Οι κλοπές καταρρίπτουν τα επιχειρήματα Βρετανικού Μουσείου, λέει η Μενδώνη

Στην κλοπή μεγάλου αριθμού αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου αναφέρθηκε η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο γεγονός αφαιρεί από το Βρετανικό Μουσείο και το τελευταίο επιχείρημα για μη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα,

απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, η κ. Μενδώνη αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος των κλοπών και αναφέρθηκε στα βήματα στα οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατά την ερώτησή της, η κ. Κωνσταντοπούλου, σημείωσε ότι το κόμμα της στηρίζει πλήρως την προσπάθεια για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση και ιδίως να ενεργοποιηθεί σε σχέση με την αποκαλυφθείσα αξιόποινη δράση ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου που υπεξαίρεσαν και διοχέτευσαν στην ιδιωτική αγορά αρχαία αντικείμενα και ελληνικά αρχαία.

Απαντώντας, η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε για τη στήριξη, αναγνωρίζοντας ότι εγείρεται ζήτημα αξιόποινης πράξης των ιθυνόντων του Μουσείου. «Έχετε απόλυτο δίκιο για την αξιόποινη πράξη των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου, ήταν οι εντεταλμένοι λειτουργοί, οι οποίοι έπρεπε να φυλάνε και να προστατεύουν τα εκθέματα. Εδώ συνέβη το αντίθετο», σημείωσε.

«Έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ξέρετε και είναι μια υπόθεση την οποία την παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά», επισήμανε.

Η υπόθεση της κλοπής, άνω των 2.000 χιλιάδων αντικειμένων, «κατέρριψε με κρότο και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα γλυπτά φυλάσσονται καλύτερα στο Λονδίνο από ό,τι στην Αθήνα», είπε η Υπουργός Πολιτισμού.

Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά επί τεσσεράμισι χρόνια, υποστηρίζοντας ότι «έχει πετύχει μία σειρά πολύ θετικών εξελίξεων στο εθνικό ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, της διεκδίκησης και της οριστικής επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα