Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος που διόρισε στην Κυβέρνηση ο Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ)

Τον Ελληνοκύπριο γιατρό Μάριο Θεμιστοκλέους διόρισε ως Υφυπουργό Υγείας ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν μέχρι πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τον συντονισμό του project «Ελευθερία» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενός εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα.

Διαβάστε

ακόμη: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το βιογραφικό του κ. Θεμιστοκλέους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι γεννημένος το 1976. Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid -19 και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Το 2021 ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε συνέντευξη στο Βήμα Ελλάδος όπου μίλησε για την οικογένεια του, την προσφυγιά και τα ενδιαφέροντα του.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη στο Βήμα:

Αν και το κυβερνητικό «βάπτισμα του πυρός» ήρθε πριν από ενάμιση χρόνο, η αγάπη και η ενασχόληση του Θεμιστοκλέους με την πολιτική έχουν βάθος στον χρόνο. Ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ασχολείται με τον συνδικαλισμό, όντας δραστήριο μέλος της ΠΑΣΠ, της τότε πανίσχυρης νεολαίας του ΠαΣοΚ. Ο νευροχειρουργός ανήκε στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα της δημοκρατικής παράταξης, ενώ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου μετέχει και στη διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης».

Κάποια χρόνια αργότερα θα διαβεί τον «πολιτικό Ρουβίκωνα». Ήταν τότε που αμέσως μετά την εκλογή του ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διευρύνει το κόμμα του με πρόσωπα πέρα από τα στενά όρια της Κεντροδεξιάς. Από τους 35 συντονιστές που ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ο ένας ήταν ο Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλαβε τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Με μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και προϋπηρεσία σε «Ευαγγελισμό» και Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», ο Κύπριος θα στελεχώσει διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, όπως του επικεφαλής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών. Η έναρξη της πανδημίας τον βρίσκει πρόεδρο της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Τον Αύγουστο του 2020 αναλαμβάνει το πρώτο του κυβερνητικό πόστο, με τον Πρωθυπουργό να τον ορίζει γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο υπουργείο Υγείας. Εως τότε δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Αυτό θα αλλάξει από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που αναλαμβάνει – από κοινού με την ομότιμη καθηγήτρια ΠαιδιατρικήςΜαρία Θεοδωρίδου – την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας. Τότε «μπαίνει» μέσα στα σπίτια των Ελλήνων.

Οικογένεια και προσφυγιά

Ο Θεμιστοκλέους παντρεύτηκε το 2005 και έχει τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία, μόλις δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά, καθώς η οικογένειά του εγκατέλειψε την Κερύνεια μετά την εισβολή. «Η προσφυγιά είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς οι άνθρωποι ξεριζώνονται και αναπολούν τον τόπο που έχασαν. Οι Ελληνες το ξέρουμε καλά αυτό, όμως η οικογένειά μου ήταν πολύ δεμένη» είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Και παρότι σε μικρή ηλικία ονειρευόταν να γίνει… στρατηγός, τελικά τον κέρδισε η ιατρική.

«Εμμονή» στη λεπτομέρεια

Η μέρα του γραμματέα ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί. Επιστρέφει σχεδόν μεσάνυχτα στο σπίτι του στη Βάρη. Αυτό σημαίνει ότι δεν προλαβαίνει πάντα να τρέξει, μια διαδικασία που τον αποφορτίζει από την καθημερινότητα. Γενικά ο Θεμιστοκλέους δεν ασχολείται με τα σπορ. Είναι ΑΕΚ, αλλά δεν παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Λατρεύει το παστίτσιο, ενώ από τη θητεία του ως νευροχειρουργού έχει «εμμονή» στη λεπτομέρεια και θέλει να δουλεύουν «όλα ρολόι».

Τέτοια εποχή, το 2020, ήταν κάθε μέρα όλη μέρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι. Εν αναμονή της άφιξης των πρώτων εμβολίων και της τελικής κατάρτισης του εμβολιαστικού προγράμματος, ο φόρτος ήταν τεράστιος. Εφέτος ίσως προσπαθήσει να «ξεκλέψει» τη μέρα των Χριστουγέννων για να την περάσει με την οικογένειά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα