Παραδοσιακά έθιμα στην Πάφο την Καθαρά Δευτέρα

παραδοσιακά έθιμα της Καθαράς Δευτέρας τήρησε η Πάφος. Άνθρωποι κάθε ηλικίας αντάμωσαν και φέτος στους αγρούς και στις παραλίες, κάνοντας αρχή για τη νηστεία που θα διαρκέσει μέχρι και την Ανάσταση του Κυρίου.

Στην Πάφο σε όλο το παραλιακό μέτωπο άρχισαν να συγκεντρώνονται οι παρέες, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές θυμίζοντας καλοκαίρι.

Το τραπέζι στην εξοχή περιλαμβάνει σήμερα όλα τα νηστίσιμα. Πατάτες, παντζάρια διάφορα λαχανικά, φρούτα, κουλούρια, ενώ οι φουκούδες έχουν και σήμερα την τιμητική τους. Δημότες της Πάφου ανέφεραν πως σήμερα τρώμε μόνο νηστίσιμα τα σαρακοστιανά, όπως κάποια χόρτα, κάποια είδη με ψαρικά, χταπόδια, καλαμάρια, μαλάκια, λέγοντας πως μαζί με τη νηστεία στο φαγητό, ξεκινά και η κάθαρση του πνεύματος που αυτό ίσως είναι και το κυριότερο νόημα της νηστείας για το Πάσχα.

Διαβάστε ακόμη: Μαζική εξόρμηση Κυπρίων για Καθαρά Δευτέρα- Το κόστος για το γιορτινό τραπέζι

Παραδοσιακά στην Πάφο η περιοχή του Φάρου θεωρείται ως η πιο δημοφιλής για την Καθαρά Δευτέρα όπως και το παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου αλλά και ο Άγιος Γεώργιος Πέγειας και το Λατσί. Το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί τη χαρά των παιδιών. Ο ουρανός άρχισε από αρκετά νωρίς να γεμίζει με πολύχρωμους χαρταετούς, πολλοί από αυτούς φτιαγμένοι στο χέρι, όπως παλιά και κάποιοι έτοιμοι, που εύκολα βρίσκει κανείς σήμερα στα καταστήματα και τα περίπτερα.

Κοντά στους δημότες βρίσκονται οι Δήμοι της επαρχίας Πάφου αλλά και κοινοτικές αρχές σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα έθιμα της ημέρας και να προσφέρουν στους δημότες ξεχωριστές στιγμές.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ευχήθηκε όλος ο κόσμος να περάσει όμορφα και σημείωσε πως η παραλιακή περιοχή της Πάφου έχει γίνει αγνώριστη με τα έργα που διεξάγονται και ολοκληρώνονται σε λίγο χρονικό διάστημα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου αλλά και με το έργο στο δυτικό μέτωπο από το Κάστρο μέχρι τα όρια του δήμου Πάφου με την κοινότητα Χλώρακας.

Ο Δημαρχεύων Γεροσκήπου Κυριάκος Χατζηβασίλης ανέφερε πως για την Τοπική Αρχή έχει καταστεί θεσμός η τοποθέτηση τραπεζιών και καρεκλών στην παραλία της Γεροσκήπου.

Όπως κάθε χρόνο, είπε ο κ. Χατζηβασίλης, η Δημοτική Παραλία της Γεροσκήπου κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες. Πρόσθεσε πως υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες, κάλαθοι σκουπιδιών κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ενώ επίσης προσφέρονται δωρεάν λουκουμάδες στο κοινό σήμερα Καθαρά Δευτέρα.

Για να υποδεχτεί το κοινό, συνέχισε ο κ. Χατζηβασίλης ο Δήμος προχώρησε από τις προηγούμενες ημέρες σε σειρά διευκολύνσεων σε επίπεδο προετοιμασίας της παραλίας με καθαριότητες και κλαδέματα.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακά παιχνίδια και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις 2 το μεσημέρι στη Δημοτική Πλαζ, δίπλα από το γραφικό λιμανάκι του Λατσιού ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή.

Ο κ. Παπαχριστοφή κάλεσε τον κόσμο να δώσει μαζικά το «παρών» του και να περάσει ένα όμορφο και ξεχωριστό διήμερο γεμάτο χαρά, ξεγνοιασιά και διασκέδαση στην όμορφη και φιλόξενη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.

Την "μούττη της Σαρακοστή θα κόψουν σήμερα και στην Πέγεια με εκδηλώσεις που οργανώνει η δημοτική αρχή, αλλά και σε όλες σχεδόν τις κοινοτικές αρχές της επαρχίας Πάφου. Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο Καλή Σαρακοστή σημειώνοντας πως ο Δήμος του πάντα είναι κοντά στον δημότη και στις παραδόσεις του τόπου μας.

Επίσης για πρώτη φορά η κοινοτική αρχή Χλώρακας σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Νικόλα Λιασίδη θα κόψουν την μούττη της Σαρακοστής στην Παραλία Αλυτζιής μετά από 35 χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα