Οι θέσεις Κιλιτζάρογλου για Κυπριακό, Ελλαδοτουρκικά και Γενοκτονία Αρμενίων

Χθες Δευτέρα ο Κεμάλ Κιλιτζάρογλου ανακοινώθηκε επίσημα ως ο προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας των 6 και ο άνθρωπος που θα βρεθεί ως ανθυποψήφιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου είναι επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του Ρεπουκλικανικού-Κεμαλικού CHP. Η θέση του Κιλιτσντάρογλου στα ελλαδοτουρκικά, το Κυπριακό και τα αρμενικά ζητήματα δεν διαφέρει πολύ από την τρέχουσα πολιτική της Τουρκίας και του Ισλαμικού ΑΚΡ του Ερντογάν.

Κυπριακό

Ο Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζει την ιδέα

των δυο κρατών στην Κύπρο.  Συγκεκριμένα, το 2021, μετά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος, εξέφρασε την άποψη ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου πρέπει να αναγνωριστεί ως «ανεξάρτητο κράτος».

Σε συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάε είπε «Θέλουμε η Κύπρος να αναδειχθεί σε ανεξάρτητο κράτος στο τέλος αυτού του 50χρονου αγώνα. και να γίνει μια από τις σεβαστές χώρες στον κόσμο. Κάθε αγώνας που δίνετε είναι πολύτιμος, αν υπάρξει ανάγκη είμαστε έτοιμοι. Η κυπριακή πολιτική στην Τουρκία είναι εθνική πολιτική, δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Όλοι μαζί διασφαλίζουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου, Αυτό είναι ένα όμορφο κράτος που ενισχύει την οικονομική του δύναμη», είπε.

«Εθνικιστική» αντίσταση κατά Ελλάδας

Επίσης δεν είναι αντίθετος σε μια επιθετική προσέγγιση εναντίων της Ελλάδας Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2022 απείλησε την Ελλάδα με «εθνικιστική» αντίσταση και υπενθύμισε στην Αθήνα την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974, με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ -ο οποίος ήταν επίσης αρχηγός του CHP- και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νετζμετίν Ερμπακάν.

Αρνητής Γενοκτονίας Αρμενίων

 Για το Αρμενικό ζήτημα έχει ξεκάθαρη θέση για υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν ενώ είναι επίσης αρνητής της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Λέω ότι η εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε [η Τουρκία] ήταν πάντα λανθασμένη. Αλλά το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε διαφορετική θέση. Γιατί η γη τους είναι υπό κατοχή. Λέγεται επίσης στο Αζερμπαϊτζάν να μην μιλήσει. Δικαίως υπερασπίζεται την επικράτειά του. Όποιο κράτος κι αν είναι, θα πρέπει να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Κιλιτζάρογλου τρεις ημέρες από την έναρξη του πολέμου των 44 ημερών.

Μεταξύ των πολυάριθμων αρνήσεων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Κιλιτζάρογλου το 2021 επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ακολούθησε «λανθασμένη εξωτερική πολιτική εγκαταλείποντας τις θεμελιώδεις αρχές της τουρκικής διπλωματίας» εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία, ωστόσο ο Ερντογάν παρέμεινε σιωπηλός για τρεις ημέρες», δήλωσε ο ηγέτης του CHP. Ο Ερντογάν ήταν «ανίκανος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας του», είπε.

Διαβάστε επίσης: Αιφνίδια ανατροπή στην τουρκική αντιπολίτευση – Η Ακσενέρ επιστρέφει;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κιλιτζάρογλου, Κυπριακό Ελλαδοτουρκικά, Γενοκτονία Αρμενίων,kilitzaroglou, kypriako elladotourkika, genoktonia armenion