Οι εχθροπραξίες Ισραήλ-Ισλαμικής Τζιχάντ συνεχίζονται

Ύστερα από μία ήρεμη νύχτα, οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ ανανεώθηκαν λίγο μετά τις 6 το πρωί τοπική ώρα. Η παλαιστινιακή οργάνωση συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες κατά μεθοριακών ισραηλινών κωμοπόλεων και η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε με μεγάλη ένταση τους βομβαρδισμούς κατά θέσεων της οργάνωσης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί εξουδετέρωσε ακόμα ένα ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα. Πρόκειται για τον Μωχάμαντ Αμπού Αλ-Άτα, στέλεχος της ομάδας επιχειρήσεων, ο αδελφός του οποίου, Μπαχά Αμπού Αλ-Άτα, έχασε τη ζωή του κατά τους χθεσινούς

ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Με τον θάνατο του Μωχάμαντ Αμπού Αλ-Άτα, ο αριθμός των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης ανέρχονται συνολικά σε επτά.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στο Ισραήλ αναφέρουν ότι το επιτελείο επιχειρήσεων της Ισλαμικής Τζιχάντ κατέφυγε εκτός Γάζας και φέρεται να καθοδηγείται από τον Ζιάντ Ναχάλε, επικεφαλής των πυρήνων της οργάνωσης στον Νότιο Λίβανο. Ωστόσο η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, δεν διευκρίνισε σε ποια χώρα φέρεται να μεταφέρθηκε το επιτελείο επιχειρήσεων της οργάνωσης και με ποιον τρόπο διευθύνεται από τον Ζιάντ Ναχάλε. Η φερόμενη μετακίνηση εκτός Γάζας του επιτελείου επιχειρήσεων της Ισλαμικής Τζιχάντ δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία άλλη πηγή.

Στο μεταξύ, ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός συνεχίζονται στο Κάιρο, ύστερα από την χθεσινοβραδινή απόφαση του Ισραήλ να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, μετά από μία ανανεωμένη πρόταση της Αιγύπτου να διακοπούν οι εχθροπραξίες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, χθες λίγο πριν τις 23:00 τοπική ώρα, η Αίγυπτος πρότεινε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους από τα μεσάνυχτα. Παρότι επισήμως ισραηλινοί κυβερνητικοί κύκλοι δεν σχολίαζαν την εξέλιξη, εμμένοντας στην αποχώρηση του Ισραήλ από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, αραβικές δημοσιογραφικές πηγές επέμεναν ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα βρισκόταν ήδη στο Κάιρο και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις – γεγονός που επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση. Η χθεσινοβραδινή πρόταση της Αιγύπτου όριζε την άμεση κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα και το άνοιγμα των φυλακίων ελέγχου Έρεζ και Κέρεμ Σαλόμ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας. Ενώ οι επαφές βρίσκονταν σε εξέλιξη καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, εν τέλει οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ#45Ισλαμικής Τζιχάντ,israil#45islamikis tzichant