Οι εξελίξεις με την πανδημία σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε σήμερα να "δράσει γρήγορα" μπροστά στις οικονομικές δυσκολίες των Αμερικανών, που συνδέονται με την πανδημία, επαναλαμβάνοντας την βούλησή του να εγκριθεί το σχέδιό του διάσωσης, ακόμα και χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών. Την ίδια ώρα, το πρώτο κρούσμα του βραζιλιάνικου στελέχους του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ισπανία, ενώ η Αυστρία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους με Τσεχία και Σλοβακία.

"Βλέπω

πάρα πολύ πόνο σε αυτή την χώρα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πλέον δουλειά, πολλοί άνθρωποι πεινάνε, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης", δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. "Οι Αμερικανοί αναμένουν την βοήθεια της Κυβέρνησής τους (...). Θα δράσω και θα δράσω γρήγορα", συνέχισε.

Η νέα Κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκατομμυριών δολαρίων για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι κρίνουν πως αυτό το ποσό είναι πάρα πολύ υψηλό και αμφισβητούν ορισμένα μέτρα αυτού του σχεδίου. "Θα ήθελα να το κάνω με την στήριξη των Ρεπουμπλικανών (...), όμως απλά δεν είναι έτοιμοι να πάνε όσο μακριά χρειάζεται", τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε την στάση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι, κατά την γνώμη του, δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το μέγεθος της κρίσης που πλήττει την χώρα.

Εξάλλου, η αμερικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πεντάγωνο ενέκρινε την ανάπτυξη 1.100 εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού για να βοηθήσει στις προσπάθειες εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε ολόκληρη την χώρα.

Ο Άντι Σλάβιτ, ανώτερος σύμβουλος της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στρατιώτες θα αρχίσουν να φτάνουν στην Καλιφόρνια μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Ένα πρώτο κρούσμα του βραζιλιάνικου στελέχους του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε στην περιοχή της Μαδρίτης, έγινε σήμερα γνωστό από τις περιφερειακές αρχές. Στην Ισπανία, όπου οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για τα θέματα υγείας, είναι η πρώτη φορά που ένα κρούσμα του βραζιλιάνικου στελέχους επιβεβαιώνεται επισήμως από μια περιφέρεια. Τουλάχιστον δύο κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους καταγράφηκαν προσφάτως στη χώρα.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε την ώρα που η Κυβέρνηση της Ισπανίας περιόρισε αυστηρά, από την Τετάρτη, τις αφίξεις από την Νότια Αφρική και την Βραζιλία. Μονάχα οι επιβάτες που έρχονται από τις δύο αυτές χώρες και έχουν ισπανική υπηκοότητα ή υπηκοότητα Ανδόρας, είτε διαμένουν στην Ισπανία ή στην Ανδόρα μπορούν να εισέλθουν στην Ισπανία.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 14.218 κρούσματα, και 377 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 270. 507 διαγνωστικά τεστ, το 5,2% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες τα κρούσματα ήταν 13.659, με 422 θανάτους. Σε σχέση με χθες, στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 9 λιγότεροι ασθενείς με κορωνοϊό και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 168 λιγότεροι.

Σύμφωνα με τον αντίστοιχο κανονισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Υγείας στη Βιέννη, η Αυστρία παρατείνει έως τις 27 Φεβρουαρίου τους ελέγχους στα σύνορα με τις δύο γειτονικές της χώρες, Τσεχία και Σλοβακία, οι οποίοι είχαν επιβληθεί πριν από ένα μήνα. Παρά το επί εβδομάδες ισχύον εκεί lockdown και το σχεδόν πλήρες κλείσιμο των συνόρων της, κυρίως η Τσεχία συνεχίζει να καταγράφει πολύ υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων με κορωνοϊό.

Με 897 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, η Τσεχία είναι η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νέων λοιμώξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μόνον στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπάρχουν περισσότερες νέες περιπτώσεις σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων.

Η Ουγγαρία προβλέπει να ξεκινήσει να χορηγεί στους κατοίκους της το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού Sinopharm, που κατασκευάστηκε στην Κίνα, εντός του μήνα Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σήμερα. Τον Ιανουάριο, η Βουδαπέστη είχε γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε συνάψει συμφωνίες παράδοσης του εμβολίου Sinopharm (5 εκατομμύρια δόσεις), αλλά επίσης και του ρωσικού εμβολίου Sputnik V (2 εκατομμύρια δόσεις).

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των νοσηλευομένων με νέο κορωνοϊό μειώθηκε στη Γαλλία, ωστόσο σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο οι θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν απόψε οι υγειονομικές αρχές, από χθες μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 22.139 νέα, επιβεβαιωμένα, κρούσματα της Covid-19, από 23.448 χθες.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώθηκε κατά 194, στους 27.614 και ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε κατά 5, στους 3.245.

Ταυτόχρονα, όμως, οι θάνατοι έφτασαν σήμερα τους 651, ενώ χθες είχαν αναφερθεί 357.

Συνολικά, τα κρούσματα στη Γαλλία από την αρχή της πανδημίας φτάνουν τα 3,29 εκατομμύρια.

Η Πορτογαλία, τα νοσοκομεία της οποίας έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με Covid-19, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει περίπου 10 ασθενείς για περίθαλψη στην Αυστρία, έπειτα από πρόταση της χώρας αυτής, έγινε σήμερα γνωστό από την πορτογαλική κυβέρνηση.

«Είναι σημαντικές κινήσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όμως συμβολικές στη μάχη κατά της πανδημίας», αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου.

Η προσφορά της αυστριακής κυβέρνησης υποβλήθηκε σε μια επιτροπή εντατικολόγων, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

«Η μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό δεν πρέπει να γίνεται παρά ως ύστατη λύση», είπε, εντούτοις, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Ζοζέ Αρτούρ Παϊβά, υπεύθυνος της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Sao Joao στο Πόρτο (βόρεια), ένα από δύο μεγαλύτερα στην Πορτογαλία.

Επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα είδε σήμερα τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να ξεπερνά τους 900 για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας.

Χάρη στην καθολική καραντίνα που επιβλήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, ο ρυθμός των ημερήσιων μολύνσεων συνεχίζει την καθοδική πορεία του, με σχεδόν 7000 νέα κρούσματα.

«Οι αριθμοί είναι καλύτεροι, όμως δεν αντικατοπτρίζονται αυτόματα στις νοσηλείες. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, προτού παρατηρήσουμε μια χαλάρωση της πίεσης στα νοσοκομεία», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας.

Η Πορτογαλία έχει ήδη δεχθεί την βοήθεια της Γερμανίας, που έστειλε την Τετάρτη μια ομάδα 26 στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών, που θα έχουν υπό την επίβλεψή τους μια ΜΕΘ με 8 κλίνες, που δημιουργήθηκε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην Λισαβόνα.

Η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, που είναι πιο μολυσματική από το μέχρι τώρα κυρίαρχο στέλεχος, ευθύνεται για την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Σλοβακία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ίγκορ Μάτοβιτς.

Η χώρα δίνει αγώνα για να περιορίσει τις μολύνσεις που αυξάνονται παρά το λοκντάουν και την διενέργεια τεστ σε όλον τον πληθυσμό. Για να βγει κανείς έξω στη Σλοβακία, ακόμη και για να πάει στην εργασία του, είναι απαραίτητο να έχει υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς χθες νοσηλεύονταν 3.560 ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο Μάτοβιτς είπε ότι ελέγχθηκαν όλα τα θετικά δείγματα των τεστ PCR που έγιναν την Τετάρτη και, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το 71% από αυτά αφορούσε την βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού. «Μέχρι στιγμής, από τα 1.360 θετικά δείγματα (…) το 71% διαγνώστηκε με την παραλλαγή B.1.1.7 του SARS-CoV-2», έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός.

Η βρετανική παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος και ενδέχεται να είναι έως και 30% πιο θανατηφόρα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.

Η αναλογία ήταν ακόμη υψηλότερη μεταξύ των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λουίς Παστέρ. Τα τεστ έδειξαν ότι το 91% από αυτούς έφεραν την βρετανική παραλλαγή.

Η Σλοβακία μετρά μέχρι σήμερα 5.050 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό.

Ο Μάτοβιτς είπε ότι η εξάπλωση της βρετανικής παραλλαγής καθιστά δύσκολη την χαλάρωση των μέτρων. Η κυβέρνηση συζητούσε σήμερα αν θα ξανανοίξουν οι μικρότερες τάξεις των δημοτικών σχολείων και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ήταν προγραμματισμένο, από την επόμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης στους κάτω των 55 ετών, στον απόηχο ανάλογων αποφάσεων που έλαβαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία και άλλες χώρες καθόρισαν ηλικιακά όρια για αυτό το εμβόλιο, που έχουν αναπτύξει η βρετανο-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λόγω της έλλειψης αξιολόγησης των κινδύνων στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς.

«Η επιτροπή δημόσιας υγείας, στην σημερινή συνεδρίαση και κατόπιν επιστημονικών αποδείξεων, έδωσε το πράσινο φως να οριστεί η ηλικία των 55 ετών ως η μέγιστη ηλικία για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca», αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου.

Διαβάστε επίσης: 14.218 κρούσματα στην Ιταλία μέσα σε 24ωρες – Πιο μεταδοτικές οι μεταλλάξεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters  

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, σλοβακία, νέα, τεστ, lockdown, ουγγαρια, γαλλια, προσφορες, λύση, facebook, σχολεια, εταιρεία, AstraZeneca, φως, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, www.facebook.com, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, σλοβακία, χωρες, αφρικη, βελγιο, βουδαπεστη, βραζιλια, γερμανια, γνωμη, δανια, δουλεια, εργασια, ισπανια, ιταλια, κινα, ρυθμος, σημερινη, σουηδια, τεστ, φως, ωρα, afp, αυστρια, ανδορα, απε, απε-μπε, απλα, αφιξεις, εβδομαδες, βιεννη, βοηθεια, γινει, γινεται, εγινε, ειπε, εβδομαδα, ενεργεια, εμβολιο, ερχονται, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδια, ηλικια, θετικο, ιγκορ, οικο, κυβερνηση, λισαβονα, μακρια, νοσοκομεια, νοτια αφρικη, μπε, ομαδα, ορια, πορτογαλια, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τριτη, τσεχια, υπηκοοτητα, φορα, ενωση, χωρα, υπουργειο, λευκο, μπροστα, νοσοκομειο, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα