Οι προορισμοί που είναι ανοιχτοί σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Ταξιδιωτικοί προορισμοί έχουν ανοίξει τις πύλες τους ούτως ώστε να δεχθούν εμβολιασμένους τουρίστες κατά της covid19.

Σε δημοσίευμα του CNN συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος ανάμεσα στους 10 προορισμούς.

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να καταστρέφει τον τουριστικό – ταξιδιωτικό κλάδο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους, με περισσότερες από 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου να έχουν κυκλοφορήσει στον κόσμο.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι

ενώ τα κύρια εμβόλια Covid είναι περίπου 95% αποτελεσματικά, δεν είναι σαφές εάν τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν ακόμα να μολυνθούν και να εξαπλώσουν τον ιό σε άλλους.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι προορισμοί επιλέγουν είτε να παραλείψουν περιορισμούς στα σύνορα για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είτε να τους διευκολύνουν.

Μπελίζ

Στο Μπελίζ όσοι αποδεικνύουν ότι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το ταξίδι τους, δεν θα χρειάζονται να υποβάλλονται σε PCR test.

Παράλληλα, και οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα, αρκεί να παρουσιάσουν αρνητικό pcr test, εντός τεσσάρων ημερών ή αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης εντός 48 ωρών.

Όλοι οι τουρίστες πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή Belize Health και να συμπληρώσουν τις σχετικές πληροφορίες εντός 72 ωρών από την άφιξή τους στο Μπελίζ.

Κύπρος

Τον Δεκέμβριο, η Κύπρος έγινε ο πρώτος τουριστικός προορισμός που επέτρεψε σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να μπουν σε καραντίνα.

Εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από το Ισραήλ δικαιούνται να ταξιδέψουν στην Κύπρο χωρίς να υποβληθούν σε PCR test.

Επί του παρόντος οι ταξιδιώτες που επιτρέπεται να επισκεφθούν την Κύπρο έχουν την επιλογή είτε να παρουσιάσουν αρνητικό PCR τεστ εντός 72 ωρών από το ταξίδι, είτε να υποβληθούν κατά την άφιξη τους.

Στη συνέχεια θα πρέπει να περιοριστούν για δύο εβδομάδες σε ξενοδοχείο που θα ορίσει η κυβέρνηση. Η περίοδος της απομόνωσης μπορεί να μειωθεί εάν οι ταξιδιώτες υποβληθούν σε μοριακή δοκιμή τη 10η ημέρα της καραντίνας με δικά τους έξοδα και λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Εκουαδόρ και Γκαλαπάγκος

Πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν τον Ισημερινό υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αρνητικό τεστ PCR που θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την άφιξή τους.

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μόλις μπουν στον Ισημερινό πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ εντός 96 ωρών από το ταξίδι τους.

Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα Covid-19 του Εκουαδόρ, δηλαδή να χρησιμοποιούν τη μάσκα σε δημόσιους χώρους, να κρατάνε αποστάσεις και να αποφεύγουν την συγκέντρωση σε ομάδες άνω των 10 ατόμων.

Εσθονία

Η ευρωπαϊκή χώρα δέχεται όσους έχουν εμβολιαστεί από 9 προμηθευτές από όλο τον κόσμο και όχι μόνο από τα εμβόλια που εγκρίθηκαν στην ΕΕ (Moderna, Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca).

Επιπλέον μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που είναι γραμμένα σε εσθονικά, ρωσσικά ή αγγλικά θα αναγνωρίζονται. Όσοι νόσησαν από covid θα πρέπει να παρουσιάζουν πιστοποιητικό από τον γιατρό, καθώς και αρνητικό τεστ PCR.

Επί του παρόντος, η Εσθονία διαθέτει υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε όσους φτάνουν στη χώρα, με εξαίρεση ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, όπως η Βουλγαρία, η Ισλανδία και η Νορβηγία, καθώς και αν παρουσιάζουν αρνητικό pcr τεστ εντός τριών ημερών από την άφιξη τους.

Όσοι φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να παρουσιάσουν αρνητικό pcr τεστ που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν την άφιξη τους.

Γεωργία

Η Γεωργία, επέλεξε επίσης να άρει τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι όλοι οι επισκέπτες που έχουν λάβει δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου Covid-19 επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να υποβάλουν αρνητικό τεστ PCR.

Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα από PCR τεστ που να έχει γίνει εντός 72 ωρών από το ταξίδι και απαιτείται επίσης να κάνουν μια δεύτερη δοκιμή με δικά τους έξοδα την τρίτη ημέρα της διαμονής τους.

Ισλανδία

Από την 1η Μαΐου, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, μπορούν να παραλείψουν την καραντίνα όταν φτάσουν στην Ισλανδία και δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε αρνητικό τεστ PCR.

Οι επισκέπτες που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού γραμμένο στα ισλανδικά, δανικά, νορβηγικά, σουηδικά ή αγγλικά από τα τρία κύρια εμβόλια Covid-19 της ΕΕ θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς στα σύνορα.

Ωστόσο, όσοι παρουσιάζουν ένα «άκυρο» έγγραφο θα πρέπει να υποβληθούν σε δύο τεστ  και να περιοριστούν, σύμφωνα με την Ισλανδική Διεύθυνση Υγείας.
Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν covid test κατά την άφιξη τους, μετά να περιοριστούν για 5 με 6 ημέρες και μετά να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ.

Γουατεμάλα

Οι τουρίστες που παρουσιάζουν έγκυρο πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Covid-19 επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής χωρίς να απαιτείται να εισέλθουν σε καραντίνα ή να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Ωστόσο, η δεύτερη δόση τους πρέπει να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους.

Επιπλέον, οι τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών από την άφιξη τους.

Οι επισκέπτες πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους μέσω του ιστότοπου Health Pass της Γουατεμάλας 24 ώρες πριν φτάσουν στη Γουατεμάλα.

Μαδέρα

Η Μαδέρα, μια αυτόνομη πορτογαλική περιοχή που βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, δέχεται πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες από την ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η χώρα, γνωστή ως «Μαργαριτάρι του Ατλαντικού», καλωσορίζει επίσης εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοιό τις τελευταίες 90 ημέρες.

Προτού επιτραπεί η είσοδος, οι ταξιδιώτες πρέπει να προσκομίσουν ένα επίσημο πιστοποιητικό εμβολιασμού που να αναφέρει τις ημερομηνίες που έλαβαν κάθε δόση του εμβολίου.

Όσοι επισκέπτονται  την περιοχή θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ισχύουν, όπως τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. Τα εστιατόρια, τα μπαρ και το καζίνο της χώρας κλείνει στις 6 μ.μ.

Πολωνία

Οι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ μπορούν να επισκεφθούν την Πολωνία χωρίς να υποβληθούν σε υποχρεωτική απομόνωση 10 ημερών αν κατέχουν πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό τους κατά της covid19.

Όσοι κατέχουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξη τους, εξαιρούνται επίσης από τους περιορισμούς εφόσον το τεστ πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών.

Ρουμανία

Όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Ρουμανία από επιτρεπόμενους προορισμούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από το Covid εξαιρούνται από την απομόνωση κατά την άφιξη τους από τις 18 Ιανουαρίου.

Η δεύτερη θα πρέπει να έχει χορηγηθεί 10 ημέρες πριν από την άφιξη τους.

Προς το παρόν, οι ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες της «κίτρινης λίστας» της Ρουμανίας, η οποία αποτελείται από προορισμούς υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, πρέπει να περιοριστούν για 14 ημέρες.

Όσοι υποβάλλουν PCR λαμβάνουν τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την είσοδο πρέπει να καραντίνα για 10 ημέρες.

Όσοι υποβληθούν σε PCR τεστ εντός 72 ωρών από την άφιξη τους θα πρέπει να μπαίνουν 10 ημέρες σε καραντίνα.

Σευχέλλες

Από τις 25 Μαρτίου, όλοι οι ταξιδιώτες, εκτός από εκείνους από τη Νότια Αφρική, επιτρέπεται να εισέλθουν στις Σεϋχέλλες, αρκεί να παρουσιάσουν αρνητική ένδειξη σε pcr τεστ εντός 72 ωρών από το ταξίδι.

Διαβάστε επίσης: 

Ελλάδα: Τα νησιά που θα γίνουν οι πρώτες Covid free περιοχές

Αυτή είναι η πρώτη «έξυπνη» μάσκα κατά του κορωνοϊού (ΒΙΝΤΕΟ)

Πληροφορίες: CNN 

Keywords
Τυχαία Θέματα