Πέθανε Βρετανός Στρατηγός που υπηρέτησε σε καταστολή εξεγέρσεων-Δράση σε Κύπρο

Ένας από τους περιβόητους ανώτερους αξιωματικούς του βρετανικού στρατού που υπηρέτησε στην καταστολή των εξεγέρσεων στην Κένυα, την Μαλαισία, το Ομάν, την Κύπρο και την Βόρεια Ιρλανδία, πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Πρόκειται για τον στρατηγό Φρανκ Κίτσον ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο, γιος αντιναυάρχου του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, υπηρέτησε σε παγκόσμιες εστίες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και της Κύπρου, πριν τοποθετηθεί

στη διοίκηση των δυνάμεων στο Μπέλφαστ το 1970, και μισήθηκε όσο λίγοι από τους Ιρλανδούς εθνικιστές για την δράση του η οποία οδήγησε σε θάνατο αρκετούς.
Μάλιστα, το 1971 ο Κίτσον εξέδωσε τις εμπειρίες του σε βιβλίο με τίτλο «Επιχειρήσεις Χαμηλής Έντασης», που αποτελεί ένα κλασικό στρατιωτικό εγχειρίδιο για την καταστολή εξεγέρσεων.

(ΦΩΤΟ AP: Κύπρος 1968 - Ο Κίτσον αριστερά, προσπαθεί να κανονίσει κατάπαυση του πυρός με τους Τουρκοκύπριους)

Στην Κένυα δημιούργησε «αντισυμμορίες» για να νικήσει τους Μάο Μάο  και μετά από ένα χρόνο δίδασκε στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Γκρίνουιτς. Το 1962, ο Κίτσον επανήλθε στη μονάδα του στην Κύπρο ως δεύτερος αρχηγός. Μετονομάστηκε 3rd Green Jackets, The Rifle Brigade, συμμετείχε στενά σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης μεταξύ των αντιμαχόμενων ελληνικών και τουρκικών φατριών. Για μερικές εβδομάδες πριν το τάγμα του επιστρέψει στην Αγγλία, ήταν ο κύριος αξιωματικός του επιτελείου πληροφοριών του υποστράτηγου Μάικλ Κάρβερ, του Διοικητή Δυνάμεων.

Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για δύο χρόνια πριν επιστρέψει στην Κύπρο το 1967, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του 1ου τάγματος Royal Green Jackets, μέρος της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Το 1969 του απονεμήθηκε υποτροφία Άμυνας και εγκαταστάθηκε στο University College της Οξφόρδης.
Αναγορεύτηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' το 1980 και αργότερα έγινε Αναπληρωτής Υπολοχαγός του Ντέβον. Α

Το 2015, ο Κιτσον αντιμετώπισε νομική δίωξη για φερόμενη συνενοχή στο θάνατο του 47χρονου οδηγού μίνι λεωφορείου Eugene «Paddy» Heenan, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση με χειροβομβίδα  το 1973 στην Ιρλανδία. Το 2019, δύο μέλη της ομάδας κρατουμένων που είναι γνωστοί ως «Κουκουλοφόροι», οι οποίοι βασανίστηκαν από τον βρετανικό στρατό το 1971, ξεκίνησαν νομικές ενέργειες εναντίον του Κίτσον και άλλων ανώτερων στελεχών του βρετανικού κατεστημένου.

Αργότερα εκείνο το έτος, συγγενείς όσων δολοφονήθηκαν από την UVF στη βομβιστική επίθεση στο Μπαρ McGurk το 1972 στο Μπέλφαστ ζήτησαν να ανακριθεί ο Κίτσον από την αστυνομία για αποκαλύψεις ότι ο στρατηγός γνώριζε τις ψευδείς αναφορές που τροφοδοτήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης από το RUC, που ισχυρίζονταν ότι ο IRA ήταν υπεύθυνος. για την έκρηξη που σκότωσε 15 ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα