Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ από τη Βουλή

Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης για το έτος 2017, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €12.473.253 και έσοδα ύψους €9.019.100).

Κατά τη συζήτηση, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν κατοικίες και διαμερίσματα που διατέθηκαν από τον Οργανισμό πολύ κακής κατασκευής και πήρε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό τους

και δεν βρέθηκαν λύσεις.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αν ο Οργανισμός δεν λύσει σύντομα τα προβλήματα, θα δούμε πώς θα βρούμε λύσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε πως ο Οργανισμός πρέπει να κτίζει στοχευμένα, υπενθυμίζοντας ότι με την έναρξη της κρίσης το 2013, 230 με 240 κατοικίες ήταν απούλητες.

Ανέφερε, επίσης, ότι η στέγη δεν είναι σούπερ μάρκετ και θα πρέπει να δίνεται προκαταβολή από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή πριν την έναρξη της κατασκευής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο Οργανισμός, που συστάθηκε - όπως υπενθύμισε - επειδή το κράτος ήθελε να βοηθήσει τα μικρομεσαία ζευγάρια και ειδικά τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη.
Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση επειδή ο Οργανισμός προχωρά σε ανέγερση νέων κατοικιών.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Στεφάνου είπε πως η πληροφόρηση είναι ότι μόνο μια αίτηση υπάρχει. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο έχει πρόβλημα, καθώς τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί, δεν επιτρέπουν στους πολίτες που έχουν ανάγκη να ευεργετηθούν.

Είπε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει και να διευρύνει τα κριτήρια για να προχωρήσει το σχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι μετά από 3 χρόνια ο Οργανισμός άρχισε να παράγει νέες κατοικίες και ανέφερε ότι πρέπει να εξετασθούν από τη Βουλή τα κριτήρια που τέθηκαν για την, μέσω του Οργανισμού, προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι ένας ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει 2.000 με 3.000 ευρώ έξοδα για να πάρει 10.000. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να δοθούν λύσεις για τις κακοτεχνίες.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε ότι ο θεσμός, παρά τα πολλά αρνητικά, κατάφερε να στεγάσει πολλές οικογένειες που είχαν ανάγκη.

Αναφέρθηκε σε κακοτεχνίες και “σκάνδαλο” στον Ασώματο, προσθέτοντας ότι στο μέσο της κρίσης κατάφερε να διαθέσει τις κατοικίες και να φέρει σε πέρας το έργο του.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει με παροχή καλής και περιβαλλοντικής ποιότητας κτηρίων.

Είπε, τέλος, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να είναι προγράμματα εξαθλίωσης και ψυχολογικής απομείωσης του δανειολήπτη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε ότι κατά την περίοδο των τριών προηγούμενων χρόνων υπήρχαν κατοικίες απούλητες, για αυτό και δεν ανεγέρθηκαν νέες. Πρόσθεσε ότι διατέθηκαν μέσα από γενναιόδωρο σχέδιο και ότι λήφθηκαν νομικά μέτρα για τις κακοτεχνίες.

Σε ό,τι αφορά τη στενότητα κριτηρίων, είπε ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Κομισιόν και ανέφερε ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως αν τα πλατειάσουμε, μπορεί να βρεθούμε ενώπιον απόρριψης. Απαιτείται μικροχειρουργική επέμβαση, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα