Οι παραλλαγές Covid-19 γίνονται όλο και πιο μεταδοτικές - Ποιος ο λόγος

Καθώς η υποπαραλλαγή Omicron BA.5 είναι η πιο πρόσφατη που αναλαμβάνει και διώχνει τις ελπίδες μιας καλοκαιρινής ηρεμίας του Covid-19, οι ερευνητές προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν και να εξηγήσουν το πλεονέκτημά της σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις του ιού.

 

Η υπομεταβλητή BA.5 εκτιμάται ότι είναι περίπου 70% πιο μεταδοτική από την BA.2, η οποία κατέλαβε το τοπίο την άνοιξη, δήλωσε ο Trevor Bedford, ένας υπολογιστικός βιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Φρεντ Χάτσινσον. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο πόσο γρήγορα η παραλλαγή BA.5 εκτόπισε τον προκάτοχό της, είπε.

 

Ωστόσο,

η σύγκριση της υποπαραλλαγής BA.5 με προηγούμενες εκδόσεις του ιού, όπως η Delta ή ακόμα και η BA.1, είναι μεγαλύτερη πρόκληση, είπε ο Δρ Μπέντφορντ και άλλοι ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες. Οι εμβολιασμοί και οι λοιμώξεις κατά του Covid-19 έχουν αλλάξει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας πιο δύσκολες τις αντιστοιχίες μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, μεταξύ άλλων για χαρακτηριστικά όπως η εγγενής σοβαρότητα της νόσου.

 

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που βοηθούν μια παραλλαγή να ευδοκιμήσει και να κυριαρχήσει έχουν αλλάξει επίσης, καθώς το ανοσολογικό μας τοπίο έχει αλλάξει. Νωρίτερα στην πανδημία, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν ακόμη αντιμετωπίσει τον ιό, οι παραλλαγές που κατάλαβαν πώς να αυξήσουν την έμφυτη μεταδοτικότητά τους είχαν το πλεονέκτημα. Τώρα, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, έχουν μολυνθεί ή και τα δύο, οι παραλλαγές που μπορούν επίσης να αποφύγουν ή να καταστείλουν τις υπάρχουσες ανοσολογικές μας αποκρίσεις τείνουν να έχουν το προβάδισμα.

 

«Οι πιέσεις είναι πολύ διαφορετικές για τον ιό τώρα», δήλωσε η Emma Hodcroft, μοριακή επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία.

 

Μια πρόσφατη έκθεση από επιστήμονες στο Broad Institute του MIT και του Χάρβαρντ προσπαθεί να συγκρίνει τη σχετική μεταδοτικότητα όλων των κυρίαρχων παραλλαγών, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την έμφυτη μεταδοτικότητα όσο και την ανοσολογική διαφυγή. Οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 6,4 εκατομμύρια ιικές γενετικές αλληλουχίες που είναι διαθέσιμες στη δημόσια βάση δεδομένων Gisaid, εντόπισαν συγκεκριμένες μεταλλάξεις που συνδέονται με αυτά τα χαρακτηριστικά και στη συνέχεια κατέταξαν τις παραλλαγές ανάλογα, χρησιμοποιώντας ένα μετρικό σύστημα. Η έρευνα αναφέρθηκε σε μελέτη του Μαΐου που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Science.

 

Αυτό το γράφημα μετρά τη σχετική ικανότητα μετάλλαξης των κύριων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου. Η κατάταξη, R/Ra, αντιπροσωπεύει την αύξηση της φυσικής κατάστασης σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος, επομένως η υποπαραλλαγή Omicron BA.2 θα είχε ικανότητα 8,9 φορές υψηλότερη από την αρχική ποικιλία που εμφανίστηκε στο Wuhan της Κίνας.

 

Με την Omicron, υπήρξε ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις του ιού, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση των μολύνσεων τον περασμένο χειμώνα.

 

 

Η ικανότητα μετάλλαξης μιας παραλλαγής στη συνέχεια μεταφράζεται στο πόσο εύκολα εξαπλώνεται, κάτι που μπορεί επίσης να μετρηθεί συγκρίνοντας τον βασικό αναπαραγωγικό αριθμό ή R0 για τις διαφορετικές παραλλαγές. Αυτή η τιμή R0 αντιπροσωπεύει πόσα άτομα είναι πιθανό να μολύνει ένα μεταδοτικό άτομο όταν όλοι στον πληθυσμό είναι ευπαθείς. Μια τιμή R0 δύο σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο, για παράδειγμα.

 

Η τιμή Rt είναι ελαφρώς διαφορετική. Αντιπροσωπεύει επίσης πόσες περισσότερες λοιμώξεις θα προέλθουν από ένα μεμονωμένο κρούσμα, αλλά η Rt επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που λαμβάνουν οι άνθρωποι για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας, και η συσσωρευμένη ανοσία στον πληθυσμό . Αυτό σημαίνει ότι η τιμή Rt αλλάζει καθώς ο πληθυσμός λαμβάνει περισσότερες προφυλάξεις ή αναπτύσσει περισσότερη συλλογική ανοσία, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη τη διάδοση της παραλλαγής.

Ο χρόνος είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είπε ο Andrew Read, εξελικτικός βιολόγος και διευθυντής του Penn State Huck Institute of the Life Sciences. «Θα μπορούσατε να έχετε ένα R0 10, αλλά αν χρειαστούν τρεις μήνες, δεν πρόκειται να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα», είπε. «Αλλά αν είναι τρεις μέρες, αυτός είναι ένας πολύ κατάλληλος ιός».

 

Διαδοχικά ισχυρότερες επαναλήψεις της παραλλαγής Omicron ξεκινώντας με το BA.1 έχουν σαρώσει τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές Rt να αυξάνονται και να μειώνονται καθώς οι παραλλαγές εξαπλώνονται, μολύνοντας τους ανθρώπους και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για κυριαρχία.

 

Εάν μια παραλλαγή γίνει πιο αποτελεσματική στην εξάπλωση σε έναν πληθυσμό, μπορεί να αναλάβει και να γίνει κυρίαρχη. Αυτό συχνά αντιστοιχεί σε αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, με άλλους παράγοντες, όπως η εποχή του χρόνου, η δική μας συμπεριφορά και η δημιουργημένη ανοσολογική προστασία σε έναν πληθυσμό να παίζουν επίσης ρόλο στην τροχιά.

 

Νωρίτερα στην πανδημία, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είχε ακόμη αντιμετωπίσει τον ιό, οι παραλλαγές έγιναν κυρίαρχες όταν βρήκαν κόλπα για να γίνουν εγγενώς πιο μεταδοτικά, όπως η αλλαγή του σχήματός τους για να μολύνουν καλύτερα τα κύτταρα ενός ατόμου ή να αναγκάσουν ένα άτομο να μεταφέρει ή να χάσει υψηλότερα επίπεδα του ιού.

 

Αλλά τώρα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης στον ιό από τα εμβόλια ή τη μόλυνση Covid-19 ή και τα δύο, οι παραλλαγές που είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και πιο ικανές να παρακάμψουν αυτές τις συσσωρευμένες προστασίες θα έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

 

«Υπάρχει μια πραγματική νίκη που πρέπει να κερδίσουμε για να ξεπεράσουμε την ανοσία από τα εμβόλια και τις προηγούμενες λοιμώξεις», είπε ο Δρ Χόντκροφτ. «Η ανοσολογική διαφυγή φαίνεται να είναι η νέα τακτική».

 

Όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Omicron BA.1, η ικανότητά της να αποφεύγει τις υπάρχουσες ανοσοποιητικές άμυνες σε προηγούμενες παραλλαγές αύξησε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης και μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19, αν και οι αναμνηστικές δόσεις βοήθησαν στην αντιστάθμιση της απώλειας. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η BA.5 έχει περαιτέρω εξελιχθεί για να ξεφύγει από τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση προηγούμενων εκδόσεων του ιού.
 

 

Πολλές από αυτές τις αλλαγές έχουν συμβεί στην πρωτεΐνη ακίδας στην επιφάνεια του ιού, η οποία βοηθά τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και είναι αυτό που τα εμβόλια μας για τον Covid-19 έχουν σχεδιαστεί να αναγνωρίζουν. Αλλά ορισμένες πιο πρόσφατες μεταλλάξεις έχουν αλλάξει τον τρόπο που φαίνεται το εξωτερικό του ιού, είπε ο Δρ Χόντκροφτ, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα υπάρχοντα αντισώματα μας να βρουν και να κολλήσουν σε κάποιες νεότερες παραλλαγές.

 

 

Οι ρυθμιστικές αρχές υγείας των ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τους κατασκευαστές εμβολίων να ενημερώσουν τα εμβόλια Covid-19 για το φθινόπωρο για να στοχεύσουν τις υποπαραλλαγές Omicron BA.4 και BA.5, καθώς και το προγονικό στέλεχος του ιού, με την ελπίδα να συμβαδίσουν με το συνεχώς μεταλλαγμένο παθογόνο.

 

Στο μέλλον, ο ιός πιθανότατα θα εξαντλήσει τους τρόπους για να αυξήσει την έμφυτη μεταδοτικότητά του, είπε ο Δρ Μπέντφορντ. Αλλά όταν πρόκειται να μεταλλάξουμε και να ξεπεράσουμε τις ανοσολογικές μας αποκρίσεις σε προηγούμενες παραλλαγές, «Αυτός ο διάδρομος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για πάντα».

 

Πηγή: Washinghton Post 

Keywords
Τυχαία Θέματα