Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές επισκοπήσεις σε Ακρωτήρι και Μακρόνησο

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές επισκοπήσεις παραθαλάσσιων περιοχών της Κύπρου, στο Ακρωτήρι της Λεμεσού και στην Αγία Νάπα, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια δύο εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία διοργανώθηκαν από το Cyprus Regional Development Project (CRDP) του Ιδρύματος Honor Frost (HFF).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τα δύο σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν

τον Νοέμβριο του 2023. Στο σεμινάριο στις 6-10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επισκόπηση με τη χρήση δύο drones στην αρχαιολογική θέση της Μακρονήσου, στην Αγία Νάπα.

Στο σεμινάριο 11-12 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις γεωφυσικές διαδικασίες, συγκεκριμένα για τη χρήση Ραντάρ Υπέδαφους (GPR), πραγματοποιώντας μια μικρής κλίμακας γεωφυσική επισκόπηση με τη χρήση GPR σε δύο περιοχές στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, στο Μεσαιωνικό κανάλι (Παραλία Lady’s Mile), και στη θέση της ανασκαφής του Ρωμαϊκού ναυαγίου (βόρεια του παρεκκλησιού του Αγίου Γεωργίου).

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι το CRDP έχει ως στόχο να εξερευνήσει τις ενάλιες πολιτιστικές πηγές της Κύπρου και να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αρχαιολογική αποτύπωση. Διευθύνεται από την Καθηγήτρια Lucy Blue (Πανεπιστήμιο του Southampton) και συντονίστρια του προγράμματος είναι η Δρ Μαρία Μιχαήλ. Το CRDP

Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για μια συνεργασία μεταξύ του Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI), του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), και του ερευνητικού προγράμματος MarEA (Πανεπιστήμιο του Ulster και Πανεπιστήμιο του Southampton).

Σημειώνεται ότι συνεργασία υπάρχει και με άλλους ερευνητές στην Κύπρο, αλλά και με συνεργάτες από την ευρύτερη περιοχή του HFF (Αίγυπτο και Λίβανο). Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια που διενεργήθηκαν είναι κυρίως ενάλιοι αρχαιολόγοι, φωτογράφοι, γεωλόγοι και ενάλιοι βιολόγοι από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Λίβανο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα