Παιδικό παραμύθι: «Το ταξίδι των…Σπόρων!

Το όνειρο των Κυπρίων αγροτών και δη της αγροτικής οργάνωσης  «Ένωση Κυπρίων Αγροτών», (ΕΚΑ), έγινε επιτέλους πραγματικότητα ως προς το να μεταφέρουν τις μαγικές εικόνες των όσων έζησαν μέσα από ένα έξυπνο, εύκολο και κατανοητό τρόπο για τα μικρά παιδιά, μέσω της έκδοσης και κυκλοφορίας του παραμυθιού: «Το Ταξίδι των… Σπόρων!»

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν και να αντιληφθούν την αξία των σπόρων και συγκεκριμένα των παραδοσιακών σπόρων που τείνουν να εξαλειφθούν από την αγορά και την γεωργία γενικότερα, αλλά και να αγαπήσουν την φύση, το περιβάλλον, το επάγγελμα του

γεωργού και μέσω όλων αυτών να αγαπήσουν τον συνάνθρωπο τους και τα όσα μας προσφέρει απλόχερα η γεωργία.

Σε ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Γενικός Γραμματέας της «ΕΚΑ», Πανίκος Χάμπας εκφράζοντας της ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό του έγραψε:

«Και κάπως έτσι αρχίζει η παραμυθένια περιδιάβαση των Παραδοσιακών Σπόρων, της Κύπρου μας, βεβαίως βεβαίως…! Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν στην έκδοση του: Το Ταξίδι των… Σπόρων! Για τα παιδιά όλου του κόσμου, για να έχουν Τροφή και σήμερα και αύριο!».

Ερωτηθείς από το «Sigmalive» o Γ.Γ της «ΕΚΑ» και συγγραφέας του βιβλίου ανέφερε «όπως είναι γνωστό η «ΕΚΑ», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Τμήμα Γεωργίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, μέσα από ένα πρόγραμμα με τίτλο «Επανένταξη των Κυπριακών παραδοσιακών σπόρων στην γεω-διατροφική αλυσίδα.

Στόχος μας είναι από την μια να βρούμε σπόρους που έχουν χαθεί και μέχρι τώρα έχουμε ψάξει σε 140 χωρία παγκύπρια και βρήκαμε και παραδώσαμε 4 σπόρους οι οποίοι ήταν χαμένοι και δεν τους είχε η Εθνική Τράπεζα των σπόρων».

Κάθε σπόρος ισοδυναμεί με την ανακάλυψη ενός δεινοσαύρου

Όπως είπε «κάθε σπόρος που ανακαλύπτεται και επιστρέφει πίσω στο χωράφι και για να παραχθεί προϊόν, είναι σα να επιστρέφουμε πίσω ένα δεινόσαυρο. Τόσο μεγάλη σημασία έχει.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί και είναι γεγονός είναι πως οι σπόροι οι παραδοσιακοί καλλιεργούνται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κύπρου. Ο λόγος είναι γιατί οι κάτοικοι δεν ασχολούνται τόσο πολύ με την επαγγελματική γεωργία, αλλά καλλιεργούν και παράγουν την δική τους τροφή, έτσι παρέμειναν σταθερά στους παραδοσιακούς σπόρους οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί στις κλιματικές αλλαγές. Χρειάζονται δηλαδή πιο λίγο νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενώ ταυτόχρονα είναι ποιο καλοί σε θρεπτικές  αξίες, σε αρώματα και σε γεύσεις».

Ντομάτα Μαρμάγκα

Ο Πανίκος Χάμπας, έδωσε μάλιστα παράδειγμα γύρω από τν ποιότητα των εν λόγω παραδοσιακών σπόρων και κατ΄ επέκταση προϊόντων. Η τομάτα η «μαρμάγκα» όπως είναι το όνομα της, η οποία φυτεύεται οργανωμένα αυτή τη στιγμή στο χωριό Καμπί Φαρμακά, μας έδειξε ότι αντέχει στην ασθένεια στο έντομο «Απσολούτα», το οποίο επηρεάζει τις υπόλοιπες ποικιλίες τοματών. «Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα πόσο ανθεκτικός είναι ο κυπριακός σπόρος» τόνισε.

Αγγούρια Φακούσιη

«Στα πλαίσια του προγράμματος φυτεύουμε ακόμα το Φακούσιη, το οποίο είναι ένα κυπριακό προϊόν, στην κατηγορία των αγγουριών, τα οποία είναι πάρα πολύ γευστικά και δροσερά. Έχουν χρώμα πρασινοκαφέ και ασπροπράσινο. Είναι επίσης τα γλιαστρά φασόλια, και τα ρεβύθια. Αυτή τη στιγμή και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα 8/7/22, μαζέψαμε τα πρώτα φακούσια από την κοινότητα Κάτω Μονή και τα έχουμε διαθέσει δωρεάν σε 3 πολύ καλά εστιατόρια στην Λευκωσία, γιατί στόχος μας είναι να μάθουν ξανά οι νέοι να αξιοποιούν προϊόντα από παραδοσιακούς σπόρους» πρόσθεσε.

5Η Γιορτή των Σπόρων

Σε αυτά τα πλαίσια έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο, η ώρα 18.00 μμ, να γίνει η 5η Γιορτή των Σπόρων, την οποία θα διοργανώσει η «ΕΚΑ» σε συνεργασία με τα κοινοτικά συμβούλια Καμπί και Φαρμακά και θα γίνει η σχετική γιορτή στην Πλατεία του Καμπί.

«Το παραμύθι έχει τυπωθεί μέχρι σήμερα σε 1000 αντίγραφα και η αγροτική οργάνωση «ΕΚΑ» επισκέφθηκε ήδη 5 σχολεία, και το χάρισε το παραμύθι δωρεάν στα παιδιά. Αναμένεται ότι θα εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα γιατί στα σχολεία υπάρχουν και αλλόγλωσσα μωρά αλλά ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε την πρόταση που υπέβαλα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής, σε συνάντηση που είχα στο Toullamor της Ιρλανδίας, με την Υπουργό  Περιβάλλοντος, Χρήση Γης, Γεωργίας, Τροφίμων και Αλιείας κ.P Hackett, με την οποία συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή και στην σύνοδο της «ΕΟΚΕ» και εκεί εισηγηθήκαμε  την ίδρυση της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» πρόσθεσε ο κύριος Χάμπας για να καταλήξει πως την ίδια ώρα δημιουργείται η «Κοινοτική Τράπεζα των Σπόρων» στο χωριό Καλοπαναγιώτης όπου εκεί θα φυλάγονται σπόροι για να ανταλλάζονται με τους πολίτες.

Η ιδέα του είναι όπως είπε, αυτή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα των Σπόρων να μπορούσε να γίνει στα βουνά του Τροόδους όπου υπάρχουν παλιές γαλαρίες που μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα για να μπορέσουν να διατηρήσουν και τους σπόρους από τις εμπόλεμες περιοχές στο Αραβικό Κόλπο κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα