Παπούα Νέα Γουινέα: Στην Ιερουσαλήμ η πρεσβεία της στο Ισραήλ

Η Παπούα Νέα Γουινέα άνοιξε χθες Τρίτη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, έγινε μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου οι οποίες έχουν επιλέξει να εγκαταστήσουν την διπλωματική αντιπροσωπεία τους στην ιερή πόλη, διακύβευμα-κλειδί της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Η τελετή των επίσημων εγκαινίων έγινε με παρόντες τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του της Παπούας Νέας Γουινέας, τον Τζέιμς Μαράπε.

«Πολλές χώρες επιλέγουν να μην ανοίξουν πρεσβείες

στην Ιερουσαλήμ, αλλά εμείς λάβαμε αυτή την απόφαση συνειδητά», είπε ο κ. Μαράπε στην τελετή.

«Για εμάς που δηλώνουμε χριστιανοί, ο σεβασμός που οφείλουμε στον θεό δεν θα ήταν πλήρης αν δεν αναγνωρίζαμε την Ιερουσαλήμ ως οικουμενική πρωτεύουσα του λαού και του έθνους του Ισραήλ», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ορόσημο» και προσκαλώντας τον κ. Νετανιάχου να πάει να ανοίξει πρεσβεία στη δική του χώρα.

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν την επίσημη διπλωματική παρουσία τους στο Τελ Αβίβ.

Εκτός της Παπούας Νέας Γουινέας, μόνο άλλες τέσσερις χώρες η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Κόσοβο και οι ΗΠΑ –το έκαναν το 2018, επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία– έχουν ανοίξει πρεσβείες στην πόλη.

Το σχέδιο διαμοιρασμού της Παλαιστίνης που ψηφίστηκε το 1947 στον ΟΗΕ προέβλεπε ειδικό καθεστώς, διεθνές, για τα Ιεροσόλυμα, εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για τους πιστούς τριών θρησκειών, τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους.

Όμως μετά τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο η πόλη βρέθηκε κομμένη στα δύο, υπό ισραηλινό έλεγχο το δυτικό τμήμα της, υπό ιορδανικό το ανατολικό.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε το 1967 την ανατολική Ιερουσαλήμ, προτού ανακηρύξει το 1980 την «επανενωμένη» πόλη «αιώνια» και «αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, απόφαση την οποία δεν αποδέχονται τα Ηνωμένα Έθνη, για τα οποία η ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα