Περί των 90 συνέδρων το 4ο Βιογεωγραφικό Σεμινάριο για NATURA 2000

Τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Μεσογείου για τη διαχείριση του Δικτύου NATURA 2000 ως συνεκτικού οικολογικού δικτύου, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει είχε ως στόχο το 4ο Βιογεωγραφικό Σεμινάριο, το οποίο έλαβε χώρα στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, το Υπουργείο προσθέτει ότι στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 90

σύνεδροι από οκτώ (8) χώρες της μεσογειακής βιογεωγραφικής περιοχής (Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία), από εθνικές και περιφερειακές αρχές προστασίας της φύσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ενδιαφερόμενους φορείς και την επιστημονική κοινότητα.

Το Υπουργείο προσθέτει ότι το 4ο Βιογεωγραφικό Σεμινάριο για την περιοχή της Μεσογείου διοργανώθηκε από το  Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιλογή της Κύπρου για τη φιλοξενία του Συνεδρίου θεωρείται σημαντική για τη χώρα, καθώς αναδεικνύει τον ρόλο της στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση του περιβάλλοντος στην περιοχή της Μεσογείου.

Αφού αναφέρει ότι, στo πλαίσιo του Σεμιναρίου, συζητήθηκαν θέματα, που συνδέονται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 και την εφαρμογή των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα πτηνά και τους οικοτόπους, διευκρινίζει πως ειδικότερα, αναφέρθηκαν θέματα που αφορούσαν στις εθνικές δεσμεύσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα, τη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και τη θέσπιση ειδικών στόχων διατήρησης και ευνοϊκών τιμών αναφοράς για είδη και τύπους οικοσυστημάτων των Ευρωπαϊκών Οδηγιών Προστασίας της Φύσης.

Περαιτέρω αναφέρει ότι στο πλαίσιο του σεμιναρίου, διοργανώθηκε εκδήλωση δικτύωσης δικαιούχων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων έργων. Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε σχέση με τις θεματικές «φύση/βιοποικιλότητα» και «κλιματική αλλαγή», ενώ συζητήθηκαν τρόποι για πιο αποτελεσματική διάχυση των αποτελεσμάτων των συγχρηματοδοτούμενων έργων και πως κατά τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, όπου επί τόπου είδαν και ενημερώθηκαν για τα ενδημικά είδη και τους προστατευόμενους οικοτόπους της Κύπρου

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
4ο Βιογεωγραφικό Σεμινάριο, NATURA 2000,4o viogeografiko seminario, NATURA 2000