Πλαίσιο έκδοσης βιώσιμων ομολόγων από την Ελληνική Τράπεζα

Πλαίσιο Έκδοσης Βιώσιμων Ομολόγων θέσπισε η Ελληνική Τράπεζα, προκειμένου να συνεισφέρει στη βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας και επιδιώκοντας να επιφέρει έναν μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι η έκδοση τέτοιων ομολόγων καταδεικνύει τη δέσμευσή της να συμβάλει στην παροχή πράσινης, κοινωνικής και βιώσιμης χρηματοδότησης, η οποία απαιτείται για τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

"Ως ένας από τους βασικότερους χρηματοδότες της κυπριακής οικονομίας, η έκδοση πράσινων

ομολόγων θα υποστηρίξει τη στρατηγική του οργανισμού για βιώσιμη χρηματοδότηση και για τη στήριξη των πελατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και βιώσιμων  στόχων τους", αναφέρει.

Tο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης έχει αναπτυχθεί βάσει της στρατηγικής ESG της Τράπεζας και επικοινωνεί τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται η Τράπεζα να διαθέσει τα έσοδα από ομόλογα, αποτελώντας απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική έκδοση πράσινων, κοινωνικών και βιώσιμων ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση που θα προκύψει από την εν λόγω έκδοση ομολόγων θα χρησιμοποιηθεί για βιώσιμη χρηματοδότηση. Το πλαίσιο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις Αρχές Πράσινων Ομολόγων (Green Bond Principles), τις Αρχές Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bond Principles) και τις Κατευθυντήριες Γραμμές Ομολόγων Βιωσιμότητας (Sustainability Bond Guidelines) του International Capital Market Association (ICMA).

Η Τράπεζα αναφέρει ότι τα έσοδα από την έκδοση των εν λόγω ομολόγων θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και πράσινα κτίρια, συγκοινωνίες με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, υγειονομική περίθαλψη και χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως σημειώνει, αυτή η δέσμευση αντικατοπτρίζεται και στην Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας της Τράπεζας για το 2022, η οποία έχει ετοιμαστεί σύμφωνα με τα Πρότυπα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Αναφοράς και βασίζεται στη νέα Στρατηγική ESG του οργανισμού.

"Η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία εμπερικλείει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες, και γι’ αυτό η Τράπεζα υιοθετεί μια στρατηγική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα και τα θέματα ESG", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση της νέας Στρατηγικής ESG της Τράπεζας ήταν οι ευρωπαϊκές και τοπικές στρατηγικές, το ανταγωνιστικό περιβάλλον, το εξελισσόμενο κανονιστικό πλαίσιο και ανάλυση ουσιαστικότητας σε θέματα βιωσιμότητας, προστίθεται.

Ως αποτέλεσμα, η νέα στρατηγική ESG στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: 1) μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, 2) εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, 3) ανθεκτικότητα και απόδοση, 4) βιώσιμο οικοσύστημα, αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα