Πολλά περιστατικά και θάνατοι από Covid ανά το παγκόσμιο

Εξακολουθούν να σημειώνονται πολλά περιστατικά και θάνατοι που οφείλονται στην COVID-19 ανά το παγκόσμιο, με τις χώρες να προσπαθούν να προχωρήσουν όσο το συντομότερο στον εμβολιασμό των πολιτών τους.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.064 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 1.106 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 41.714 κρούσματα του SARS-CoV-2. Κατά τα επίσημα δεδομένα, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 571.662 θανάτους επί συνόλου 20.457.897 επιβεβαιωμένων μολύνσεων

αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία. Καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την COVID-19 προχωράει, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των θανάτων που καταγράφονται ημερησίως έχει υποχωρήσει στο ένα τρίτο των σχεδόν 3.000 νεκρών που θρηνούσε η χώρα κάθε μέρα όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωσή της τον Απρίλιο.

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.128 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 1.180 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 15.768 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 121.141 νεκρούς επί συνόλου 3.908.247 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στην Ινδονησία, την τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με περίπου 270 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν λάβει μια δόση εμβολίου για την COVID-19 55,19 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 29,40 εκατ. έχουν λάβει και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να εμβολιαστούν 208 εκατ. πολίτες για να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 940 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 28.953 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας εξαιρουμένων περιπτώσεων που είχαν αθροιστεί οι μολύνσεις πολλών ημερών. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει ως εδώ τη ζωή σε 250.469 ανθρώπους επί συνόλου 3.152.205 μολύνσεων στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου. Ωστόσο ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων, ο τέταρτος βαρύτερος παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Το μεξικανικό Υπουργείο Υγείας εκτίμησε στα τέλη Ιουνίου, βασιζόμενο σε ληξιαρχικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα, πως οι θάνατοι είναι κατά σχεδόν 60% περισσότεροι από αυτούς που επιβεβαιώνονται.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8.400 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.843.775, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι άλλων 22 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα σε 91.943 νεκρούς ως τώρα, κατά την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 19.944 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 έπειτα από 295.206 τεστ, με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει τα 6.138.452. Οι θάνατοι 168 ασθενών με την COVID-19 παράλληλα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 53.675 νεκρούς ως χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτεια της Τουρκίας.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, τη 14η Ιανουαρίου - κυρίως με το CoronaVac, το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech - έχουν λάβει μια δόση 45,02 εκατομμύρια πολίτες, δεύτερη 34,12 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 86,41 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 7.870 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 962.193. Παράλληλα, 24 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 6.723 νεκρούς ως αυτό το χρονικό σημείο. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 59.218. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση επίσης αυξήθηκαν, φθάνοντας τους 600 (+21 σε 24 ώρες).

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, σχεδόν 5,87 εκατ. πολίτες της χώρας -ή το 62,9% του πληθυσμού- έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,4 εκατ. τη δεύτερη δόση, πάνω από 1,17 εκατ. τρίτη, ενισχυτική. Το εβραϊκό κράτος άρχισε να χορηγεί τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε ανθρώπους 50 ετών και άνω την περασμένη εβδομάδα, αψηφώντας την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μορατόριουμ των αναμνηστικών δόσεων ώστε να μπορέσουν να διατεθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες. Χθες στο Ισραήλ τέθηκαν σε ισχύ νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το Υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 583 ασθενείς με την COVID-19, ενώ διαγνώστηκαν 39.174 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 99.691 νεκρούς επί συνόλου 4.556.417 μολύνσεων αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην ιρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 7.490 ασθενείς με την COVID-19, κατά τους αριθμούς του Yπουργείου Υγείας.

Μέχρι χθες στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει μια δόση εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19 πάνω από 16,04 εκατ. πολίτες, εξ αυτών όμως μόνο οι 5,06 εκατ. είχαν λάβει και τη δεύτερη. Για να ελεγχθεί το λεγόμενο πέμπτο κύμα της πανδημίας, που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, τη Δευτέρα τέθηκαν σε εφαρμογή πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις αρχές για έξι ημέρες.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο τρέχον ξέσπασμα στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκε στα 21 σήμερα, πάντως οι αρχές επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους πολίτες καθώς εκτιμούν πως ο ιός ενδέχεται να μην κυκλοφορεί στην κοινότητα για πολλές ημέρες, καθώς θεωρούν ότι το αρχικό κρούσμα είναι πρόσωπο που επέστρεψε πρόσφατα από το Σίδνεϊ.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν και ο Άσλι Μπλούμφιλντ, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ότι το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 11 κρούσματα.

Σύμφωνα με την κυρία Αρντέρν, η αλληλούχηση του γονιδιώματος αποκάλυψε ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν πανομοιότυπη μορφή του ιού με αυτή προσώπου που επέστρεψε από το Σίδνεϊ αεροπορικώς την 7η Αυγούστου.

Το πρόσωπο αυτό διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 την 9η Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε εγκατάσταση καραντίνας. Εισήχθη σε νοσοκομείο τη 16η Αυγούστου.

«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Σημαίνει πως μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να προσδιορίσουμε το πώς και το πότε εισήλθε ο ιός στη χώρα», συνόψισε η επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων υπάρχουν ελάχιστοι, πιθανόν ένας ως δύο, κρίκοι που λείπουν (σ.σ. στην αλυσίδα μετάδοσης) από το πρόσωπο αυτό ως τα κρούσματα στο τρέχον ξέσπασμα», είπε ακόμη η κυρία Αρντέρν, σημειώνοντας πως «η περίοδος που οι μολυσμένοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στην κοινότητα είναι σχετικά βραχεία».

Η Νέα Ζηλανδία ήταν απαλλαγμένη από τον ιό για μήνες και δεν επέβαλε κανένα περιοριστικό μέτρο προτού η πρωθυπουργός να επιβάλει την Τρίτη εθνικό lockdown, μετά τον εντοπισμό του κρούσματος στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη του αρχιπελάγους.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει συγκριτικά μικρός, ανησυχούν τις αρχές διότι ακόμη μικρό ποσοστό του πληθυσμού –το 20%– των συνολικά 5 εκατ. Νεοζηλανδών έχει εμβολιαστεί για την COVID-19.

Χθες η κεντρική τράπεζα ανέβαλε την αναμενόμενη αύξηση των βασικών της επιτοκίων, επικαλούμενη την οικονομική αβεβαιότητα εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν.

Η πρωθυπουργός προειδοποίησε πως αν δεν λαμβάνονταν μέτρα σε εθνική κλίμακα, η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να βρεθεί στην κατάσταση της γειτονικής Αυστραλίας, όπου η ταχύτατα εξαπλούμενη παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού έχει αναγκάσει τις αρχές να επιβάλουν lockdown στη μισή χώρα.

Η Νέα Ζηλανδία επαινείται σε διεθνές επίπεδο για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο περιόρισε την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της. Ως σήμερα η χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μόλις 26 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Πόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από τρεις μήνες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - Xinhua - AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα