Ποια ήταν η Οσία Μαρία η Αιγυπτία;

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία της οποίας τη μνήμη εορτάζουμε σήμερα, Ε’ Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής, για να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει αμάρτημα το οποίο να μην συγχωρείται αλλά όλα συγχωρούνται από τον Θεό μετά από δική μας μετάνοια, ήταν πόρνη επί 17 έτη, εντούτοις αγίασε, διότι μετανόησε.

Πως αγίασε;

Όπως πάμε και εμείς με το φίλο μας στο πανηγύρι να ανάψουμε ένα κερί στην Αγία Αικατερίνη, στην Αγία Μαρίνα, στον Άγιο Δημήτριο, με όλο το πνευματικό βάρος της κάθε παράβασης

πάνω μας, έτσι πήγε και αυτή να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό στις 14 Σεπτεμβρίου στα Ιεροσόλυμα χωρίς επίγνωση και αυτογνωσία.

Ταξίδεψε από την Αίγυπτο στα Ιεροσόλυμα με ναύλα τη σάρκα της...  Πήγε με άγνοια η θράσος, με χίλιες δύο αμαρτίες, να ανάψει κερί και να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. Όταν έφτασε εκεί, δεν μπόρεσε όμως να μπει μέσα στο ναό της Αναστάσεως.

Μια αόρατη δύναμη την κράτησε πίσω. Προσπάθησε πολλές φορές να μπει... τίποτα!!!

Κατάλαβε τότε ότι κάτι ανώτερο γίνεται και άρχισε να ελέγχεται εκεί μπροστά. Σκεφτόταν τις πράξεις της. Και όπως ήταν εκεί, έπεσε το βλέμμα της σε μια εικόνα της Παναγίας και στάθηκε εκεί και λέγει στην Παναγία: «Παναγία μου, μεσολάβησε στον Κύριό μας να μπω να προσκυνήσω και εγώ σταματάω την αμαρτία από τώρα».

Πράγματι ένοιωσε ότι αποδεσμεύτηκε εκείνη τη στιγμή, μπήκε στο Ναό της Αναστάσεως και προσκύνησε.  Δεν ξαναγύρισε όμως στην Αίγυπτο, αλλά έφυγε προς την έρημο, με 2 καρβέλια ψωμί στην τσάντα της. Πέρασε τον ποταμό Ιορδάνη και πήγε και ασκήτεψε στην έρημο εκεί κοντά.

Έπειτα από 46 χρόνια οικονόμησε ο Θεός να πάει ο γέροντας Ζωσιμάς εκεί, τις ημέρες αυτές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να την επισκεφθεί παρόλο που ο ίδιος δεν την γνώριζε. Συνήθιζε ο γέροντας αυτός να επισκέπτεται ασκητές οι οποίοι προσεύχονταν στην έρημο και να ωφελείται από την αγιότητα τους.

Εκείνη του φώναξε: «Γέροντα ρίξε μου ένα ρούχο σε παρακαλώ. Είμαι γυναίκα και είμαι γυμνή». Της έριξε τότε ο γέρων Ζωσιμάς ένα ρούχο, αυτή κάλυψε το σώμα της και παρουσιάστηκε, του έβαλε μετάνοια και του εξομολογήθηκε.

Έπειτα λοιπόν από 46 χρόνια εξομολογήθηκε η Μαρία για πρώτη φορά στη ζωή της και παρότι έτρωγε ρίζες φυτών και πετούσε στον αέρα, για τον Παράδεισο δεν έκανε, δεν ήταν έτοιμη. Διότι χωρίς εξομολόγηση, ρίζες να τρώει κάποιος και να νηστεύει ένα εκατομμύριο χρόνια, οι αμαρτίες υπάρχουν, δεν σβήνονται.

Εφόσον ο γέρων Ζωσιμάς την εξομολόγησε, η Αγία τον παρακάλεσε, του χρόνου που θα βγει ξανά έξω στην έρημο, να φέρει Θεία Ευχαριστία να την κοινωνήσει. Και πράγματι της πήγε Θεία Κοινωνία τον επόμενο χρόνο και την κοινώνησε μέσα στη Μεγάλη Σαρακοστή.

Τον ευχαρίστησε και έφυγε. Όμως πήγε ξανά τον τρίτο χρόνο ο γέρων Ζωσιμάς στο σημείο εκείνο να δει τι απέγινε η Οσία, η οποία ήταν τόσο σπουδαία ασκήτρια, μετανοημένη και εξαϋλωμένη αλλά δυστυχώς την βρήκε νεκρή.

Βλέπει τότε κοντά στο νεκρό σώμα της κάτι που είχε γράψει η Αγία στην άμμο και διαβάζει: «Αββά Ζωσιμά σε ευχαριστώ, διότι με εξομολόγησες και με κοινώνησες. Την ημέρα που με κοινώνησες, κοιμήθηκα. Σε παρακαλώ, βοήθησε ώστε να δοθεί το αμαρτωλό μου σώμα εις τη γη και να ταφεί». Ας σημειωθεί εδώ ότι είχε περάσει ένα έτος και όμως το άγιο σώμα της δεν φθάρηκε, δεν το πείραξαν ούτε τα άγρια ζώα!

Πώς όμως να τη θάψει ο γέρων Ζωσιμάς;

Που και πως να σκάψει σε εκείνη τη σκληρή έρημο, χωρίς να έχει εργαλεία; Ξαφνικά πλησιάζει ένα μεγάλο λιοντάρι. Αντί να επιτεθεί, τον κοίταξε και άρχισε σαν άνθρωπος να σκάβει με τα νύχια του ανοίγοντας ένα λάκκο. Έτσι ο γέρων Ζωσιμάς έθαψε την Αγία.

Πριν εορτάσουμε τα σεπτά Πάθη του Χριστού προηγείται η μετάνοια. Έτσι θα αναστηθεί η ψυχή μας όταν φύγουμε από αυτή την ζωή. Έτσι θα ξεκουραστεί από τώρα η ψυχή μας και θα ζήσει όμορφα, ποιοτικά και σε αυτή τη ζωή σε μια όντως καλή πορεία προς τον Θεό.

Ένα χιλιόμετρο ανατολικά απο την Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου,
σώζεται το σπήλαιο της, το οποίο κάποιος μπορεί να το επισκεφτεί περπατώντας μέσα στην έρημο.
Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία και τον Άγιο Ζωσιμά, βρίσκεται και στην Μονή του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου στο αριστερό κλίτος του Καθολικού της Μονής.

Keywords
Τυχαία Θέματα