Ουκρανία: Η μάχη του Μπαχμούτ το κλειδί για διατήρηση του μετώπου

Η Ουκρανία δήλωσε την Τρίτη ότι η μάχη για το Μπαχμούτ, μια βιομηχανική πόλη στο Ντονμπάς και τόπος της μεγαλύτερης μάχης της ρωσικής εισβολής, είναι το κλειδί για να συγκρατηθεί η Μόσχα σε όλο το μέτωπο.

«Η αμυντική επιχείρηση σε αυτήν την περιοχή είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την αποτροπή του εχθρού. Είναι κλειδί για την σταθερότητα της άμυνας ολόκληρου του μετώπου», δήλωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η άμυνα της πόλης από την Ουκρανία γίνεται επισφαλής, με τις ρωσικές χερσαίες

δυνάμεις υπό την ηγεσία της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ να αναφέρουν κέρδη που δείχνουν ότι η πόλη θα μπορούσε σύντομα να περικυκλωθεί.

Ωστόσο, το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι ο Ουκρανός ηγέτης συναντήθηκε με ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές και συμφώνησε οι δυνάμεις του να παραμείνουν στην εμπόλεμη πόλη. «Έχοντας επανεξετάσει την πορεία της αμυντικής επιχείρησης στον τομέα του Μπαχμούτ, όλα τα μέλη του Επιτελείου (του Ανώτατου Διοικητή) εξέφρασαν κοινή θέση για περαιτέρω διατήρηση και υπεράσπιση του Μπαχμούτ», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τη στρατηγική σημασία του Μπαχμούτ ως στρατιωτικού επάθλου, αλλά η πόλη έχει αποκτήσει πολιτική σημασία, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ρίχνουν πόρους στον αγώνα. Η πόλη, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, παραμένει σημαντικός αστικός κόμβος στην περιοχή του Ντονέτσκ, την οποία το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε πέρυσι, παρά το γεγονός ότι δεν την είχε θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Ο αρχηγός της περιφέρειας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «σκληρές μάχες» μαίνονται «για κάθε μέτρο» του Μπαχμούτ. «Το ουκρανικό καθεστώς δεν λαμβάνει απολύτως υπ' όψιν του τις πολλές απώλειες», είπε.

Ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ που ισχυρίστηκε ότι ηγείται της επίθεσης της Ρωσίας στο Μπαχμούτ είπε εν τω μεταξύ ότι η Ουκρανία ενοποιεί δυνάμεις για μια αντεπίθεση. «Προετοιμάζονται σίγουρα», είπε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας τα σχέδια του Κιέβου να νικήσει τα στρατεύματά του που περικύκλωσαν την πόλη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα