Οι αναφορές σε Αν. Μεσόγειο στο κείμενο Στρατηγικής Πυξίδας και το παρασκήνιο

Αχόρταγο το Τουρκικό ΥΠΕΞ, καθώς αναφέρει ότι το έγγραφο «υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ, που αρνούνται επίμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε αυτή τη θάλασσα και προβάλλουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις όσον αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κι' αυτήν τη φορά, η διατύπωση ήταν πολύ προσεκτική.

Σε μια μεγάλη πρόταση, χώρεσε η κατάσταση στην περιοχή, ενώ το όνομα Τουρκία παρουσιάζεται μόνο στο τέλος, στην αναφορά για ανάγκη ανάπτυξης καλών σχέσεων.   

Όπως αναφέρεται, «οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν

λόγω προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά κρατών μελών της ΕΕ και παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και λόγω «της εργαλειοποίησης της παράτυπης μετανάστευσης».

Συνεχίζει αναφέροντας πως μπορεί να υπάρξει γρήγορη κλιμάκωση, ενώ καταλήγει ότι «η διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος, καθώς και μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας, είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας». 

Η διατύπωση αυτή, είναι ενδεικτική της προτεραιοποίησης των καλών σχέσεων με την Τουρκία, από τους εταίρους, αντί της καταδίκης. 

Πόσο μάλλον, μιας έμπρακτης καταδίκης. Θέτοντας το ζήτημα ενώπιον αρμόδιων προσώπων, υποστήριξαν ότι δύο χρόνια πριν, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, ακόμη κι αυτό φάνταζε ουτοπία. 

Το λεκτικό επετεύχθη κατόπιν παρεμβάσεων Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς δεν υπήρχε καμία υποστήριξη από τα άλλα κράτη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις κυρώσεις, ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ σαφής στοχοπροσήλωση από μέρους της Λευκωσίας. 

Ήδη, ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος το γεγονός, ζήτησε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση, στη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό.

Ο δεύτερος, δεν φάνηκε καθόλου ενοχλημένος για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, επαινώντας τον διαμεσολαβητικό της ρόλο.

Έγινε δε λόγος για μια σειρά τομείς που ενθαρρύνουν ανάπτυξη σχέσεων οι δύο χώρες, ενώ πρέπει να πούμε ότι η Ολλανδία είναι η χώρα που προσπάθησε να εντάξει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία Pesco, από το παράθυρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα