Ολλανδία: Θα ελέγχει ξένους φοιτητές που θα σπουδάσουν σε τεχνολογικά πεδία

Η Ολλανδία εξετάζει νομοθεσία για να ελέγχει για πιθανούς κινδύνους ασφαλείας τους ξένους φοιτητές που σκοπεύουν να σπουδάσουν σε τεχνολογικά πεδία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας.

Ένας τέτοιος έλεγχος θα είναι ο τελευταίας μιας σειράς ενεργειών από πανεπιστήμια και την κυβέρνηση με στόχο να περιοριστεί η πρόσβαση φοιτητών και εταιριών από την Κίνα στην ολλανδική τεχνολογία. Ωστόσο, το υπουργείο ανέφερε ότι οι νέοι κανόνες θα αφορούν όλους τους φοιτητές που έρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο τους Κινέζους.

Η ολλανδική υπηρεσία

πληροφοριών AIVD προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι τα ολλανδικά πανεπιστήμια είναι «ελκυστικός στόχος» για κατασκοπεία και ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη απειλή.

Ολλανδικά πανεπιστήμια έχουν ήδη αρχίσει να απορρίπτουν Κινέζους φοιτητές που λαμβάνουν υποτροφία από το Κινεζικό Συμβούλιο Υποτροφιών.

Ο υπουργός Παιδείας Ρόμπερτ Ντέιγκραφ δήλωσε τον Απρίλιο στο κοινοβούλιο ότι θα ξεκινήσει επαναξιολόγηση για το ποια πανεπιστημιακά προγράμματα λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση.

Την περασμένη εβδομάδα η ολλανδική κυβέρνηση εισήγαγε αξιολόγηση ασφαλείας για τους δυνητικούς επενδυτές στη χώρα που ίσως αποτελέσουν απειλή για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες για τις εξαγωγές για την τεχνολογία ημιαγωγών, με αποτέλεσμα η ASML Holding NV να δηλώνει ότι σύντομα θα χρειαστεί άδεια για να εξάγει τα δεύτερα κατά σειρά πιο προηγμένα εργαλεία της στην Κίνα. Για τα πλέον προηγμένα εργαλεία της υπάρχει ήδη απαγόρευση.

Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην Ολλανδία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας διαφωνίες για το εάν η ολλανδική γλώσσα θα πρέπει να είναι υποχρεωτική στα μαθήματα. Ωστόσο αναλογικά λιγότεροι Κινέζοι φοιτητές έρχονται από το 2012 και η Κίνα έχει υποχωρήσει από την δεύτερη στην πέμπτη θέση στον κατάλογο με τις πιο συνηθισμένες χώρες προέλευσης των ξένων φοιτητών, σύμφωνα με τον μκο Nuffic.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολλανδία,ollandia