Οι εκτιμήσεις των Γερμανών πολιτικών για την κρίση στη Ρωσία

Γερμανοί πολιτικοί εξέφρασαν τις εκτιμήσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ρωσία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Χθες, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσεων, ενώ η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επικοινώνησε με τους ομολόγους της της ομάδας G7.  

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους υπήρξε συγκρατημένος στις δηλώσεις του, καθώς στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης

στην πόλη Aurich σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τις πιθανές συνέπειες, μια και δεν γνωρίζουμε πόση αστάθεια θα προκληθεί στη Ρωσία, ποιος θα έχει στο τέλος τον έλεγχο της κατάστασης και ποιος θα συμμαχήσει με ποιον.

Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα είχαμε καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ερωτηθείς τι δυνατότητες υπάρχουν για τη Γερμανία, ο Μπόρις Πιστόριους ξεκαθάρισε ότι σε αυτή την κατάσταση «δεν υπάρχουν για εμάς επιλογές για δράση. Πρόκειται για μια εσωτερική πολιτική σύγκρουση στη Ρωσία. Το αν θα εξελιχθεί σε μάχη εξουσίας, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη. Είμαστε παρατηρητές. Παρακολουθούμε όπως και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι πολύ προσεκτικά και κατά τα άλλα εστιάζουμε την προσοχή μας στην υποστήριξη της Ουκρανίας», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Ο Bουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD)  Kρίστιαν Κλινκ, αρμόδιος για θέματα άμυνας, δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ότι ανεξάρτητα από την έκβασή της, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ρωσίας δείχνει μια εξάντληση από ρωσικής πλευράς. «Επομένως η πολιτική της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία είναι σωστή», υποστήριξε ο Βουλευτής, ο οποίος δεν θεωρεί ότι οι εξελίξεις συνιστούν κίνδυνο για το ΝΑΤΟ.

Ο Άντον Χόφραιτερ, Bουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, θεωρεί ότι από τη βίαιη εξέγερση των μισθοφόρων Wagner προκύπτουν νέες ευκαιρίες για την Ουκρανία, καθώς «ο Πούτιν θα πρέπει να εστιάσει στο εσωτερικό για να διατηρήσει την εξουσία του». Μιλώντας σε έντυπα του ομίλου ΜΜΕ Funke τόνισε ότι αυτό μπορεί να διευκολύνει την ανάκτηση εδαφών από τους Ουκρανούς καθώς και την ανάκτηση του ελέγχου επί της επικράτειάς τους.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εσωτερική πολιτική απειλή για τον Πούτιν από την έναρξη του πολέμου», παρατήρησε ο Χόφραιτερ ο οποίος όμως σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ του στενού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ με αφορμή τις εξελίξεις και υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για διάφορα σενάρια και να εντείνει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Ο συμπρόεδρος του SPD, Λαρς Κλινγκμπέιλ εκτίμησε ότι μπορεί ο ρωσικός λαός να συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος τώρα διεξάγεται και στη Ρωσία, ωστόσο δεν είναι σαφές αν αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία να αποδυναμωθεί.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Mάρκο Μπούσμαν, επεσήμανε ότι οι ίδιοι οι μισθοφόροι του εγκαταλείπουν τον Πούτιν, διότι δεν θέλουν άλλο να σκοτώνονται στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Μίκαελ Ροτ, έγραψε  στο twitter ότι το εγκληματικό καθεστώς της Ρωσίας αυτοκανιβαλίζεται, αν και αργότερα πρόσθεσε ότι είναι άγνωστο αν το καθεστώς παραπαίει, ωστόσο σε μια αμείλικτη δικτατορία ισοδυναμεί με τεράστια καταστροφή όταν κάποιος θέτει υπό αμφισβήτηση την εξουσία του απόλυτου ηγέτη.

Ο Ροτ έκανε λόγο για ταπείνωση του Πούτιν, και μάλιστα στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ενώ σχολίασε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόσιν, ανεξάρτητα από την έκβασή της, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλες διενέξεις και περιοχές, όπως στο Σουδάν, το Μάλι, τη Λιβύη, τη Λευκορωσία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς «παντού εμπλέκονται κατ’ εντολή του ρωσικού καθεστώτος στρατεύματα της Wagner».

Ο Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Γιούργκεν Χαρντ, δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία ότι η εξέγερση δίνει στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία και σε κάθε περίπτωση αποδυναμώνει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Θεωρώ τα πάντα πιθανά στη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – δυστυχώς και αιματηρές εσωτερικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Χαρντ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα