Οι φήμες για τα εμβόλια καταρρίπτονται: Μικροτσίπ, «αλλοιωμένο DNA» και άλλα

Δημοσίευμα του BBC εξέτασε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με εικαζόμενα σενάρια για την τοποθέτηση μικροτσίπ σε ανθρώπους, την υποτιθέμενη ανακατασκευή του γενετικού μας κώδικα και για την ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη: Συνομωσιολόγοι μπήκαν κρυφά σε ΜΕΘ για διαπιστώσουν αν έχει ασθενείς Covid19

Ο Bill Gates και οι μικροτσίπ ισχυρίζονται

Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν αρκετά δημοφιλής στο Twitter

αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του εμβολίου.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ψευδών φημών κατά την διάρκεια της πανδημίας. Έχει στοχευτεί λόγω του φιλανθρωπικού του έργου στη δημόσια υγεία και στην ανάπτυξη εμβολίων.

Ένας από τους πιο γνωστούς ισχυρισμούς για την εβδομάδα που πέρασε και υπάρχει από την αρχή του χρόνου, είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί κάλυψη για ένα σχέδιο εμφύτευσης μικροσκοπικών ανιχνεύσιμων μικροτσίπ που μπορούν να εντοπιστούν και ότι ο κ. Gates είναι πίσω από όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς είπε στο BBC ότι οι ισχυρισμοί είναι εντελώς ψευδείς.

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, τον Μάιο, μια δημοσκόπηση του YouGov 1.640 ατόμων πρότεινε ότι το 28% των Αμερικανών πίστευαν ότι ο κ. Γκέιτς ήθελε να χρησιμοποιήσει εμβόλια για την εμφύτευση μικροτσίπ σε άτομα  με τον αριθμό να αυξάνεται στο 44% μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Σχέδιο για συναθροίσεις οικογενειών έως 5 μέρες τα Χριστούγεννα

Ισχυρισμοί «Τροποποιημένου DNA»

Μια ανταποκρίτρια του Λευκού Οίκου, σε ιστοσελίδα υπέρ του Τραμπ, το Newsmax, είπε στους 264.000 οπαδούς της στο Twitter να «προσέχουν» το εμβόλιο Pfizer / BioNTech. Η Emerald Robinson ισχυρίστηκε στο Tweet της ότι «μειώνει το DNA».

Ο φόβος ότι ένα εμβόλιο θα αλλάξει κάπως το DNA είναι ακόμη ένας που έχουμε δει να προβάλλεται τακτικά σε αναρτήσεις στο Facebook.

Το BBC ρώτησε τρεις ανεξάρτητους επιστήμονες για αυτό. Είπαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού δεν θα άλλαζε το ανθρώπινο DNA.

Διαβάστε ακόμη: COVID19/Εμβόλιο: Η τραγωδία που οδήγησε μια δημοσιογράφο να γίνει εθελόντρια

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που διαδίδουν τέτοιους ισχυρισμούς έχουν μια θεμελιώδη παρανόηση της γενετικής.

Το εμβόλιο περιέχει ένα θραύσμα του γενετικού υλικού του ιού ή RNA.

«Η χορήγηση ένεσης RNA σε ένα άτομο δεν κάνει τίποτα στο DNA ενός ανθρώπινου κυττάρου», δήλωσε ο καθηγητής Jeffrey Almond του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο εκπρόσωπος της Pfizer, Andrew Widger, δήλωσε ότι το εμβόλιο της εταιρείας "δεν μεταβάλλει την αλληλουχία DNA ενός ανθρώπινου σώματος. Παρουσιάζει μόνο την δημιουργία ανοσίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ισχυρισμούς ότι ένα εμβόλιο κορωνοϊού θα αλλάξει το DNA. Διερευνήσαμε ένα δημοφιλές βίντεο που διαδίδει την θεωρία, τον Μάιο.

Μέρος της παρεξήγησης φαίνεται να προέρχεται από τον τύπο του εμβολίου που αναπτύσσεται. Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech χρησιμοποιεί τεχνολογία RNA ή «mRNA».

Λειτουργεί δίνοντας στο σώμα οδηγίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στην επιφάνεια του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να παράγει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης.

Το tweet της κ. Robinson περιελάβανε τον ισχυρισμό ότι η τεχνολογία εμβολίων mRNA «δεν έχει δοκιμαστεί ή εγκριθεί ποτέ πριν».

Είναι αλήθεια ότι κανένα εμβόλιο mRNA δεν έχει εγκριθεί στο παρελθόν, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές μελέτες εμβολίων mRNA στους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Ο καθηγητής Almond λέει ότι το εμβόλιο Pfizer - BioNTech είναι το πρώτο που δείχνει την αποτελεσματικότητα που θα χρειαζόταν για να ληφθεί υπόψη για την αδειοδότηση.

Ακριβώς επειδή είναι μια νέα τεχνολογία, λέει, «δεν σημαίνει ότι πρέπει να το φοβόμαστε».

Τα νέα εμβόλια υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας προτού προταθούν για ευρεία χρήση.

Στις κλινικές δοκιμές φάσης 1 και φάσης 2, τα εμβόλια ελέγχονται σε μικρό αριθμό εθελοντών για να ελέγξουν ότι είναι ασφαλή και για να προσδιορισθεί η σωστή δόση. Στις δοκιμές φάσης 3 δοκιμάζονται σε χιλιάδες άτομα για να δουν πόσο αποτελεσματικά είναι. Η ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και μια ομάδα ελέγχου που έλαβαν εικονικό φάρμακο παρακολουθούνται στενά για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες. Η παρακολούθηση της ασφάλειας συνεχίζεται ακόμη και μετά την έγκριση ενός εμβολίου.

Η Claire Wardle, συγγραφέας μιας πρόσφατης έκθεσης για τους μύθους των εμβολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέει ότι υπάρχει «έλλειμμα δεδομένων» γύρω από θέματα όπως η τεχνολογία mRNA και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πληροφορίες, αλλά οι αξιόπιστες πληροφορίες είναι σε χαμηλή προσφορά.
«Αυτό αφήνει τους ανθρώπους ευάλωτους σε παραπληροφόρηση και χρειάζεται να καλυφθεί αυτό το κενό», λέει η κα Wardle, εκτελεστική διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού First Draft.

«Ενώ οι αξιόπιστες πληροφορίες αγωνίζονται να καλύψουν τη ζήτηση, αναξιόπιστοι ατομικοί λογαριασμοί και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης είναι σε θέση να μειώσουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια", λέει.

Ισχυρισμοί για παρενέργειες

Ένας άλλος ισχυρισμός στο tweet της κ. Robinson ήταν από τα πιο κοινά θέματα κατά των εμβολίων αυτήν την εβδομάδα.

Ισχυρίστηκε ότι το 75% των εθελοντών σε δοκιμασία εμβολίων παρουσίασαν παρενέργειες. Ωστόσο, η Pfizer και η BioNTech δεν ανέφεραν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στην δοκιμή τους.

Πολλά εμβόλια έχουν παρενέργειες. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι τόσο τρομακτική όσο θα μπορούσαν να πιστέψουν οι ακτιβιστές κατά των εμβολίων.
«Όπως όλα τα εμβόλια, αυτό το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει βραχυχρόνιες παρενέργειες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετό, μυϊκούς πόνους και πόνο, πονοκέφαλο και κόπωση», δήλωσε η δρ. Penny Ward, καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King's College London .

Η καθηγήτρια Ward επεσήμανε ότι τέτοιου είδους παρενέργειες βιώνουν επίσης μεγάλος αριθμός ατόμων που λαμβάνουν τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες, φθείρονται μετά από δύο μέρες το πολύ και μπορούν να ανακουφιστούν με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη.
Δεν είναι σαφές από πού πήρε η κυρία Robinson το ποσοστό 75%, αλλά μπορεί να επιλεγεί επιλεκτικά από το ποσοστό των ήπιων παρενεργειών που αναφέρθηκαν σε μία ηλικιακή ομάδα σε μια προηγούμενη φάση της δοκιμής.

Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη πλήρη στοιχεία σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες για την πιο πρόσφατη φάση της δοκιμής, αλλά η Pfizer επιβεβαίωσε ότι δεν παρατήρησε σοβαρές παρενέργειες.

Το BBC επικοινώνησε με την Emerald Robinson για σχόλιο, και επέμενε στους ισχυρισμούς της.

Διαβάστε ακόμη: Aνάλυση: Μπορούν τα πρώτα εμβόλια κατά COVID-19 να οδηγήσουν σε ανοσία αγέλης;

Keywords
Τυχαία Θέματα