Παρέμβαση ΗΠΑ στη συμφωνία αγοράς διυλιστηρίων από κυπριακό επενδυτικό ταμείο

Ανησυχίες για την πώληση των διυλιστηρίων Isab στην Goi Energy εξέφρασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι η Goi Energy είναι ο ενεργειακός κλάδος της επενδυτικής Argus με έδρα την Κύπρο. Η συμφωνία ύψους 1,5 δισ. ευρώ απέκλεισε την ανταγωνιστική προσφορά

από την Crossbridge Energy Partners με έδρα τις ΗΠΑ και τη Vitol.

Αν και η συμφωνία αναμενόταν να οριστικοποιηθεί στις 31 Μαρτίου, οι Ιταλοί αξιωματούχοι ζητούν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σημαντικές λεπτομέρειες, αναφέρουν οι FT. Το αίτημα για επιπλέον χρόνο δεν είναι άσχετο με την παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν από την Ιταλία να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει ρωσική ανάμειξη στην Goi Energy.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ Αμερικανών και Ιταλών αξιωματούχων σχετικά με τη συμφωνία. Σημείωσαν όμως ότι αν και η Lukoil και οι δραστηριότητές της στην Ιταλία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ, υπάρχει ανάγκη για έλεγχο οποιασδήποτε συναλλαγής που αφορά ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.

Πάντως, στις αρχές Νοεμβρίου η Wall Street Journal είχε αναδείξει την περίπτωση του διυλιστηρίου του Πριόλο, όπου παραδόξως το 93% του αργού προέρχονταν από τη Ρωσία μέχρι την έναρξη του εμπάργκο που τέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να γίνεται ‘Ιταλικό’ και στη συνέχεια να εξάγεται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Sicilia, η Goi Energy συμφώνησε αποκλειστικές μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας και απορρόφησης με την Trafigura ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλή εφοδιασμό του διυλιστηρίου με πετρέλαιο και εγγυημένη προμήθεια διυλισμένων προϊόντων. Όπως σημειώνει η Corriere della Sera, η συνεργασία μεταξύ Trafigura και Goi Energy θα εγγυάται την προμήθεια αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Ιταλίας και παράγει περισσότερο από το 20% των συνολικών καυσίμων της Χώρας.

Σε τοπικό επίπεδο, δεδομένου πως πρόκειται για ένα από τα πέντε κυριότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη, το να κλείσει η εταιρεία Isab – η οποία διαχειρίζεται το Πριόλο – δεν θα ήταν μια βιώσιμη λύση, εφόσον αυτό θα έθετε σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται. Όπως δήλωσε ο ΔΣ της Goi Energy «σε στενή συνεργασία με την Ιταλική Κυβέρνηση, είμαστε αισιόδοξοι ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Διαβάστε επίσης: Τα διυλιστήρια Isab di Priolo πωλήθηκαν στο κυπριακό επενδυτικό ταμείο Argus

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρέμβαση ΗΠΑ,paremvasi ipa