Πιέσεις ΗΠΑ στον Ισραηλινό ΥΠΑΜ κατά ενδεχόμενης επιχείρησης στη Ράφα

Διατηρούνται οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ να μην προβεί σε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου σχετικά με τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ΥΠΑΜ επανέλαβε τις θέσεις της διακυβέρνησης Μπάιντεν ότι «θα πρέπει να ανευρεθούν εναλλακτικές λύσεις αντί μίας μαζικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Όπως

μετέδωσαν χθες το απόγευμα ισραηλινά κρατικά ΜΜΕ, στην ατζέντα της επικείμενης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον του Ισραηλινού ΥΠΑΜ Γκάλαντ, θα τεθεί το ζήτημα της συνέχισης παροχής αμερικανικού οπλισμού στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Όπως διευκρινίζουν τα ισραηλινά δημοσιεύματα, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που είχε παρασχεθεί άμεσα κατά τις αρχές του πολέμου είχε βασισθεί σε προγενέστερες αποφάσεις των συναρμόδιων πολιτειακών θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η ισχύς των αποφάσεων εκείνων έχει λήξει και τώρα υπάρχει η ανάγκη ανανέωσης των εγκρίσεων παροχών αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, η οποία φέρεται ότι θα χρειαστεί να συσχετισθεί με αυστηρότερες προϋποθέσεις επιχειρησιακής της χρήσης.

Το ζήτημα της παροχής οπλισμού από το εξωτερικό απασχολεί ιδιαίτερα την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Καναδά να σταματήσει την παροχή οπλισμού προς το Ισραήλ – απόφαση η οποία κρίνεται στο Ισραήλ ως μέσο πολιτικής πίεσης που εκπορεύεται από την διακυβέρνηση Μπάιντεν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ωστόσο, επεσήμαναν με δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ο Καναδάς ούτως ή άλλως δεν εξήγαγε οπλισμό στο Ισραήλ, αλλά πρώτες ύλες και ανταλλακτικά που χρησιμεύουν τόσο στην ανάπτυξη οπλισμού, όσο και για ειρηνικούς κοινωφελείς σκοπούς, χωρίς να αποκαλύπτουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Από καναδικής πλευράς διευκρινίσθηκε χθες ότι η Kυβέρνηση της Οττάβα θα τηρήσει προγενέστερες συμφωνίες με το Ισραήλ περί παροχής ανταλλακτικών και οπλισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα