Σταύρου:Συνοχή εσωτερικών και εξωτερικών πτυχών ασφάλειας ΕΕ

Για την επίτευξη της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αναγκαία η εξασφάλιση της συνοχής μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πτυχών της ασφάλειας, δήλωσε η βουλευτής Ελένη Σταύρου, μιλώντας κατά τη συζήτηση του θέματος της δόμησης μιας αποδοτικής και βιώσιμης Ένωσης Ασφάλειας, στο πλαίσιο των εργασιών της 58ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της ΕE, στο Ταλίν της Εσθονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Σταύρου ενημέρωσε για το έντονο ενδιαφέρον της Βουλής

των Αντιπροσώπων της Κύπρου να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων που τίθενται στο θεματολόγιο για την Ασφάλεια. Ανέφερε ότι αν και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει στον χώρο Σένγκεν, διερευνά τρόπους συμμετοχής της στο κοινό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος.

Είπε, ακόμη, πως το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, το ηλεκτρονικό έγκλημα, η ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αποτελούν τομείς που απαιτούν τη μεταξύ μας συνεργασία.

Δεδομένου ότι η προστασία των πολιτών μας δεν είναι πλέον αυτονόητη, ανέφερε η κ. Σταύρου, συμφωνούμε με τους στόχους της Προεδρίας όσον αφορά τη δυσκολότερη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και τη βελτίωση και την αποτελεσματικότερη χρήση των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών των κρατών μελών της ΕΕ. Οι στόχοι αυτοί, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιτευχθούν με σεβασμό στα ανθρώπινα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη Ένωση Ασφάλειας, η Κύπρια βουλευτής ζήτησε τις απόψεις του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Ένωσης Ασφάλειας, σε σχέση με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Ένωση για μετριασμό των επιπτώσεων που θα προκαλέσει η αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στον τομέα της επιχειρησιακής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών στο πλαίσιο της Europol.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στη Διάσκεψη, αποτελείται επίσης από τους βουλευτές Γιώργο Γεωργίου, Άγγελο Βότση και Κωνσταντίνο Ευσταθίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα