Οικολόγοι για «Cyprus Confidential»: Η απαίτηση της κοινωνίας είναι να υπάρξει

Ανακοίνωση εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων για τα διεθνή δημοσιεύματα που αφορούν την Κύπρο.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Ξανά η Κύπρος στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα… για σκάνδαλα!

Στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βρίσκεται ξανά η Κύπρος, βεβαίως όχι για καλό, καθώς τα δημοσιεύματα τη συνδέουν με ρωσικά κεφάλαια, την παρουσιάζουν ως παράδεισο ολιγαρχών με τις ευλογίες της

Κυβέρνησης και εταιρειών με έδρα στο νησί και εξηγούν τη σχέση της νήσου με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οι αποκαλύψεις ήρθαν ως επιβεβαίωση των διαχρονικών παροτρύνσεων μας για διερεύνηση των Ρώσων ολιγαρχών, κάτι που το ζητούσαμε επίμονα σε πολλές περιπτώσεις (χρυσά διαβατήρια, όταν οι αρχές της Τσεχίας ζητούσαν στοιχεία, όταν ήρθαν στο φως τα Pandora papers κ.α.). Η στάση μας ήταν καθαρή, ταχθήκαμε υπέρ της διαφάνειας και των νόμιμων διαδικασιών, αναφερθήκαμε στους χρηματοδότες του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και όλα αυτά βεβαίως, με το ανάλογο κόστος, καθώς υπήρξαν φωνές που έφτασαν σε σημείο να μας χρεώνουν ότι θέτουμε σε κίνδυνο το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου!

Οι θέσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες και κρυστάλλινες. Επιβάλλεται να μπουν ξανά στο μικροσκόπιο και να εξεταστούν όλες οι πολιτογραφήσεις Ρώσων ολιγαρχών και εάν αιτιολογείται να τους στερηθεί η υπηκοότητα.

Θέλουμε άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας απόσυρσης των υπηκοοτήτων που δόθηκαν παράνομα, έναρξη ποινικών διώξεων των υπευθύνων, πλήρης κατάργηση του νόμου που επιτρέπει στο Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρεί ευρωπαϊκή υπηκοότητα έναντι επενδύσεων και τιμωρία των ενόχων του διασυρμού που δέχεται η Κύπρος λόγων των πράξεων τούτων.

Ζητούμε να τερματιστεί το πρόγραμμα ταχείας χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στην Κύπρο, δηλαδή τις «χρυσές βίζες», που ούτως ή άλλως φαίνεται να μην μπορεί η ελέγξει η Κυβέρνηση.

Είναι επίσης η ώρα να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών (έρευνα Νικολάτου) με έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος διασύρεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Κυριολεκτικά «μας βγήκε το όνομα», από τα σκάνδαλα που αφορούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πολιτογραφήσεις, διαφθορά, διασύνδεση ολιγαρχών με τον Ρώσο Πρόεδρο κ.α. Ακούσαμε και στο παρελθόν ότι «θα διευρυνθούν», αντ’ αυτού όμως, φιγουράρουμε σε πρωτοσέλιδα και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό κι όχι μόνο επίπεδο.

Η απαίτηση της κοινωνίας είναι να υπάρξει δικαιοσύνη. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η Κύπρος έχει δημιουργήσει μια εικόνα στα μάτια της Ευρώπης που μόνο με κόπο και πολύ χρόνο ενδέχεται να αλλάξει. Οφείλουμε όμως να πετύχουμε την αλλαγή.   

Διαβάστε επίσης: ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ για «Cyprus Confidential»: Αναφορές σε Αναστασιάδη και Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα