αρ. 56.567, ημερ. 16.10.2002, εγκρίθηκε η καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής του χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων στην εργασία τους και αποχώρησής τους από αυτήν.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ενημέρωσε ότι δεν αναμένεται από τους Διευθυντές των Τμημάτων να καταγράφουν τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησής τους, πρακτική που, όπως ανάφερε, ισχύει και στους άλλους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Τo Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου (ΤΕΕ) του Ιδρύματος προέβη σε δειγματοληπτικό για τους μήνες Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο 2017 και διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: (α) δεν τηρείτο το προκαθορισμένο ωράριο, (β) εντοπίστηκαν περιπτώσεις υπαλλήλων που παρουσίαζαν ελλειμματικό χρόνο, (γ) παράλειψη κτυπήματος εισόδου/εξόδου (δ) μη καταχώριση άδειας απουσίας/ασθενείας και (ε) περιπτώσεις για τις οποίες καταχωρήθηκαν άδειες απουσίας αλλά συνέχιζαν να παρουσιάζουν ελλειμματικό χρόνο.

Επιδόματα

Ενώ για την Κυβέρνηση τα επιδόματα Φιλοξενίας και Οδοιπορικών μειώθηκαν από το 2013 και μετά κατά 15% σε σύγκριση με τα ισχύοντα επιδόματα για το 2012, το Ίδρυμα προχώρησε σε μείωση των επιδομάτων αυτών κατά 15% μόνο για το 2013, ενώ από το 2014 μέχρι τις 31.12.2017, τα επιδόματα που καταβάλλονται στους Διευθυντές του Ιδρύματος είναι αυτά που ίσχυαν για το 2012, δηλαδή χωρίς τη μείωση του 15%.

Το Ίδρυμα προχώρησε στις απαραίτητες διορθώσεις στον Προϋπολογισμό του για το 2018, και τα ποσά που προβλέπονται για Επίδομα Φιλοξενίας και Επίδομα Οδοιπορικών για τους Διευθυντές, είναι τα ίδια που ισχύουν και για την υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία.

Επιδόματα τηλεφώνων

Σε σχετική έρευνα ad hoc Επιτροπής που συστάθηκε για επεξεργασία της υφιστάμενης πολιτικής επιδομάτων τηλεφώνου, τονίστηκε ότι ο αριθμός των υφιστάμενων δικαιούχων επιδόματος είναι προκλητικός και μεγάλος και ζήτησε την μείωση του αριθμού των δικαιούχων κατά 30. Η μείωση του 10% των επιδομάτων επιβλήθηκε από την 1.1.2018, όμως δεν έγινε οποιαδήποτε διερεύνηση για τους δικαιούχους.

Ωφελήματα μόνιμου προσωπικού

Για την περίοδο 1991 - 2014, έχει καταβληθεί σε υπαλλήλους του Ιδρύματος που ήταν μέλη του Ταμείου Προνοίας, και αφυπηρέτησαν πριν την 1.1.1982, ειδικό μηνιαίο βοήθημα από το Ταμείο Περιθωριακών ωφελημάτων ίσο με την παρεχόμενη μηνιαία βασική σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνολικού ύψους €1.484.996. Σημειώνεται ότι το ειδικό βοήθημα σταμάτησε να παραχωρείται στους εν λόγω συνταξιούχους από 1.7.2014, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ημερ. 4.6.2014, αφού έγινε νέα συμφωνία με τις Συντεχνίες στις 23.6.2014.

Δαπάνη για Υπηρεσιακά Ταξίδια

Σημειώνεται ότι για την αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων δεν ζητούνται προσφορές από διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία, έτσι ώστε να γίνεται σύγκριση τιμών, ενώ από τα 73 αεροπορικά εισιτήρια, τα 45 αγοράστηκαν από δύο ταξιδιωτικά γραφεία.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι στο «έντυπο για έγκριση μετάβασης προσωπικού στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς σκοπούς» δεν αναφέρεται το αναμενόμενο κόστος της αποστολής στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις κάλυψης γεγονότων μεγάλου ενδιαφέροντος, στους υπαλλήλους καταβλήθηκε το πραγματικό κόστος για έξοδα διαμονής αντί του 60% του επιδόματος συντήρησης λόγω των αυξημένων χρεώσεων των ξενοδοχείων, χωρίς να εξασφαλιστεί η προβλεπόμενη από την πιο πάνω εγκύκλιο, ειδική έγκριση του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία δεν έγιναν έγκαιρα, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να επωμιστεί επιπλέον κόστος, π.χ. για τη μετάδοση αγώνων που λάμβαναν χώρα στο Γιβραλτάρ, σε λειτουργό πληρώθηκε ποσό €140 για διαμονή στην Πορτογαλία αντί στο Γιβραλτάρ, και ποσό €694 πληρώθηκε για μετακινήσεις άλλου λειτουργού επειδή δεν υπήρχε διαθεσιμότητα στα πλησιέστερα ξενοδοχεία.

Έξοδα Φιλοξενίας

Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα έξοδα Φιλοξενίας, τα οποία το 2017 ανήλθαν στα €31.218 σε σύγκριση με €24.283 το 2016 και €17.291 το 2015. Ποσό ύψους €4.146 αφορά στα γεύματα και τα ποτά που παραχωρούνται στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την συμμετοχή τους στις συνεδρίες του ΔΣ και στις Επιτροπές. Επισημαίνεται επίσης ότι, από δειγματοληπτικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δαπανήθηκε για την αγορά φαγητών σε υπαλλήλους που εργάζονται για την κάλυψη ποδοσφαιρικών αγώνων στο στάδιο ΓΣΠ.

Αμοιβή Προέδρου και Μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Παρατηρήθηκε ότι το συνολικό κόστος του Κονδυλίου 02.220 για αμοιβή Προέδρου και μελών Δ.Σ αυξήθηκε σημαντικά κατά την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζεται σε πίνακα, το συνολικό κόστος για τα έτη 2015, 2016 και 2017 ανήλθε στα €16.987, €27.950 και €36.360, αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα