Οξφόρδη: Πάνω από 8 εκατ. οι γεννημένοι εκτός Βρετανίας

Ο πληθυσμός των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό πιθανότατα έχει ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 8 εκατομμύρια, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου σημειώνει σε έκθεσή του που δημοσιεύεται λίγο πριν την ανακοίνωση των επίσημων στατιστικών στοιχείων ότι ο αριθμός των γεννημένων σε άλλες χώρες κατοίκων της Βρετανίας έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση αναφέρει

ότι οι γεννημένοι εκτός Βρετανίας κάτοικοι της χώρας έχουν αυξηθεί κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα σημειώνεται ότι το φράγμα των 8 εκατομμυρίων είναι για την ακρίβεια πιθανό να έχει σπάσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Εκτιμάται επίσης ότι ίσως το 2014 να έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ της καθαρής μετανάστευσης προς τη Βρετανία, μετά τους 320.000 ανθρώπους που είχαν έρθει να ζήσουν στη χώρα το 2005, αμέσως μετά την ένταξη στην ΕΕ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως της Πολωνίας.

Πάντως ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού με τόπο γέννησης εκτός Βρετανίας έχει μειωθεί μετά από την εισαγωγή διαφόρων μέτρων από την κυβέρνηση Κάμερον για περιορισμό της εισερχόμενης μετανάστευσης. Την τριετία έως το 2009 οι μετανάστες στη Βρετανία αυξήθηκαν από 6 σε 7 εκατομμύρια, αλλά χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να αυξηθεί ο αριθμός αυτός τα 8 εκατομμύρια.

Κατά τη διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης Μάντλιν Σάμπσιον «η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η οποία οδήγησε σε μια σχετική μείωση της συνολικής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με τα τελευταία δέκα χρόνια».

Επιπλέον, σημείωσε η κα Σάμπσιον, μείωση κατέγραψε ο αριθμός των ξένων φοιτητών που ήρθαν για σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ αυξήθηκε και το όριο των οικονομικών εγγυήσεων που απαιτούνται για να φέρει ένας μετανάστης στη χώρα τη σύζυγο και άλλα μέλη της οικογένειας.

Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αφορούν όλους τους κατοίκους της Βρετανίας που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, ακόμα και αν πρόκειται για Βρετανούς υπηκόους. Το 2013 περίπου 2,7 εκατομμύρια εξ αυτών προέρχονταν από την ΕΕ και 5,2 εκατομμύρια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πάντως εξ αυτών μόνο 4,9 εκατομμύρια δεν είχαν βρετανική υπηκοότητα. Οι περισσότεροι αλλοδαποί ήταν Πολωνοί, σχεδόν 726.000.

Το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα πλην Βρετανίας είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το 2014 μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό στην Αυστρία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία. Μικρότερο ήταν για εννέα άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Φινλανδίας.

Η έκθεση σημειώνει ότι την τελευταία δεκαετία το ποσοστό των κοινοτικών πολιτών μεταξύ του ξένου πληθυσμού της Βρετανίας αυξάνεται σταδιακά.

Η κα Σάμπσιον εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι μελλοντικές τάσεις ως προς τις ροές μετανάστευσης από την ΕΕ, καθώς εξαρτάται από την οικονομική επίδοση των κρατών μελών και τη διαμόρφωση του βιοτικού επιπέδου σε χώρες όπως η Πολωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα