Ούτε βιώσιμη, ούτε αποδεκτή η διαιώνιση του στάτους κβο, είπε η ΠτΒ

Συνειδητοποιούμε σήμερα περισσότερο από ποτέ ότι η διαιώνιση του status quo ούτε βιώσιμη, ούτε αποδεκτή μπορεί να είναι, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής λέγοντας ότι ευελπιστούμε και εργαζόμαστε για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι οποίες θα πρέπει να στοχεύουν στην επανένωση του τόπου και των ανθρώπων της Κύπρου

και στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης, αισιόδοξης και ακμάζουσας κοινωνίας, στην οποία τα εθνοτικά, θρησκευτικά, πολιτικά και πολιτισμικά στοιχεία της ταυτότητας του κάθε πολίτη και της κάθε κοινότητας θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού και κατοχύρωσης.

Σε χαιρετισμό της στο πρώτο συνέδριο του Ινστιτούτου μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας με θέμα "Οι Τουρκοκύπριοι και εμείς: Μια ελληνοκυπριακή οπτική" η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι συζητούμε μεταξύ μας για το Κυπριακό, την κατοχή, την προσφυγιά, την ομοσπονδία, απευθυνόμαστε στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και τρίτα κράτη, όμως εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε μάθει, δεν έχουμε γνωρίσει την άλλη Κοινότητα. Ταυτόχρονα, συνέχισε, εν έτει 2023 είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους μισούς εν ζωή Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δεν είχαν καν γεννηθεί το 1974.

"Το να κατανοήσουμε την ιστορική διαδρομή, τις κοινωνικές ζυμώσεις, τις πεποιθήσεις, τις προσδοκίες, τις ανησυχίες και τις εσωτερικές πολιτικές και άλλες διαστρωματώσεις της άλλης Κοινότητας δεν αποτελεί απλά ένα ερευνητικό ζητούμενο. Αφορά την ίδια τη λύση και ουσία στο κυπριακό πρόβλημα και, κυρίως, τη μετά τη λύση εποχή και τις προοπτικές για ειρήνη και ευημερία στην πατρίδα μας". Γιατί, εξήγησε, η επιτυχία μιας συμφωνημένης λύσης στην Κύπρο δεν θα κριθεί μόνο από τις διατάξεις των κειμένων των Συμφωνιών αλλά και από τη διάθεση, τη θέληση, την προσπάθεια ολόκληρου του κυπριακού λαού, μη εξαιρουμένων των μελλοντικών πολιτικών ηγεσιών. Και πρέπει, ανέφερε, να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για μία διαρκή προσπάθεια στην οποία πρέπει να επενδύσουμε αφού δεν σταματά με την υπογραφή ή διευθέτηση μίας συμφωνίας, αλλά κάπου εκεί ξεκινά.

Καθώς η τουρκοκυπριακή κοινότητα αισθάνεται πλέον έντονα την απειλή της υπόστασης της από τον εποικισμό, την οικονομική εξάρτηση και την πολιτισμική διείσδυση της Τουρκίας και παράλληλα οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα της κατοχής, συνολικά ο κυπριακός λαός πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη, την επανένωση και την ευημερία στη βάση μιας συμφωνημένης ομοσπονδιακής λύσης, δήλωσε η κ. Δημητρίου. Τόσο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσφέρουν ακριβώς αυτή την προοπτική την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, πρόσθεσε. "Όλοι μας αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις αστοχίες, τις διαφωνίες και τις αποτυχίες του παρελθόντος. Και έχουμε κουραστεί ν’ αναλωνόμαστε και να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά".

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αποτελεί αναμφίβολο γεγονός ότι η δημιουργική λειτουργία δεξαμενών σκέψης σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία αποτελεί χρήσιμη παράμετρο για την ανάπτυξη ενός υγιούς και ενημερωμένου διαλόγου αναφορικά με τις προκλήσεις και τις ενδεχόμενες λύσεις στις κοινωνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές απαιτήσεις.

Η σύζευξη της επιστημονικής μελέτης και έρευνας των πολιτικών φαινομένων και τάσεων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο με την ενεργό άσκηση πολιτικής, διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων με γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση, καθιστώντας τες ποιοτικά καλύτερες και κατά συνέπεια πιο ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο, ανέφερε. Ειδικότερα, είπε, ο απεγκλωβισμός από την τρέχουσα μικροπολιτική διαδικασία και η εστίαση σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξασφαλίζει προϋποθέσεις για την αποτύπωση προσεγγίσεων βασισμένων στην ορθολογική κρίση.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα