«Παράλογο οι ΗΠΑ να προτιμούν έναν εταίρο για να περικυκλώσουν άλλον»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο κανάλι Habertürk, όταν ρωτήθηκε για την οπτική του ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταση Ελλάδας-Τουρκίας, απάντησε ότι: «Είναι παράλογο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να προτιμούν έναν εταίρο του ΝΑΤΟ έναντι ενός άλλου ή να χρησιμοποιούν τον έναν για να περικυκλώνουν τον άλλον. Η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία είναι σημαντική

για να αποδυναμώσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι σημαντική για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, και οι δύο χώρες είναι σημαντικές για τις σχέσεις ασφαλείας.

Και οι δύο χώρες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι. Το εκτιμούμε όλοι αυτό και συνεργαζόμαστε. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες ενισχύουν το ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε κάθε συνεργασία και περιστατικό με αλληλεγγύη».

Επίσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στο διάδρομο σιτηρών.

«Η διαμεσολάβηση της Τουρκίας για τη συμφωνία του διαδρόμου σιτηρών, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών σε όλο τον κόσμο, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα και έδειξε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας.

Αυτή τη στιγμή αυτές οι δύο χώρες (FIN SWE) εκπληρώνουν τους κανόνες της συμφωνίας τους με την Τουρκία, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Φυσικά, έχουν επίσης απομακρύνει τα εμπόδια για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Είναι έτοιμοι και να συνεργαστούν με την Τουρκία για το θέμα αυτό».

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν σε Στόλντενμπεργκ: Δεν είναι η Τουρκία που αυξάνει την ένταση

Keywords
Τυχαία Θέματα