«Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο έχουν υποχρεώσεις»

Την άποψη ότι με την παρουσία των στρατιωτικών βάσεων επί του κυπριακού εδάφους το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία οι οποίες δεν θα πρέπει να λησμονούνται, εξέφρασε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Θεοφάνους σημείωσε ότι το θέμα των Βάσεων στην Κύπρο

είναι ένα διαχρονικό ζήτημα και αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους.

«Πολλές φορές γίνεται λόγος εναντίον των Βάσεων. Εκείνο που πάντα υποστηρίζω είναι ότι με την εγκαθίδρυση των Βάσεων, η Βρετανία απέκτησε συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μέρος των υποχρεώσεων είναι και η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν έγινε. Το 1974 είχαμε το πραξικόπημα της χούντας εναντίον της νόμιμης Κυβέρνησης Μακαρίου και μετά την εισβολή της Τουρκίας. Στην συνέχεια είχαμε αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, η χούντα έπεσε αλλά η Τουρκία συνέχισε. Όπως αιχμηρά είχε τονίσει ο αείμνηστος Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, στην εισβολή της Τουρκίας η τρίτη εγγυήτρια δύναμη “έβγαζε φωτογραφίες”, υπό την έννοια ότι το σύστημα εγγυήσεων απέτυχε εξολοκλήρου», είπε.

Στην παρατήρηση ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αν κι επισήμανε πως το εν λόγω ζήτημα δεν έχει τεθεί ποτέ κατά το παρελθόν υπό συζήτηση, ίσως κάποια στιγμή «ανοίξει», ο κος Θεοφάνους ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής είναι το εθνικό συμφέρον της Κύπρου, η οποία σήμερα αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα.

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος θα πρέπει να έχει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, της Βρετανίας περιλαμβανομένης. Εκεί που υπάρχουν διαφορές –και ασφαλώς υπάρχουν- θα πρέπει να δούμε πώς γεφυρώνονται αυτές και πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντά μας», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι είναι «από πολύ δύσκολο έως αδύνατο» οι Βάσεις να εκδιωχθούν από την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η χώρα σήμερα είναι ακρωτηριασμένη λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υφίσταται, με τις ευθύνες της Βρετανίας να είναι υπαρκτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα