Πώς απαντά ο εκδοτικός οίκος για το βιβλίο που αποσύρθηκε από τα νηπιαγωγεία

Την απόσυρση ενός παιδικού βιβλίου από νηπιαγωγείο επειδή «προκαλεί» και προσβάλλει «τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας», σύμφωνα με τις καταγγελίες γονέων, αποφάσισε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, προκαλώντας την αντίδραση των εκδόσεων Διόπτρα, που επισημαίνουν ότι το βιβλίο «προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες».

Για το ζήτημα υπήρξε τοποθέτηση των εκδόσεων Διόπτρα, που εκφράζουν τη λύπη αλλά και

την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του «ανήθικου» που προσδόθηκε στο βιβλίο.

Θρεντ / Απόσυρση βιβλίου

Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας.

— Εκδόσεις Διόπτρα (@DioptraBooks) February 21, 2024

Δείτε επίσης: Accept: Είμαστε μεταξύ των θηραμάτων των Κυνηγών εδώ και καιρό

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας», αναφέρουν οι εκδόσεις, που παραθέτουν και μέρος της επιστολής του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών.

«Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο “προκαλεί”», επισημαίνει η Διόπτρα που παραδέχεται ότι το βιβλίο πράγματι προκαλεί, αλλά όχι με την έννοια που αναφέρθηκε.

«Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας. Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».

Διαβάστε επίσης: Αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις, βιβλίο σε νηπιαγωγείο-«Φαίνεται ότι προκαλεί»

Keywords
Τυχαία Θέματα