Παπαδόπουλος για κατάργηση βέτο: «Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να γίνει»

Για τη συζήτηση γύρω από την αλλαγή του βέτο σε συγκεκριμένα ζητήματα στην ΕΕ μίλησε το Πρωτοσέλιδο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα, εκτίμησε ότι «αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να γίνει. Δεν πρόκειται να υπάρξει ομοφωνία για την αλλαγή του βέτο σε συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα και δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια σημαντική αλλαγή της συνθήκης, καθώς υπάρχουν κι άλλες χώρες που θεωρούν ότι τέτοια αλλαγή αλλάζει τις ισορροπίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στα μικρότερα κράτα που φοβούνται ότι θα χάσουν

τη δική τους φωνή στην ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει δυνατότητα συζήτησης για να βρούμε τρόπους καλύτερης λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σίγουρα πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση για να βρίσκονται συμβιβασμοί για τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικά μας δικαιώματα, είμαστε ένα μικρό κράτος, η δυνατότητα του βέτο για κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις είναι ένας συμβιβασμός, μία ισορροπία του Ευρωπαϊκού κατασκευάσματος».

Επεσήμανε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα του βέτο και πολιτικά, δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε κάθε φορά την πολιτική δύναμη και ευχέρεια να ασκούμε βέτο. Δεν πρέπει να φτάνουμε σε σημεία να ασκούμε βέτο για να περάσει το δικό μας. Αντίθετα, θα πρέπει μέσα από πρωτοβουλίες και προεργασία να βρίσκουμε συμμαχίες για να μην αναγκαζόμαστε να βάζουμε βέτο».

Υπενθυμίζεται ότι με μικρή διαφορά ψήφων ενέκρινε την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) τις προτάσεις για την τροποποίηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και πρόταση για την εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας (βέτο).

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε την πρόταση για κατάργηση του βέτο στην ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα