Άρχισε στη Λάρνακα η τοποθέτηση οικολογικών σταχτοδοχείων

Άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας η τοποθέτηση οικολογικών σταχτοδοχείων σε δέκα παραλίες της επαρχίας Λάρνακας, που είναι πιστοποιημένες με Γαλάζια Σημαία.

Η νέα καινοτόμος δράση που παρουσιάστηκε σήμερα στην παραλία των Φοινικούδων, πραγματοποιείται από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε συνεργασία με τον KOT, τον Δήμο Λάρνακας

και άλλες τοπικές Αρχές της Περιφέρειας, όπως τον Δήμο Λιβαδιών και τις Κοινότητες Πύλας και Ορόκλινης.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η νέα καινοτόμος προσπάθεια έχει ως στόχο να συμβάλει στην καταπολέμηση της ρύπανσης που προκαλούν οι γόπες από τα τσιγάρα, η οποία αναγνωρίστηκε ως η κύρια αιτία αλλοίωσης της ποιότητας και αισθητικής της άμμου των παραλιών. Παράλληλα, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των αναγκών όλων των χρηστών της παραλίας, καπνιστών και μη, στην ασφάλεια των μικρών παιδιών και στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος».

Πέραν τούτου, συνέχισε, «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης γενικότερα, στη βελτίωση της καθαριότητας και υγιεινής και στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παραλιών και του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας. Οι παραλίες της επαρχίας Λάρνακας όπου θα τοποθετηθούν τα οικολογικά σταχτοδοχεία είναι οι Φοινικούδες, το Μακένζη, η Καστέλα, οι Γιαννάδες στην Ορόκλινη και ο Φάρος στα Περβόλια».

Οικολογικά σταχτοδοχεία θα τοποθετηθούν επίσης στην παραλία Καρέτα στο Κίτι και στην πλαζ του ΚΟΤ στη Πύλα. Ακόμα, εντός της εβδομάδας θα τοποθετηθούν στις τουριστικές παραλίες μεταξύ των ξενοδοχείων Golden Bay και Sandy Beach στην Πύλα, ανάμεσα στα ξενοδοχεία Palm Beach και Princess στην Ορόκλινη και απέναντι από τα ξενοδοχεία της Οδού Τάσου Μητσόπουλου, δηλαδή Ciao Stelio και Costantiana.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «πολλές φορές κάνουμε το λάθος να ασχολούμαστε με μεγάλα έργα υποδομής και να αγνοούμε σημαντικά μικρά πράγματα, τα οποία ομορφαίνουν και ευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η καινοτόμος δράση της τοποθέτησης οικολογικών σταχτοδοχείων σε παραλίες της επαρχίας Λάρνακας, δράση η οποία αναμένεται να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα, που είναι η μόλυνση των παραλιών με τις γόπες των τσιγάρων».

Αφού ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα «αντιμετωπίζουμε όλοι μας, δηλαδή όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε και απολαμβάνουμε τις παραλίες», σημείωσε πως «τα οικολογικά σταχτοδοχεία θα συμβάλουν στο να κατανοήσουμε όλοι πως αν δεν προσέχουμε το περιβάλλον μας, αυτό στο τέλος θα μας τιμωρήσει. Εχουμε χρέος, έστω και με αυτούς τους έξυπνους, απλούς και όχι δαπανηρούς τρόπους, να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο Φίλιππος Μιχαηλούδης, Διευθυντής της εταιρείας startup FAR, συνεχάρη «όλους τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη περιβαλλοντική δράση που αφορά την αποφόρτιση των αποτσιγάρων από τις παραλίες και την ανάπτυξη του κυπριακού τουριστικού προϊόντος. Το κάθε εκθετήριο περιλαμβάνει ξύλινο stand με πινακίδα οδηγιών χρήσης, εκατό βιοδιασπώμενα πλαστικά χωνιά και προσκολλημένο, ειδικό, ανοξείδωτο κάδο συλλογής αποτσίγαρων».

Πρόσθεσε ότι «το κάθε χωνί είναι «ντυμένο» με την καμπάνια της Λάρνακας, ώστε να μεγιστοποιείται η προβολή του προορισμού μας στους ξένους κυρίως επισκέπτες. Ο επισκέπτης – καπνιστής μπορεί να παραλάβει ένα χωνί για να το χρησιμοποιήσει ως σταχτοδοχείο, τοποθετώντας το στην άμμο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη παραλία. Κατά την αναχώρηση του θα πρέπει να αδειάσει το περιεχόμενο στον ειδικό κάδο συλλογής και να επανατοποθετήσει το χωνί στο εκθετήριο stand. Τα αποτσίγαρα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συγκεντρώνονται και ζυγίζονται».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλούδη, «οι επιπτώσεις από τα αποτσίγαρα είναι τεράστιες, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι παγκοσμίως πέραν των 5 τρισεκατομμυρίων γοπών εισέρχονται κάθε χρόνο στο περιβάλλον. Το μεγαλύτερο ποσοστό εισέρχεται στο περιβάλλον από τις παραλίες. Το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, ουσία που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι επιβαρύνει το περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «ένα αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 5 χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα εκχύνει στο περιβάλλον δηλητηριώδεις χημικές ουσίες. Πέραν όμως της περιβαλλοντικής μόλυνσης, τα αποτσίγαρα αποτελούν αντιαισθητικό θέαμα για τους τουρίστες και τους ντόπιους και μειώνουν το επίπεδο ποιότητας του προορισμού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μιχαηλούδης είπε πως «τα οικολογικά σταχτοδοχεία θα είναι δωρεάν στους επισκέπτες – καπνιστές, δεν είναι μίας χρήσης και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από πολλά άλλα άτομα».

Σημειώνεται ότι τα οικολογικά σταχτοδοχεία αναπτύχθηκαν από την εταιρεία startup FAR, εταιρεία καινοτόμων ιδεών που προάγει την αναβάθμιση των παραλιών και κατ’ επέκταση του αειφόρου τουρισμού, η οποία στηρίζει έμπρακτα το όραμα της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης του UpCycle.Club.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, άτομα της εταιρείας, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των παραλιών, θα προχωρήσουν σε ενημέρωση, σε διάφορες γλώσσες, των λουομένων για τον τρόπο χρήσης των οικολογικών σταχτοδοχείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα