Ορφανίδου:Θετική εξέλιξη η έγκριση ν/σ για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Δήλωση Βουλεύτριας και Αντιπροέδρου κ. Σάβιας Ορφανίδου για έγκριση από τη Βουλή του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του τροποποιητικού νόμου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και από τον τέως Υπουργό Υγείας, Μιχάλη

Χατζηπαντέλα, με στόχο η Πολιτεία να σταθεί αρωγός και να ενισχύσει περαιτέρω την πρόσβαση των ζευγαριών αλλά και των μονήρων γυναικών στην ευλογία της μητρότητας.

Με την ψήφιση της εν λόγω νομοθεσίας αίρεται επιτέλους μια μεγάλη αδικία εις βάρος των μονήρων γυναικών, καθότι δίνεται το δικαίωμα σε αυτές τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα, κάτι που μέχρι σήμερα περιοριζόταν μόνο για τα παντρεμένα ζευγάρια.

Παράλληλα, με το νόμο ενσωματώνεται ασφαλιστική δικλείδα για την άμεση ενημέρωση του κεντρικού ηλεκτρονικού μητρώου δοτών από τα μητρώα των μονάδων γονιμότητας, ούτως ώστε να ασκείται αυστηρή παρακολούθηση και εφαρμογή των προνοιών του νόμου αναφορικά με τους δότες/δότριες.

Την ίδια ώρα αίρεται η ανωνυμία του δότη, δεδομένου ότι ο δότης θα δώσει τη συγκατάθεση του, καταργείται η υποχρέωση εξασφάλισης άδειας από το Συμβούλιο για τις μονήρεις γυναίκες (εξαιρούνται τα θέματα της παρένθετης μητέρας), επεκτείνεται το ηλικιακό όριο για τη μέγιστη ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής από 50 στα 53 έτη, και τίθενται περιορισμοί στην ανεξέλεγκτη διαφήμιση για θέματα δοτριών και διαδικασιών εξωσωματικών, προωθώντας παράλληλα την ανάγκη για σωστή και έγκυρη ενημέρωση από τις μονάδες γονιμότητας, στη βάση συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα