Παπαπολυβίου: Το μεγαλύτερο λάθος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου (ΒΙΝΤΕΟ)

«Με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωσταντίνου κλείνει ουσιαστικά ένα κεφάλαιο της νεοελληνικής ιστορίας. Η βασιλεία έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με το δημοψήφισμα του  Δεκεμβρίου του 1974 λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου που θριάμβευσε η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή και όλα αυτά

στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο», δήλωσε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου

 

«Χρειάστηκαν  πολλά χρόνια για να συμφιλιωθεί η ελληνική κοινή γνώμη με το θέμα της βασιλείας. Ειδικότερα τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια, μετά την Ολυμπιάδα που ήρθε στην Ελλάδα  και ουσιαστικά ζούσε στην Αθήνα», όπως είπε κυκλοφορούσε ως κοινός θνητός στην Ελλάδα χωρίς να ενοχλεί.

«Μετά την αυτοεξορία του το 1974, μπορεί να έκανε κάποια λάθη αλλά αποδέχτηκε τον ρόλο του, όπως είπε.

 

Ο κ. Παπαπολυβίου μίλησε επίσης για το γεγονός ότι πήρε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες τον τρόπο και το ιστορικό πλαίσιο που έγινε Βασιλιάς τον ρόλο της μητέρας  του κατά την διάρκεια της σύντομης βασιλείας.

 

«Το οικτρό του λάθος ήταν η τεράστια συμβολή του στην κρίση των Ιουλιανών του ’64. Ουσιαστικά εξώθησε τον Παπανδρέου στην παραίτηση για το θέμα του Υπουργού Άμυνας. Ένα άλλο λάθος ήταν το ότι δεν αντέδρασε άμεσα στις 21 Απριλίου του 1967 με το πραξικόπημα των Χουντικών που το μετάνιωσε μετά».

Για το θέμα του Κυπριακού, είχε στενότατες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και η φιλία τους ήταν αμφίπλευρη. Ταξίδεψαν μαζί στο Σινά το 1966 και ο Μακάριος έλεγε ότι τον γνώριζε από παιδί. Τον κάλεσε στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1967 μετά το αποτυχημένο αντι-κίνημα .

«Είχε  έμμεση εμπλοκή με το Κυπριακό καθώς αναλαμβάνει τον Μάριο του 1964 και τον Αύγουστο έχουμε τα γεγονότα της Τηλλυρίας. Μετέχει του Συμβουλίου του Στέμματος όπου παρακινεί τους πολιτικούς να μην προχωρήσουν σε πόλεμο. Ήρθε στην Κύπρο στην κηδεία του Μακαρίου το 1977 και ήρθε και το 2000 όπου του έγινε μεγάλη υποδοχή πολύ πιο γρήγορα από αντίστοιχες υποδοχές στην Ελλάδα».

«Τον επισκεφτήκαμε  2 φορές και μαζί με την Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου  και μας υποδέχτηκε με ευγένεια. Η κατάθεσή του ήταν πολύωρη και μας έδωσε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες οι οποίες  όταν δοθούν στην επιτροπή του Φακέλου θα γίνουν γνωστές», είπε ο κ. Παπαπολυβίου.

«Στην Κύπρο δεν περάσαμε τον εθνικό διχασμό έντονα ούτε και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα με τον μοναρχοφασισμό. Εδώ οι Κύπριοι στην πλειοψηφία τους αγαπούσαν τον θεσμό της Βασιλείας γιατί αγαπούσαν τους Έλληνες Βασιλιάδες και δεν ήθελαν τους Άγγλους Βασιλιάδες», κατέληξε.

Για τον ρόλο του τέως Βασιλιά Κωσταντίνου μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι και ο δημοσιογράφος και πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Παναγιωτόπουλος που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που πήρε συνέντευξη από τον Κωνσταντίνο το 1923. 

Διαβάστε επίσης: H σχέση του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου με Μακάριο και Γρίβα (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παπαπολυβίου, Βασιλιά Κωνσταντίνου ΒΙΝΤΕΟ,papapolyviou, vasilia konstantinou vinteo