Παρεμβάσεις Λουκαΐδη-Ερωτοκρίτου στην ΚΣΣΕ για Οσμάν Καβάλα

Σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) με θέμα «έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση του κ. Οσμάν Καβάλα», στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2023, συμμετείχαν χθες οι Βουλευτές μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη δια βίου φυλάκιση του γνωστού προασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβάλα είναι απότοκο της σοβαρής

παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταστολής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Στηλίτευσε τις συστηματικές  παραβιάσεις στην ελευθερία του λόγου σημειώνοντας ότι αυτές έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη αυτολογοκρισία πολλών αντιφρονούντων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Ο Κύπριος Βουλευτής είπε ότι η συνεχιζόμενη περιφρόνηση εκ μέρους της Τουρκίας, της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Καβάλα, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Όπως και η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί, πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού, πρόσθεσε.

Συνέστησε δε όπως ληφθούν μέτρα ώστε οι αρχές της Τουρκίας απελευθερώσουν άμεσα τον κ. Καβάλα, περιλαμβανομένης της ενεργοποίησης του κοινού μηχανισμού μεταξύ της ΚΣΣΕ και της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν όταν κράτος μέλος παραβιάζει συμβατικές του υποχρεώσεις. Εξέφρασε επίσης την στήριξή του στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουν οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη χώρα.

Η κ. Ερωτοκρίτου καταδίκασε την επιβαρυντική ποινή που επέβαλε το τουρκικό δικαστήριο στον κ. Καβάλα η οποία επισύρει δια βίου φυλάκιση. Ανέφερε ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Καβάλα είναι ανυπόστατες και πολιτικά υποκινούμενες. Η όλη δικαστική διαδικασία, σημείωσε, βρίθει από αυθαιρεσίες, παρατυπίες και παρεμβολές της εκτελεστικής εξουσίας.

Πρόσθεσε ότι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΔΑ συνιστά παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων ενώ ταυτόχρονα προσκρούει σε βασικές συνταγματικές πρόνοιες και διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Θα πρέπει, συνέχισε η Κύπρια Βουλεύτρια, η διεθνής κοινότητα να ασκήσει όλη την επιρροή της ώστε να πειστεί η Τουρκία για την ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης του κ. Καβάλα. Στην αντίθετη περίπτωση, είπε, θα πρέπει η Τουρκία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και την αμφισβήτηση των διαπιστευτηρίων της εθνικής της αντιπροσωπίας κατά την επόμενη Σύνοδο της ΚΣΣΕ, τον Ιανουάριο 2024. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα