Οικονομικά μέτρα Ερντογάν κατά Ισραήλ για τον πόλεμο εναντίoν Χαμάς

Σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή από την πρωτίστως διπλωματική αντι-ισραηλινή στάση της, η Τουρκία αποφάσισε να λάβει άμεσες οικονομικές ενέργειες κατά του Ισραήλ. Ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προηγουμένως στοχοποιήσει το Ισραήλ στη διπλωματική αρένα, η τελευταία κίνηση περιλαμβάνει την αφαίρεση του Ισραήλ από τον κατάλογο των εξαγωγικών προορισμών της Τουρκίας, ανέφεραν την Κυριακή εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς μετά τις 7 Οκτωβρίου,

τα αντι-ισραηλινά βήματα της Τουρκίας επικεντρώθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο, με τον Ερντογάν να επικρίνει τακτικά το Ισραήλ. Η πρόσφατη εξέλιξη, ωστόσο, υπερβαίνει τη ρητορική, με την Άγκυρα να επηρεάζει πλέον ενεργά το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών

Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, η σημαντική συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι η Τουρκία θα διακόψει τις επιδοτήσεις του εμπορίου και θα αποσύρει τη στήριξη των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις με το Ισραήλ. Επιπλέον, χρησιμεύει ως σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ότι δεν θα παρασχεθεί κρατική βοήθεια εάν επιλέξουν να ασκήσουν εμπόριο με το Ισραήλ.

Αυτή η στρατηγική κίνηση ακολουθεί την τοποθέτηση του Ισραήλ στη 13η θέση στη λίστα των εξαγωγών της Τουρκίας το 2023, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου, αντιπροσωπεύοντας αγαθά αξίας 5,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το 2,1% των συνολικών εξαγωγών. Αυτό σηματοδοτεί μια αισθητή μείωση από τις εξαγωγές αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Σε αντίθεση με την αντι-ισραηλινή πολιτική του Ερντογάν, τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών αποκάλυψαν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, η Τουρκία απέστειλε 701 πλοία στο Ισραήλ, κατά μέσο όρο περίπου οκτώ πλοία την ημέρα. Από αυτά, τα 480 ακολούθησαν τη διαδρομή Τουρκίας-Ισραήλ, ενώ τα υπόλοιπα 221 έκαναν στάσεις στην Τουρκία καθ' οδόν προς τα λιμάνια της Χάιφα ή του Ασντόντ.

Η αντι-ισραηλινή ρητορική του Ερντογάν

Αυτή η οικονομική απόφαση έρχεται στον απόηχο της έντονης αντι-ισραηλινής ρητορικής του Ερντογάν, με τη ρητή υποστήριξη της Χαμάς και τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

Ο ρόλος της Τουρκίας ως ασφαλούς καταφυγίου για την ηγεσία της Χαμάς, μαζί με πρόσφατα επεισόδια όπως η κράτηση του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή Eden Kartsev και η απέλαση του Sagiv Yehezkel, δείχνει την όξυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα