Ποιον να ψηφίσω;

Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές έχουν αρχίσει τη μάχη για τη διεκδίκηση μιας εκ των 6 θέσεων που αναλογούν στην Κύπρο στο σύνολο των 705 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τι όμως περιμένει ο κύπριος πολίτης από ένα υποψήφιο Ευρωβουλευτή; Πώς θέλει να είναι ο υποψήφιος που θα κάνει τη διαφορά για να τον επιβραβεύσει με τη ψήφο του;

Πρώτο, να γνωρίζει σε βάθος το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πώς λειτουργεί, να γνωρίζει τους θεσμούς, τις διαδικασίες, τα πρόσωπα.

Δεύτερο, να κατανοεί με ποιο τρόπο συμμετέχουμε σε ένα κοινό

υπερεθνικό οικοδόμημα, στο οποίο πρέπει να πείσει ότι γνωρίζει πώς να συγκεράσει το εθνικό και το κοινοτικό συμφέρον. Να βρίσκει κάθε φορά την χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο αυτά κεφάλαια, προκειμένου να έχει πραγματικό αποτέλεσμα.

Τρίτο, να είναι εξωστρεφής, να μπορεί να συνομιλήσει με άλλους Ευρωβουλευτές, να μπορεί να κτίζει γέφυρες συνεννόησης, τόσο με άλλους θεσμούς, όσο και άλλα πρόσωπα.

Τέταρτο, το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί με βάση τις πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστικό, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Βόρεια Ενωτική Αριστερά). Έτσι οι Ευρωβουλευτές εντάσσονται κάπου, πέρα από το εθνικό χρώμα και λειτουργούν ως μέρος μιας ομάδας με ιδεολογικά χρώματα.

Πέμπτο, ο κάθε Ευρωβουλευτής έχει ένα επιπρόσθετο καθήκον απέναντι στη χώρα από όπου εκλέγεται. Είναι η ευθύνη του να γεφυρώσει τη γεωγραφική απόσταση με τους πολίτες και αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο με πολιτικούς όρους, για παράδειγμα: με την μεταφορά της εμπειρίας που αποκτά στην ΕΕ, την αξιοποίηση καλών πρακτικών που βλέπει να συμβαίνουν γύρω του και αντιστρόφως, με την δημιουργία δικτύων επαφής και συνεργασίας των πολιτών στην Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κάθε Ευρωβουλευτής ή υποψήφιος Ευρωβουλευτής οφείλει να γνωρίζει ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία αξιολογείται, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωπαϊκές Εκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Τα κύρια στοιχεία της αξιολόγησης αφορούν την επιρροή που ασκεί ο κάθε Ευρωβουλευτής στην διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Ε/Κ. Επίσης αξιολογούνται τα διάφορα αξιώματα που κατέχει ένας Ευρωβουλευτής, η συμμετοχή του στις συντονιστικές ομάδες των επιτροπών, το ποσοστό συμμετοχής στις συνεδρίες και τις ψηφοφορίες της ολομέλειας, ο αριθμός των παρεμβάσεων στην ολομέλεια, ο αριθμός των ερωτήσεων και των τροπολογιών που καταθέτει, καθώς και ο αριθμός των ψηφισμάτων που συνυπογράφει.

Τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν τόσο τις ευθύνες ενός Ευρωβουλευτή, όσο και τις γνώσεις που απαιτείται να έχει κάθε πολίτης πριν λάβει την τελική του απόφαση για το πού θα δώσει τους δύο σταυρούς που δικαιούται.

Η τελική απόφαση για την επιλογή του συνδυασμού ή του προσώπου που ψηφίζουμε, συνδέεται με το κατά πόσον ένας υποψήφιος ικανοποιεί τα πιο πάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρώτα βλέπουμε τις ικανότητες κάθε υποψηφίου, και ασφαλώς το πόσο μπορεί να εργαστεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από ότι το περιβάλλουν που δημιουργεί ένα εθνικό κοινοβούλιο. Αρκετοί Ευρωβουλευτές έχουν επιτύχει στο έργο τους και βοήθησαν στην παραγωγή σημαντικού νομοθετικού έργου, άλλοι παρέμειναν στάσιμοι, γιατί δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν σε αυτό το πιο σύνθετο περιβάλλον.

Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές έχοντας περισσότερη γνώση για τη σημασία τους.

Αυτή τη φορά δημιουργούμε περισσότερες ελπίδες για όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα