Οικονομικός χειμώνας

Σπιράλ κινδύνων αλλά και ευκαιριών διαφαίνονται στον ορίζοντα της κυπριακής οικονομίας, η οποία ταλανίζεται και δέχεται πιέσεις, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης άλλωστε, από τις οικονομικές επιπτώσεις της άνευ προηγουμένου κρίσης του κορωνοϊού.

Συχνά-πυκνά η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με αμαρτίες του παρελθόντος, οι οποίες σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για μεγέθυνση άλλων προβλημάτων. Αφενός οι αποκαλύψεις του Al Jazeera πλήττουν

καίρια το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Δημοκρατίας και την εικόνα της χώρας, ενώ αυτές των FinCEN Files εγείρουν ερωτήματα που στρέφονται κυρίως στις ύποπτες συναλλαγές στη μετά το 2013 εποχή.

Το σκηνικό στην τραπεζική σκακιέρα είναι ενδεικτικό των ανησυχιών που σχετίζονται κυρίως με το κατάλοιπο της οικονομικής κρίσης του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Καταγράφονται επίσης οι προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο νέο κύμα προβληματικών δανείων μετά την εκπνοή του μέτρου της αναστολής δόσεων στο τέλος του έτους. Το φαινόμενο, εάν και εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις, αναμένεται να αποτυπωθεί τον Μάρτιο του 2021. Μέχρι τότε, θα συμβούν όμως πολλά. Η χώρα, έχοντας εξασθενήσει εν πολλοίς τη δύναμη πυρός της (δημοσιονομικά) στο πλαίσιο του lockdown του Μαρτίου, καλείται να ακολουθήσει όλα τα αναγκαία βήματα για να αποκτήσει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά σχέδια που σκοπό έχουν να συντηρήσουν τις χώρες της Ένωσης. Η πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια απαιτεί καλό σχεδιασμό και σύμπνοια στο εσωτερικό μέτωπο, το οποίο βαδίζει στα μονοπάτια των βουλευτικών εκλογών.


Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Σημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα